Yleisin katon vuotokohta saattaa yllättää

Vesivek katon kuntoarvio

Kevätsäät koettelevat kattoa monella tapaa. Painava lumimassa, edestakaisin sahaavat lämpötilat sekä sulamisvedet voivat olla kohtalokas yhdistelmä erityisesti vanhemmille kattorakenteille. Keväisin kannattaakin mahdollisuuksien mukaan käydä vintillä kurkkaamassa, näkyykö merkkejä vuodoista. Jos vesi valuu huonetiloihin asti, on jo todella kiire.

Välikatolla kannattaa tarkistaa varsinkin läpivientien kohdat, eli savupiiput, viemärintuuletus- ja ilmastointiputket, antennien läpiviennit jne. Katon jiirit ovat myös riskialttiita kohtia, koska niiden kohdalle kerääntyy usein suuremmat lumimassat ja vesi saattaa paineen alla valua saumojen kautta rakenteisiin. Hyvin yleinen vuotokohta varsinkin vanhemmissa peltikatteissa on katteen kiinnityskohdat, kun ruuvit tai naulat ovat vuosien saatossa nousseet ylös eikä haperoitunut ja kovettunut tiiviste pidä enää vettä.

Vanhojen katteiden kiinnitys nauloilla
Ennen nykyaikaisten kateruuvien ja akkuporakoneiden kehittymistä katteet kiinnitettiin nauloilla ja muotoprofiilin harjan päältä.

Vanhoissa katteissa naulakiinnitys

Vielä 60-70 -luvuilla peltikatteet kiinnitettiin pääasiassa nauloilla ja muotoprofiilin harjan kohdalta. Vasara ja naulat eivät olleet peltikatteelle ideaali yhdistelmä; vasaralla kun tulee helposti paukuteltua liikaakin, jolloin tiiviste vaurioituu ja kannan ympärille muodostuu jo alun alkaen vettä keräävä lommo.

Lisäksi naula pumppautuu hiljalleen ylöspäin, kun kattorakenteet elävät lämpötilan vaihtelujen myötä. Samoin käy myös heikkolaatuisille kateruuveille aikaa myöten. Suurinta katemateriaalien lämpöeläminen on juuri keväällä, jolloin pakkanen, jää ja lämmittävä kevätaurinko voivat heilauttaa pellin lämpötilaa nopeasti kymmeniäkin asteita edestakaisin.

Viitseliäs ja ketterä omakotiasuja kiipeää joka kevät katolle ja metsästää vasaran kanssa paukutellen ylöspompahtaneita nauloja. Yleensä alla oleva ruode on kuitenkin jo näiltä kohdin pehmentynyt, jolloin vanha naula tai ruuvi haperon tiivisteen kera ei pysy enää paikoillaan ja tilalle on vaihdettava uusi ruuvi. Kunnes uudetkaan kiinnikkeet eivät enää kunnolla kiinnity kosteutta saaneeseen ruodelautaan ja katon vaihto alkaa olla väistämätön ratkaisu.

Millainen on hyvä kateruuvi?

Kun kattoremontti on syystä tai toisesta ajankohtainen, ei ruuvien laatu välttämättä ole ensimmäisenä mielessä. Mutta ei ole yhdentekevää, millaisilla ruuveilla uudet profiilit kiinnitetään. Laadukkaan katemateriaalin pitkät takuut eivät paljoa auta, jos kiinnikkeet pettävät huomattavasti aikaisemmin aiheuttaen vuotoriskin. Itse asiassa rakennusmääräyksissä jo edellytetään, että kateruuvin tulee vastata korroosiokestävyydeltään kiinnitettävää materiaalia.

Vesivek käyttää kattoremonteissaan KINGI® kateruuvia. Se on ainoa maalattu hiiliteräsruuvi, joka sopii käytettäväksi jopa ilmastorasitusluokassa C4 ja kestää siten yhtä kauan kuin parhaat teräskatteetkin. KINGI® kateruuvin ylivoimaisuus muodostuu neljästä huippunsa viedystä osatekijästä: korroosionkestävyydestä, asennettavuudesta, viimeistellystä muotoilusta ja laadukkaasta valmistuksesta.

Markkinoiden kestävin pinnoite

KINGI® ruuvin Durabl3-pinnoite kestää asennuksen aiheuttamaa mekaanista rasitusta ja suojaa ruuvia ruostumiselta. Sen korroosiokestävyys on markkinoiden paras.

Kingi kateruuvi

Kruunumainen kanta ehkäisee korroosiota

KINGI® ruuvin tunnistaa sen kruunumaisesta kannan muodosta, jonka taustalla on kaksi merkittävää tekijää. Ensinnäkin vesi valuu pois kannasta vähentäen pinnoitteen kuormitusta ja korroosioriskiä. Ruuvin kannan kulmien pyöristetty muotoilu takaa riittävän pinnoitepaksuuden myös kulutukselle alttiissa kulmissa.

Hyvä asennettavuus

Lisäksi korkea kanta istuu napakasti asennusistukkaan ja takaa vakaan asennettavuuden. Asennettavuutta lisää myös FastFX-pikakärki™, joka porautuu erittäin nopeasti teräskatteen läpi. Kannan ja kärjen ansiosta KINGI® porautuu täsmällisesti juuri haluttuun kohtaan, kattopeltiä naarmuttamatta. Kerralla valmis asennus säästää aikaa ja rahaa sekä varmistaa viimeistellyn katteen laadun.

Testattua laatua

Kateruuvien kestävyyttä ja porautuvuutta on testattu erilaisilla menetelmillä, ohessa Hamk:n tekemä rasitustesti, jossa KINGI®:n korroosiokestävyys oli ylivoimainen.

Kingi testi

Jos olet kyllästynyt korjailemaan vanhoja vuotavia ruuveja, tai et ole varma kattosi kiinnikkeistä tai kunnosta ylipäätään, pyydä paikallinen Vesivek-miehemme tarkistamaan tilanne. Saat ilmaisen arvion kattosi kunnosta ja tarvittaessa tarjouksen korjaustoimenpiteistä.

kattoremontti