Halkeamat sokkelissa

Sokkeliin, eli kivijalkaan saattaa toisinaan syntyä halkeamia. Halkeamat voivat olla pieniä tuskin silmillä erottuvia, tai leveämpiä railoja. Joskus kivijalka saattaa myös haljeta kokonaan. Halkeamat esiintyvät useimmiten vanhemmissa taloissa, mutta aina uudetkaan kivijalat eivät ole suojassa halkeamilta.

Miksi halkeamat syntyvät?

Halkeamat syntyvät usein joko maan liikkumisen, painumisen tai kosteuden ja roudan aiheuttamien muutosten seurauksena. Jos halkeamia pääsee syntymään, ne voivat kasvaa entisestään veden jäätyessä ja sulaessa rakenteissa. Talven jälkeen juuret ja kasvusto tunkeutuvat helposti halkeamiin kasvattaen niitä entisestään. Kosteus myös pehmittää rakenteita.

Halkeamat ovat usein selvä merkki toimimattomasta salaojajärjestelmästä, joka ei siirrä kosteutta pois sokkelin ympäristöstä riittävän tehokkaasti.

Mitä sokkelin halkeamista voi seurata?

Jos salaojajärjestelmä on puutteellinen tai sokkelia ei ole suojattu asianmukaisesti pääsee kosteus sisälle rakenteisiin tekemään tuhojaan ja murentaa kivijalan hiljalleen. Pitkään vaikuttaessa kosteus aiheuttaa erilaisia vaurioita niin rakenteille kuin huoneilmalle. Kosteus voi lahottaa rakenteita sekä nostaa riskiä home- ja sienikasvustojen synnylle. Home- ja sienikasvustot voivat olla hyvin haitallisia terveydelle ja sairastuttaa kodissa asujat.

Kosteusvaurioiden korjaaminen voi muodostua hyvin kalliiksi tai jopa mahdottomaksi, jos niihin ei puututa ajoissa. Kosteuden aiheuttamien oireiden havaitseminen hyvissä ajoin ja niihin puuttuminen, on paras keino suojata koti ja pidentää sen elinkaarta.

Ongelmien korjaus

1. Ensimmäinen askel ongelman poistamiseksi on selvittää vaurioiden suuruus.

Tämän saat helpoiten selville varaamalla Salaojakymppien maksuttoman Sokkelin kuntotarkastuksen™, jossa pihamaasi sekä sokkelin kunto selvitetään tarkasti. Käynnin päätteeksi saat halutessasi kuntoraportin, jossa kuvataan tarkastuksessa tehdyt toimenpiteet ja esiin nousseet riskit. Saat myös hinnaltaan pitävän tarjouksen, mikäli korjaustarpeita ilmenee.

2. Ratkaisuna salaoja- ja sadevesiremontti

Toimivalla salaojajärjestelmällä kivijalka saadaan kuivattua, jonka jälkeen se voidaan pinnoittaa uudelleen.

Jos kyseessä on 1980-luvulla tai sitä ennen rakennettu talo, on salaojajärjestelmät niissä lähes poikkeuksetta puutteelliset. Salaojaremontissa sokkeli suojataan, asennetaan nykyaikainen salaojajärjestelmä, asennetaan toimiva sadevesijärjestelmä, huolehditaan routa- ja kosteuseristämisestä sekä varmistetaan maan muotoilut ja kallistukset.

salaojat

Lataa salaojaremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas