Orsaken till unken inneluft hittades i taket

Anja och Heikki Hautala, Kankaanpää
Asiakastarina Vesivek Hautalat

I Kankaanpää i det flacka Satakunta bor pensionärsparet Anja och Heikki Hautala. Deras hem är ett egnahemshus i vitt tegel som stod klart -85. Mitt i den grönskande trädgården lever paret ett lugnt liv på sina egna villkor. Ännu för ett drygt år sedan fanns det ett litet orosmoment i denna idyll, nämligen en unken odör som svävade in tamburen i synnerhet på hösten.

Vesivek på rätt plats vid rätt tid

Man letade efter orsaken till den konstiga lukten på olika ställen. Man öppnade golvet för att kontrollera eventuella fuktskador och Heikki grävde även i marken vid husets fot. Ingenting hittades och luktens ursprung förblev ett mysterium.

I augusti 2017 ringde det på paret Hautalas dörrklocka. Bakom dörren stod Vesivek-försäljarna Nicklas Kirvesmäki och Juha Leino. De åkte runt i Satakunta för att kartlägga eventuella takrenoveringsbehov bland egnahemshusinvånarna.

Då Nicklas berättade om orsaken till besöket, svarade jag att vi nog har taket i skick. Jag fortsatte ändå gärna prata med dem, eftersom männen var sakliga och det var tydligt att de var riktiga proffs, konstaterar Heikki.

Männen var redan på väg att ge sig av när Juha frågade om paret hade haft några andra problem med huset. I det skedet kom lukten, som man redan länge undersökt utan framgång, på tal.

Unken inneluft lät oroväckande. Jag frågade om taket hade ett underlagstak, eftersom de inte var obligatoriska vid tidpunkten då huset byggdes. Heikki var inte säker på saken, så vi kom överens om att jag genast skulle ta mig upp på taket och kolla, säger Nicklas.

Det framkom att det inte fanns något underlagstak och i mellantaket hittades ett problem förorsakat av kondensvatten beroende på bristen på underlagstak och ventilering: vattendroppar hade kommit in i isoleringsmaterialen och uppenbarligen gett upphov till lukter som tog sig in till tamburen.

Nytt tak under bärplockningsutfärden

Då paret Hautala fick reda på att det fanns problem med taket, började renovering givetvis intressera. De fick genast ett erbjudande om takrenovering med dubbelventileringsstruktur.

På förmiddagen den överenskomna dagen efter ett par veckor körde en lyftkran in på gården. Man började genast riva det gamla taket. Anja och jag bestämde oss för att åka och plocka bär för att inte vara i vägen. Kring femtiden då vi kom tillbaka hade huset fått ett splitternytt tak. En annan arbetsgrupp kom ännu för att montera rännorna och allt var färdigt på två dagar.

Vesiveks hemförsäljning erbjöd saklig och god service

Visst finns det alltid saker att göra när man bor i ett egnahemshus och då och då finns det behov av en liten renovering. Många slags renoveringsförsäljare besöker oss, det stör oss inte eftersom de endast gör sitt jobb. Vesiveks personal verkade på något vis så sakliga att jag genast fick förtroende för dem, konstaterar Heikki.

Det blir inte av att själv klättra upp på taket, så bra att problemen som dolde sig i taket avslöjades. Vesiveks personal tog många fotografier på vårt tak, så att vi själva kunde konstatera situationen och renoveringsbehovet.

Nu när taket är i skick kan vi slappna av. Heikkis vitsord för Vesiveks personal och verksamhet är kort och koncist:

En prestation värd en full tia.