Kattoremontin hinta

Kattoremontti on kiinteistön mittavampia saneeraustöitä, joten sen tilaajaa luonnollisesti kiinnostaa, mistä hintalappu muodostuu. Tarjouksia kannattaa pyytää useammalta taholta. Pelkkää loppusummaa ei kuitenkaan kannata tuijottaa, sillä sisällöissä voi olla eroja. Lue lisää kattoremontin kilpailuttamisesta.

Miten kattotyyppi, kaltevuus ja pinta-ala vaikuttavat hintaan?

Eniten remontin hintaan vaikuttaa katon laajuus ja sen muoto. Mitä enemmän katossa on neliöitä, sitä enemmän luonnollisesti tarvitaan materiaaleja ja työtä. Katon muoto eli kattotyyppi vaikuttaa olennaisesti vaadittavaan työmäärään; mitä monimuotoisempi katto, sitä enemmän tarvitaan asennusaikaa.

Kaksilappeinen harjakatto on nopea asennettava verrattuna esimerkiksi auma- tai mansardikattoon, joka sisältää paljon jiirejä, erkkerejä ja lappeita. Myös katon kaltevuudella on jonkin verran vaikutusta asennusaikaan, jyrkällä katolla asennustyö on hitaampaa. Hintaan vaikuttaa myös kattorakenteen vaatima tuuletusratkaisu.

Miten kattotyyppi, kaltevuus ja pinta-ala vaikuttavat hintaan?

Läpiviennit eli ikkunat ja luukut lisäävät työn määrää

Kaikki katossa olevat läpiviennit lisäävät työn määrää, koska ne vaativat peltisepiltä käsityötä sekä huolellista tiivistämistä. Läpivientejä ovat mm. kattoikkunat ja -luukut, savupiiput, viemärintuuletusputket, ilmanvaihtoputket ja antennit.

Vesivek pyrkii aina minimoimaan läpivientien määrän, koska se säästää kustannuksia ja vähentää vuotoriskejä. Esimerkiksi TV-antenni kannattaa aina siirtää keskeltä kattoa päätyyn.

Katemateriaalin vaikutus kokonaiskustannukseen

Tiilikatto on yleensä hieman kalliimpi kuin esimerkiksi pelti- tai bitumikermikatto, koska tiilen asentaminen on työläämpää. Kattoremontissa materiaalien osuus on pienempi kuin työn osuus. Käytännössä se tarkoittaa, että remontista saatava kotitalousvähennys on huomattava.

Yleensä kattoremontin yhteydessä uusitaan myös sadevesijärjestelmä sekä kattoturvatuotteet, eli lumiesteet ja katon kulkutiet. Niiden määrällä ja laadulla on jonkin verran vaikutusta kokonaishintaan.

Katemateriaalin vaikutus kokonaiskustannukseen

Kattopinnoitteissa on eroja

Kannattaa muistaa, että samoissakin materiaaleissa voi olla merkittäviä laatueroja. Esimerkiksi peltikatteiden pinnoitteissa on huomattavia eroja, samoin teräksen vahvuudessa. Laadukkaammat ja kestävämmät materiaalit maksavat yleensä enemmän, mutta tulevat pitkällä aikavälillä edullisemmaksi.

Vesivekillä on valittavana kolme peltiprofiilia, jotka on kaikki valmistettu SSAB:n vahvasta teräksestä ja maalipinnoitettu kestävimmällä GreenCoat Pural BT -pinnoitteella: tiilikuvioinen Teräs-Tapio, Luja-Lauri -lukkosaumakate sekä Suora-Seppo, näistä Luja-Lauri on hivenen muita kalliimpi.

Vaadittavat pohjatyöt ja niiden vaikutus hintaan

Hintaamme sisältyy aina muutama tunti lahovauriokorjauksia. Jos yläpohjan rakenteissa on paljon kosteusvaurioita, niiden korjaaminen vaatii ylimääräistä työtä ja materiaaleja.

Mikäli vaaditaan asbestipurkua, siihen tarvittavat ylimääräiset työt, suojaukset ja erityistyökalut nostavat kustannuksia.

Vaadittavat pohjatyöt ja niiden vaikutus hintaan

Kattoremontin merkitys ja hyödyt

Säännöllinen katon huolto ja ajoissa tehdyt remontit vaikuttavat talon arvoon, energiatehokkuuteen ja sisäilmaongelmien ehkäisyyn. Jos remonttia lykätään liiaksi, voi kosteusvaurioiden korjaus tuoda huomattavia lisäkustannuksia verrattuna ajoissa tehtyyn remonttiin.

Peltikate on kestävä materiaali ja suhteellisen helppo huollettava verrattuna esimerkiksi tiilikatteeseen. Hyvin hoidettuna laadukas peltikate kestää 40–50 vuotta.

Tiilikatteelle säännöllinen puhdistus on erityisen tärkeää. Pinnoitus on hyvä tehdä noin 10 vuoden välein. Jos tiilikatteen pinnoite on jo päässyt rapistumaan ja kosteus imeytymään tiiileen, on pinnoitus yleensä hukkaan heitettyä rahaa. Se antaa vain esteettistä apua ja katolle muutaman lisävuoden, remontti on joka tapauksessa edessä.

Lue lisää pinnoittamisesta

Valmistautuminen kattoremonttiin

 

Tyhjennä talon seinustat

Talon ympäriltä tulee siirtää pois kaikki tavarat – esim. puutarhakalusteet, posliinitontut, kukkaruukut – joita katolta mahdollisesti putoavat kappaleet voisivat vahingoittaa. Valokatteet ja ilmalämpöpumpun seinäyksiköt tulee suojata pölyltä ja putoavalta purkujätteeltä.

 

Telineet asennetaan päivä, pari ennen remonttia

Jos remonttiyritys käyttää putoamissuojauksena rakennustelineitä, ne asennetaan päivää, paria ennen remonttia. Koko rakennuksen ympäri kiertävät rakennustelineet ovat turvallisin ja laadukkain tapa toteuttaa remontti.

 

Jätä piha-alueet tyhjäksi

Piha-alueet jätetään mahdollisimman vapaiksi, jotta kalusto ja materiaalit mahtuvat pihaan. Vesivek tuo kaiken materiaalin vasta työmaalle saapuessaan, joten pihamaa ei toimi varastona. Pihan pintarakenteiden kuten laattojen ja ohuen asfalttipinnoitteen kestävyys kannattaa varmistaa ennen kaluston saapumista.