Katon pinnoitus vai kattoremontti

Tiilikaton tai mineriitti- eli varttikaton pinnoitus houkuttaa monesti siitä syystä, että se on perusteellista kattoremonttia halvempi ratkaisu. Ennen kuin päätöksen tekee, kannattaa kuitenkin kartoittaa koko kattorakenteen kunto jotta pinnoittamiseen käytettävät rahat ei menisi kankkulan kaivoon.

Pinnoitus vai kattoremontti VesivekMilloin pinnoittaminen on paikallaan?

Tiili- ja varttikatteet vaativat enemmän huoltoa kuin teräskatteet ja usein vaille säännöllistä huoltoa jäänyt tiilikate on sammaloitunut ja sammal aiheuttaa tiilen haurastumista. Pinnoittaminen on paikallaan silloin kun tiili- tai varttikatteen pinta on ehjä eikä se ime kosteutta ja sen alta löytyy ehjä aluskate. Jos nämä ovat kunnossa, pinnoittaminen on turvallista ja katto myös näyttää uudelta pinnoittamisen jälkeen.

Tällöin kattoremontti tulee edullisemmaksi

Jos tiilet on sammaloitumisen takia jo haurastuneet tai tiili- tai varttikatteen alta puuttuu aluskate taikka se on rikki, niin pinnoittaminen on lyhyt ikäinen ja huono ratkaisu. Sillä siihen sijoitetut rahat menevät hukkaan kun katto pitää kuitenkin remontoida perusteellisemmin.

Mistä tiedän kumpi on oikea ratkaisu?

Ennen kuin tekee päätöstä katon pinnoittamisesta kannattaa varmistaa katon rakenteen kaikkien osien kunto. Vesikatteen ulkopuolisessa tarkastelussa nähdään tiilien kunto, mutta sen lisäksi täytyy tutkia rakenne välikatolta käsin. Sieltä näkee aluskatteen kunnon ja pystyy tarkistamaan kattorakenteen tuulettuvuuden. Rakennusalan ammattilaisten mielestä kattorakenteen tuulettuvuus on jopa tärkeämpi kuin se, että katto pitää vettä. Kattovuoto tulee esiin heti, mutta tuuletuksen puutteesta johtuva kosteusvaurio tekee työtään hitaasti.

Katon pinnoituksen riskit

Kattopinnoituksessa käytetään suuria vesipaineita puhdistettaessa ja menetelmässä on riski vahingoittaa aluskatetta ja jos sitä ei ole niin on iso riski kastella katon rakenteita. Pinnoittaminen vaatii todella kuivat olosuhteet ja useana päivänä, jotta se onnistuu hyvin. Suomen kesän olosuhteet ovat pinnoittamiselle todella haasteelliset. Säätä voi ennustaa, mutta sadekuuroja ei – kuten Pekka Pouta sanoo artikkelissaan.

Mitä sammaloituminen tekee tiilelle?

Yksi kattotiili voi imeä vettä itseensä jopa 300 grammaa, mikä nostaa katon painoa huomattavasti ja aiheuttaa rasitusta kattorakenteille.  Huokoisuus altistaa myös sammaleen kasvulle, mikä on merkki tiilikaton pinnoituksen tarpeesta. Sammal ja jäkälä syövät tiilen sisällä olevaa kalkkia, jolloin tiili haurastuu ja imee enemmän vettä sisäänsä ja pakkasrapautuminen kiihtyy. Pakkasrapautumista tapahtuu, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin ja tiilen huokosissa oleva vesi jäätyy ja sulaa useita kertoja. Pinnoittamalla tiilikatto saadaan kuntoon ulkonäöllisesti ja se antaa suojaa sammaloitumista vastaan sekä vähentää pakkasrapautumista.

Miksi tiilikattoja pinnoitetaan?

Tiilikaton pinnoituksella tiilien huokoisuus saadaan kuntoon, jolloin yllä mainittu kehitys voidaan pysäyttää ja lopputuloksena katto saadaan kuntoon ulkonäöllisesti ja se antaa suojaa sammaloitumista vastaan sekä vähentää pakkasrapautumista. Mikäli tiilet ovat haurastuneet tai katon aluskatetta ei ole tai se on vaurioitunut on syytä harkita laajempaa remonttia.

Veloitukseton kuntoarvio

Jos olet epävarma kattosi kunnosta tai mietit, milloin riittääkö katon pinnoitus vai onko tarve laajemmalle remontille, niin kannattaa hyödyntää Vesivekin veloitukseton kuntoarvio. Paikallinen kattoasiantuntijamme tulee tarkistamaan katon kanssasi. Kuntoarviossa käy ilmi mahdolliset ongelmakohdat; tietysti myös tieto siitä, että kaikki on kunnossa, on huojentava uutinen.

Teemme vuosittain yli 10 000 katon kuntoarviota ja noin puolet niistä tuo esiin jonkinasteisia puutteita. Kuntoarvion tekee aina koulutettu paikallinen kattoasiantuntijamme, ja sen ammattimainen konsepti on sama rakennusvalvojalle, isännöitsijälle ja sinulle.

Kuntoarvio ja raportointi tehdään omistajien ollessa paikalla. Voit osallistua siihen tai seurata sen tekemistä. Vesivek-kuntoarvio on maksuton.

TILAA ILMAINEN KUNTOARVIO

kattoremontti