Naapurusten tiilikatot laitettiin kerralla kuntoon

Pertti Kuronen ja Katri Ylönen , Vantaa

Vantaan Vapaalantiellä kahden erillistalon tiilikatot alkoivat olla parhaat päivänsä nähneet. 90-luvun alussa asennetut tiilet olivat alkaneet kerätä pinnalleen kasvustoa, eikä pelkkä pinnoittaminen olisi korjannut alusrakenteen puutteita, vaikka tiilet sinänsä olivat vahvanoloisia.

Remonttipäätökset eivät aina synny hetkessä. Vapaalantielläkin projektin taustalla vaikutti monta yksittäistä tekijää, joiden yhteisvaikutuksesta koko katto päätettiin laittaa kerralla kuntoon.

”Tiilet sinänsä olivat vielä ehjiä, mutta niiden pinnalle oli muodostunut kasvustoa esimerkiksi talon vieressä olevan puuston vuoksi. Ongelmana olivat myös oravat ja muut pikkueläimet, jotka löysivät aina jonkun kolon, josta livahtaa ullakolle.

Lisäksi kattoikkunoiden uusiminen alkoi olla ajankohtainen”, kertoo Pertti Kuronen, toisen erillistalon asukas. ”Aluksi harkitsimme katon osalta vain pesua ja pinnoittamista, mutta tarkastuskäynnillä ollut Vesivekin Jere Murto totesi, että myös katon otsalaudoituksessa ja alusrakenteissa on syntynyt vuosien aikana korjaustarvetta, mihin pinnoittaminen ei olisi auttanut. Lisäksi rakennustavat ovat kehittyneet 90-luvun jälkeen.”

Kaikki käytiin yhdessä läpi perusteellisesti. Kattava kuntoraportti oli siinä oiva apu. Uuden katon materiaaliakin pohdittiin tutun tiilen sekä peltikatteen välillä, mutta lopulta päädyttiin tiileen.

”Jeren asiallinen ja asiantunteva ote vakuuttivat. Pinnoittaminen olisi maksanut ison osan uusimisen hinnasta, joten päätettiin panna kerralla kaikki kuntoon. Tiilikatto alusrakenteineen vaihdettiin siis kokonaan uuteen. Samalla asennettiin uudet kattoturvatuotteet, kattoikkunat sekä sadevesijärjestelmät”, Pertti summaa.

Myös naapuritalossa asuva Katri Ylönen oli erittäin tyytyväinen Vesivekin selkeään ja asiakkaan tarpeet huomioivaan toimintatyyliin.

”Koko projekti oli mukavan joustava”, Katri kertoo. ”Meille tuli matkan varrella mieleen kaikkea uutta, kuten lisäyksiä kattoturvatuotteisiin ja pieniä lisätöitä. Ne hoituivat hienosti, eikä meidän tarvinnut tietää kaikkea etukäteen. Se oli tällaiselle tavalliselle ihmiselle kiva projekti, kun emme ole mitään kattoasiantuntijoita.”

Asukkaat huomioitiin hienosti

Pertin ja Katrin mukaan itse remonttikin eteni oikein hyvin ja vauhdikkaasti.

”Ensin laitettiin telineet talon ympäri, ja sitten päästiin hommiin. Aamupäivällä vanha katto oli purettu ja iltapäivällä kaikki oli sateelta suojassa. Se oli hieno poutapäivä, mutta seuraavana päivänä tulikin jo vettä”, Pertti muistelee.

Katrikin kiittelee, että kaikki toimi kuten oli sovittu. Varsinkin siihen nähden, että remontti toteutettiin kesälomakauden ja koronarajoitusten keskellä.

”Me teimme etätöitä kotoa ja Vesivekin ammattilaiset huomioivat sen hienosti”, Katri kehuu. ”Katto oli tärkeää saada ajallaan valmiiksi, mutta meidänkin piti samalla keskittyä omiin töihimme.”

Pertin mukaan koko remontin ajan keskustelu oli avointa. Naapurusten kysymyksiin ja huolenaiheisiin vastattiin selkeästi. Asiat otettiin käsittelyyn, eikä mitään jätetty roikkumaan.

”Jere hoiti kaiken hienosti, mutta myös työnjohtaja sekä asennustiimi tekivät jämäkkää laatutyötä. Homma oli koko ajan hanskassa”, Pertti summaa.

Komea lopputulos

Naapurukset ovat tyytyväisiä uusiin Ormax-tiilikattoihinsa sekä upouusiin kattoturvatuotteisiin ja sadevesijärjestelmiin. Kaiken kaikkiaan remontista jäi hyvä mieli.

”Katto ja rakenteet ovat kunnossa ainakin seuraavat kolmekymmentä vuotta. Myös Vesivekin kattavat takuut ovat hieno juttu”, Pertti tokaisee. ”Uudet kattoturvatuotteet tekevät katolla kulkemisesta turvallisempaa, ja rännit ovat siistit ja toimivat hienosti. Nämä ovat valtavan isoja projekteja, mutta oli hienoa huomata, että aikataulu piti ja lopputulos on näin komea.”

Yhteydenpito on toiminut Pertin mukaan hienosti myös remontin jälkeen. Upouuteen tiilikattoon tehtiin jälkikäteen myös pieniä lisäyksiä.

”Pyysimme Vesivekiä asentamaan vielä jyrsijäesteet”, kertoo Pertti. ”Nyt eivät oravatkaan enää ole livahdelleet avoullakolle mylläämään.”