Kumpi kannattaa valita, katon pinnoitus vai kattoremontti?

Pinnoitus on houkutteleva vaihtoehto vanhan katon ehostamiseksi, sillä se on perusteellista kattoremonttia halvempi ratkaisu. Ennen päätöksentekoa tulee kuitenkin kartoittaa koko kattorakenteen kunto, jotta pinnoittamiseen käytettävät rahat eivät menisi hukkaan.

Milloin pinnoittaminen on järkevä vaihtoehto?

Tiilikatteen pinnoittaminen on paikallaan silloin, kun katteen pinta on ehjä eikä se ime kosteutta. Satunnaiset haljenneet tiilet täytyy vaihtaa uusiin ja ehjiin ennen pinnoittamista.

Kauttaaltaan rapautunutta katetta kannattaa harvoin lähteä kaunistelemaan uudella pinnalla, koska vesi on läpäissyt katteen jo pidemmän aikaa. Tästä syystä yläpohjassakin on hyvin todennäköisesti merkkejä kosteudesta.

Uusi pinnoite asettuu harvoin täydellisen tasaisesti pahoin rapautuneen tiilen karheaan pintaan. Pinta vain likaantuu ja sammaloituu nopeasti uudelleen.

Ennen pinnoitusta on siis erittäin tärkeää tutkia yläpohjan kunto eli muun muassa kantavat rakenteet, ilmavälit, tuuletus, aluskate, ruoteet ja läpiviennit. Jos rakenteet ovat terveet ja aluskate on ehjä, pinnoittaminen on turvallista ja tuo katolle lisää käyttövuosia.

Jos aluskate on puutteellinen, voidaan pinnoitusta edeltävässä pesussa pahimmillaan saada aikaan vesivahinko.

Siihen, kuinka usein tiilikatetta tulisi pinnoittaa, vaikuttaa paljon ympäristöolosuhteet ja kuinka hyvin kattoa huolletaan. Yleensä pinnoitus olisi hyvä toteuttaa noin 10–15 vuotta katon asennuksen jälkeen tai viimeistään tehdaspinnoitteen alkaessa näyttää kulumisen merkkejä.

Hyvin hoidettuna tiilikate voi kestää jopa 50 vuotta, savitiilikatot jopa pidempään.

Vartti- eli mineriittikaton pinnoittaminen ei kannata

Vanhat varttikatteet sisältävät asbestia, joten niiden pinnoitus kuuluu asbestilain piiriin. Pinnoitusta edeltävässä pesussa asbestia irtoaa ja valuu väistämättä ympäristöön ja jätteen hallinta on hyvin hankalaa.

Asbestikattoja asennettiin ennen 90-lukua, joten katot ovat muutoinkin jo elinkaarensa päässä ja tulisi remontoida kauttaaltaan.

Vasemmanpuoleinen tiilikatto saisi vielä lisävuosia pinnoituksesta, jos aluskate ja muut alusrakenteet ovat kunnossa. Oikeanpuoleinen mineriittikatto sen sijaan kannattaa uusia kokonaan.

Peltikatteen pinnoittaminen

Kun katon vanha maalipinta on haalistunut auringossa ja alkaa hilseilemään, ensimmäinen ajatus usein on maalata se uudelleen. Maalaamattomat, sinkityt konesaumakatteet voidaan maalata huolellisen puhdistuksen jälkeen.

Pinnoitettujen profiilipeltikatteiden maalaus taas on yleensä turha urakka, sillä onnistunut ja pysyvä lopputulos vaatisi vanhan maalikerroksen poistamista kokonaan. Uusi maalikerros ei pysäytä vanhan pinnoitteen irtoamista.

Vanhoissa peltikatteissa myös kiinnityksessä käytetyt naulat ja ruuvit sekä niiden tiivisteet alkavat olla elinkaarensa päässä, joten isosta maalausurakasta ei ole vastaavaa hyötyä.

Mitä hyötyä pinnoittamisesta on?

Kun pinnoitus tehdään ajoissa, tiilikate säilyy suojassa vedeltä ja rapautumiselta ja saa siten lisää käyttövuosia.

Luonnollisesti katto myös näyttää pinnoittamisen jälkeen hyvältä. Tiilikatot tulisikin pinnoittaa ainakin kerran-kaksi elinkaarensa aikana. Pinnoitus suojaa kattoa myös UV-säteilyltä ja ilmansaasteilta.

Tiilikaton pinnoittaminen voidaan tehdä joko värittömällä pinnoitteella (ns. suojakäsittely) tai värillisellä pinnoitteella (maalauspinnoitus). Värillisellä pinnoitteella on mahdollista myös vaihtaa tiilikaton väriä.

Pinnoituksen hinta vaihtelee suuresti, koska alalla on iso joukko monenkirjavia toimijoita. Tarjouksia vertaillessa kannattaa olla tarkkana, sillä hintaan vaikuttavat muun muassa pohjatöiden huolellisuus sekä käytettävän pinnoitteen määrä. Nämä luonnollisesti liittyvät suoraan lopputulokseen.

Miten pinnoittaminen tapahtuu?

  • Talon ulkoseinät tulee suojata huolellisesti, jottei katolta valuva likavesi sotke niitä. Varsinkin tiiliseiniin imeytynyt likavesi on lähes mahdoton puhdistaa jälkikäteen.
  • Ennen pesua mahdollisesti rikkoutuneet kattotiilet tulee vaihtaa.
  • Pesu tapahtuu painepesurilla isolla paineella. Läpivientien tiivistysten, jiirien ja aluskatteen tulee olla kunnossa, jotta vesi ei pääse väärään paikkaan.
  • Yläpohja on hyvä tarkastaa heti pesun jälkeen mahdollisten vuotojen varalta.
  • Pesun jälkeen katteen tulee antaa kuivua rauhassa riittävän pitkä aika, minkä jälkeen katteelle levitetään vielä sammaleenestoaine ennen pinnoitusta.
  • Pinnoittaminen vaatii kuivan poutasään, pakkasella ja sateella sitä ei voi tehdä.

Vaiko sittenkin koko katon remontointi?

Jos tiilet ovat sammaloitumisen ja pinnoitteen kulumisen takia haurastuneet, pinnoittaminen on lyhytikäinen ja usein huono ratkaisu. Tämä pätee myös pinnoitetun ja hilseilevän peltikatteen uudelleenmaalaamiseen.

Samoin jos yläpohjan rakenteissa näkyy kosteus- tai muita vaurioita tai aluskate on puutteellinen, ei pinnoittaminen kannata. Käytetyt rahat menevät hukkaan, koska katto vaatii joka tapauksessa perusteellista remonttia lähitulevaisuudessa.

Omakotiasuja yleensä arvioi kattonsa tilannetta tarkastelemalla vain päällepäin näkyvän katteen kuntoa. Tosiasiassa katon todellinen kunto on luotettavinta arvioida yläpohjasta käsin.

Rakennusalan ammattilaisten mielestä kattorakenteen tuulettuvuus on yhtä tärkeää kuin katon vedenpitävyys. Kattovuodot ovat yleensä paikallisia ja tulevat esiin heti, mutta tuuletuksen puutteesta johtuva yläpohjan kosteusvaurio on salakavalampi ja voi vaurioittaa katon koko alusrakenteen.

Tiilikate vaatii säännöllistä huoltoa

Tiili on huokoinen materiaali, joka imee vettä sisäänsä. Yksi kattotiili voi imeä vettä itseensä jopa 300 grammaa, mikä nostaa katon painoa huomattavasti ja aiheuttaa rakenteisiin rasitusta.

Tiilen pinnalla olevan maalin eli pinnoitteen tehtävä on pitää vesi tiilen ulkopuolella. Suojapinnoite kuitenkin kuluu ajan saatossa, jolloin vesi alkaa imeytyä kattotiilien huokosiin. Pakkasella tämä kosteus jäätyessään laajenee ja pakkasrapautuminen alkaa.

Roskat, sammal ja muu orgaaninen aines tiilikaton pinnalla nopeuttaa rapautumista, siksi tiilikatteen säännöllinen puhdistaminen on erityisen tärkeää. Sammal ja jäkälä syövät tiilen sisällä olevaa kalkkia. Tällöin tiili haurastuu ja imee enemmän vettä sisäänsä, mikä nopeuttaa rapautumista.

Suunnitelmallisuus ja huollon oikea-aikaisuus on tärkeää

Myös Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen korostaa oikea-aikaisen huollon ja remonttisuunnittelun merkitystä kodin ylläpidossa.

– Oman talon osalta on hyvä tiedostaa talon remonttitarpeet ja huolehtia talon kunnossapidosta suunnitelmallisesti. Hyvällä huollolla talon rakenteiden ja laitteiden elinkaarta voi pidentää. Alustavia remonttitarpeita voi myös suunnitella tutustumalla yleisiin rakenteiden käyttöikäarvioihin, Keränen sanoo.

– Remonttisuunnittelussa on tärkeää tuntea oman talonsa rakenteiden esimerkiksi katon kunto, ja suunnitella tilanteeseen sopivat toimenpiteet oikea-aikaisesti, hän jatkaa.

Jos katollasi on jo ikää ja harkitset pinnoitusta, kannattaa ensin tarkistuttaa katteen sekä yläpohjan kunto. Näin voit olla varma, että pinnoitus voidaan tehdä turvallisesti ja saat rahoillesi vastinetta.

kattoremontti