Kattoremontti oli komedian sijaan täyttä toimintaa

Sami Hedberg , Espoo

Edes koomikon kiireinen arki ei saanut päreitä palamaan, kun Vesivek remontoi Sami Hedbergille 130-vuotiaan hirsitalon katon. Vanhat päreetkin saivat jäädä paikoilleen.

Elämä on kuin suklaarasia, totesi Forrest Gump. Ja kattoremontti on kuin jalkalistat – ainakin koomikko Sami Hedbergin mukaan. ”Jos listoja ei heti remontin yhteydessä laita paikoilleen, homma jää tekemättä. Sitten vain katsot joka päivä, että vieläkin ne puuttuvat”, Hedberg selittää ja jatkaa: ”Jalkalistat ovat tietysti vain visuaalinen asia, sillä niistä ei varmaan mene vedet läpi. Mutta jos on tarve kattoremontille, niin ei muuta kuin asiaa eteenpäin. Eivät ongelmat odottamalla ainakaan parane.”

Kattoremontti olikin tehtävälistalla ensimmäisten joukossa, kun Hedberg alkoi remontoida 130-vuotiasta hirsitaloa. Vanha talo oli hyväkuntoinen, mutta kaipasi uutta ilmettä. Remonttisuunnitelmat alkoivat lattioista, ja pian puheisiin tuli myös katon uusiminen, koska se olisi joka tapauksessa ollut edessä viiden vuoden sisällä.

”Sitten olikin jo sekä lattia että katto auki, ja päätettiin remontoida kaikki. Siis aivan kaikki. Kustannustehokkaampaa olisi varmaan ollut rakentaa ihan uusi talo, mutta tässä rakennuksessa on tosi hieno fiilis. Halusin säilyttää sen ja kunnioittaa sitä”, Hedberg kertaa.

”Halusin tehdä talosta asunnon seuraavaksikin 130 vuodeksi. Remontissa on paljon osuuksia, joihin panostaa rahallisesti, mutta onhan katto yksi tärkeimmistä. Sen alla on koko meininki.”

Noin 80 ampiaisenpesää

Vesivek vakuutti Hedbergin tarjousvaiheessa rennon, asiantuntevan ja huolettoman asiakaspalvelun voimalla. Kokonaisuus oli heti alussa selkeä, ja projektin kulku tuntui sujuvalta.
”Ja takuun pituus tuntui jopa aivan liian pitkältä! Ajattelin, että no okei, tämähän on hyvä!”

Kattorakenteiden purun yhteydessä välistä löytyi alkuperäinen pärekatto. Rakennussuunnittelijan ja Vesivekin kanssa yhdessä tehdyn päätöksen jälkeen se sai myös jäädä paikoilleen.

Vesivekin edustajan asiantuntemus teki vaikutuksen Hedbergiin. ”Kävimme katsomassa kohdetta paikan päällä, ja myyntimies olisi voinut sanoa sitä ja tätä. Mutta hän sanoikin, että Sami, olen näitä pärekattoja purkanut ja se vie tunteja. Siihen on syynsä, miksi se on aikoinaan tehty, joten jätetään se sinne.”

Rakenteiden avaaminen vahvisti myös, että katosta ei löytynyt päreiden lisäksi muuta yllättävää. ”Ennen remonttia oli vähän sellainen olo, että mitä siellä mahtaa olla. Noin 80 ampiaisenpesäähän siellä oli, mutta se on kuulemma ihan normaalia. Vähän yllättävää”, Hedberg naurahtaa.

Värivalintoja viime vuosisadalta

Alkuperäistä henkeä haluttiin kunnioittaa myös muissa valinnoissa. Naapurin esittelemä kuva vuodelta 1902 paljasti, että talo oli alun perin ollut valkoinen, joten päätettiin, että sellaiseksi julkisivu jälleen maalataan. Kattokin haluttiin pitää ajan hengen mukaisesti konesaumatun tyylisenä.

Hedbergin oma kädenjälki suunnittelutyössä on saanut osakseen vierailijoiden ihailua. ”Mukana on myös vähän omaa designiani. Katon reunassa olevat laudoitukset ovat tavallaan liian leveät, ja niissä on kolme lautaa päällekkäin. Halusin taloon jykevän profiilin, vähän sellaista roomalaisen Pantheonin henkeä”, Hedberg kuvailee.

Hauskan miehen kuiva kattoremontti

Kattoremontti sujui sutjakasti aikataulussa, ja Vesivek onnistui yllättämään Hedbergin nopeudellaan ja tehokkuudellaan. Kaikki talon rakenteet olivat tarkastuksissa kuivia, joten töihin oli helppo ryhtyä. Myös töiden aikataulutuksessa Vesivek ja vilkasta arkea elävä koomikko pääsivät nopeasti yhteisymmärrykseen. ”Vesivek lunasti hyvin kaiken sen, mistä sovimme tarjousvaiheessa. Olen kiireinen ihminen, ja he joustivat myös omien aikataulujeni mukaan.”

”En tiedä, oliko siinä sitten vähän jotain Hedbergin lisää, että ei tultu linjoja pitkin, jos en vastannut heti sähköposteihin”, Hedberg nauraa.

Suunnitelmanmuutoksia pystyttiin tekemään myös lennossa. ”Talossa on ulkonevat erkkerit molemmissa päissä. Yläkaton ja terassin katon väliosassa ilmeni kesken töiden jokin ongelma, jota en itse edes ymmärtänyt ollenkaan, vaikka sitä yritettiin selittää. Sanoin, että tehkää, kuten haluatte, kunhan talon profiili ei hirveästi muutu”, Hedberg kertoo.

”Pointsit Vesivekille, että he saivat homman onnistumaan. Joku toinen firma olisi voinut sanoa, että ei tälle voi mitään tehdä.”

Tehokkaasta kokonaisuudesta on vaikea repiä huumoria. Hyvin sujuneesta kattoremontista ei ainakaan vielä ole irronnut juttuja stand up -lavoille. ”Ainahan kokemukset tuovat enemmän
materiaalia, ja elävästä elämästä saa jutunaihetta. Mutta mitään selkeää kokonaisuutta tästä aiheesta ei vielä ole muodostunut.”

Kenties stand up -keikkojen materiaali on vielä tuloillaan.

Slogan jäi mieleen

Jo kauan ennen omaa kattoremonttia koomikko Sami Hedberg oli pannut merkille Vesivekin mainoksia. Ammatillisten lasien läpi katsottuna humoristinen mainoslause kolahti.

”Olen aika tarkka mainoksista ja mietin niitä paljon komedian käsikirjoittajan näkökulmasta. Vesivekin ”Katossa reikä, eikä!” kiinnitti aikoinaan huomion. Se on oikeasti hyvä ja jäi mieleen”, Hedberg muistelee.

Hän näkisi mielellään, että suomalaiset yritykset tekisivät enemmänkin rohkeaa mainontaa. ”Olen aina miettinyt miksei Suomessa käytetä enemmän amerikkalaistyylistä markkinointia, jossa asioita vedetään överiksi. Vesivek tekee sitä tyylikkäästi omalla tavallaan.”

kattoremontti