Kattoremontissa varmista rakenteen tuulettuvuus

Vesivek artikkeli kuva 3

Usein luullaan, että katossa on ongelmia vasta sitten, kun vesi valuu sisälle tai rännit repsottavat. Katolta voi kuitenkin löytyä paljon muutakin ongelmaa kuin silkat vuodot. Välikaton rakenteissa voi piillä kosteutta ja hometta, jotka olisi voitu ehkäistä hyvällä tuulettuvuudella.

Välikatolla on väliä

Välikatto koostuu kantavista rakenteista, lämmöneristeestä sekä ilman- ja höyrynsulusta. Kun välikatto tuulettuu hyvin, siirtyy ylimääräinen kosteus eristeistä sekä muista yläpohjarakenteista ulkoilmaan eikä kosteusvaurioita pääse syntymään. Tällöin esimerkiksi peltikatteeseen kondensoitunut vesi pääsee haihtumaan. Kondenssivettä muodostuu, kun rakennuksen sisällä oleva lämmin, kostea ilma pyrkii siirtymään kuivempaan ulkoilmaan ja tiivistyy esimerkiksi peltikatteen pintaan.

Katon tuulettuvuus on tärkeämpää kuin vedenpitävyys

Katon kuntoa arvioitaessa ei siis kannata tuijottaa pelkästään katteen ulkonäköä. Vaikka katto olisi täysin vedenpitävä, mutta yläpohjan tuuletus ei toimi, on edessä oletettavasti kosteusongelmia. Sisäpuolelta nouseva kosteus kertyy puurakenteisiin aiheuttaen pahimmillaan lahoamista. Kertyvä kosteus voi myös heikentää lämmöneristystä, muodostaa jääpuikkoja räystäille tai jopa tippua takaisin huonetiloihin.

On huomioitavaa, että asuintilojen kosteusrasitus on nykytaloissa aivan eri tasolla kuin 30 vuotta sitten. Suihkussakäynti ja vedenkäyttö yleensäkin on lisääntynyt huimasti. Vanhempien talojen painovoimainen ilmanvaihto ei aina riitä poistamaan lisääntynyttä kosteutta huoneilmasta.

Vesivek_artikkeli_kuva
Asuintiloista nouseva kosteus tiivistyy peltikatteen pinnalle ja aiheuttaa vaurioita rakenteissa.

Aluskatteella on tuplatehtävä

Toimivaan välikattoon kuuluu olennaisena osana aluskate. Usein virheellisesti luullaan, että aluskatteen tehtävä on suojata kattorakenteita vain yläpuolelta tulevalta kosteudelta, esimerkiksi katteen pieniltä vuodoilta. Tosiasiassa aluskatteen merkittävämpi tehtävä on kerätä alhaalta asuintiloista nouseva kosteus ja estää sen pääsy rakenteisiin. Jotta tämä kosteus tuulettuu aluskatteen pinnalta, on räystäältä johdettava tarpeeksi korvausilmaa katon tuuletustilaan. Poistoilma-aukon on oltava mahdollisimman ylhäällä, jotta saadaan korkeuseron ja lämmön vaikutuksesta välikattoon ns. luonnollinen ilmanvaihto.

Aluskatteen materiaalilla ja ammattitaitoisella asennuksella on ratkaiseva merkitys kattorakenteen toimivuuteen. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota katteen huolelliseen tiivistystyöhön läpivienneissä.

Jos aluskate on rikki, tai puuttuu kokonaan, kannattaa pyytää asiantuntija tarkastamaan välikaton tilanne.

Vesivek artikkeli kuva 2
Vanhoissa asuinrakennuksissa aluskate voi puuttua kokonaan tai se on rikkoontunut ajan myötä.

Vesivek käyttää tuplatuuletusrakennetta

Välikaton rakenne ei siis ole aivan yksinkertainen yhtälö toimiakseen kunnolla. Hyvätkin materiaalit voidaan pilata huonolla ja ammattitaidottomalla asennuksella. Vesivek käyttää katteen alla tuplatuuletusrakennetta. Tällöin sekä aluskatteen alle että päälle asennetaan tuuletuslaudat, jolloin ilma pääsee kiertämään katteen molemmin puolin. Jos ruoteet asennetaan heti aluskatteen päälle, tuulettuvuus heikkenee huomattavasti.

Jos olet epävarma, missä kunnossa kotisi välikatto on, Vesivek-asiantuntijamme tulee tarkastamaan tilanteen veloituksetta. Jos korjaustarpeita ilmenee, markkinoiden ainoa sertifioitu asennus ja paikalliset, omat asennusmiehemme takaavat laadukkaan lopputuloksen.

Katso video

Tilaa ilmainen katon kuntoarvio!

Juhani Kukkakorpi

Teksti: Vesivek-asiantuntija, rakennusmestari Juhani Kukkakorpi

 

kattoremontti