Nytt tak på endast två dagar i Ekenäs med Vesivek

Björn Sandbacka , Tammisaari

Björn Sandbacka i Ekenäs kan inget annat än att lyfta på hatten för Vesiveks arbete med hans hustak. Det gamla revs bort och det nya installerades på utlovade två dagar. Familjen fick ett nytt tak med bättre ventilationskonstruktion, snygga nya rännor och till och med målade hängbrädor på nolltid.

Det finns inte något bättre än nöjda kunder brukar man som företagare säga. Och hur får man nöjda kunder? Jo, genom att leverera vad som utlovas med bästa möjliga kvalitet, på utsatt tid och helst också med ett leende. Kunnigt och trevligt bemötande är också viktigt

Jag är imponerad. Alla kriterier uppfylldes och städade gården efter sig. De till och med använde metalldetektor för att få med sig alla skruvar från gård och gräsmatta, säger Björn Sandbacka i Ekenäs.

Han var egentligen inte ute efter att ännu byta husets 30-åriga gamla tak men hade oroat sig för det en längre tid efter en misslyckad impregnering och målning för tre år sedan. Takplattorna var av gammal skör betong och de gick sönder av snötyngd och sotarens besök. Han följde med diverse takbyten i grannskapet med intresse och såg hur Hämeen Laaturemontti imponerande bytte tak i grannkvarteret på två dagar. Han gick över och fick en pratstund med försäljaren.

Han var väldigt sympatisk! Jag gillade det proffsiga och förtroendeingivande bemötande. Han var inte bara en försäljare i mängden utan hade själv lagt tak och visste vad han talade om. Han var en av de mest positiva personerna jag stött på, konstaterar Björn.

Försäljaren var Vesiveks representant Jonas Sarkanen. Han kom och tittade på Sandbackas tak, mätte och gav en utvärdering. Taket behövde bland annat få bättre ventilation med större luftspalt.

Taket såg bättre ut än han väntat sig men däremot sämre än vad jag trott. Han förklarade tankegången och tekniken och gav ett pris. Det lät så bra så jag kunde bara konstatera att hämta hit taket då, säger Björn med ett skratt.

Cirka en och en halv vecka senare var det nya taket på plats. Det var i månadsskiftet september oktober under höstens sista fina dagar.

Familjen Sandbackas tak i Ekenäs blev färdigt på två dagar. Både rivning av gammalt och installering av nytt. Plåttaket kommer från Vesiveks egen fabrik i Pirkkala. Det är snyggt, tyst och välventilerat.

Riskminimering

Vesiveks företagsfilosofi och grundidé har ända sedan starten för tjugo år sedan baserat sig på tvådagars-konceptet. Det innebär att taket görs väderbeständigt effektivt, noggrant och kontinuerligt på fyra mans styrka så att en tillfällig skyddspresenning inte behövs. Takventilationen säkerställs genom en dubbelluftkanalskonstruktion och takfallet kontrolleras. Inga takbyten görs heller i hällregn.

Det här är ju en självklarhet. Men än idag finns företag som byter tak i ösregn! Nog måste man ju i dagens läge redan förstå innebörden med fuktkontrollering, konstaterar Björn.

En tredjedel av Vesiveks kunder vill få taket bytt under vintern något som företaget länge förespråkat. Vid torrt köldväder minimeras riskerna vid takbyte. Luften är torr och på vintern är risken för ösregn liten, således undviker man problemen. Också gården, gräsmatta och planteringar runt huset, bibehålls bättre då marken är frusen.

De hade en lyftkran med en container dit de blixtsnabbt radade det gamla taket. Det var tre gubbar på taket och en som körde kranen. Det blev sju ton betongpannor. Sen lade de en underlagsduk och nya läkter.

Efter det var det takplåtens tur.

Allt var i färdiga mått då det kom, så det var bara att installera. Det gick på rutin och är helt klart ett fungerande koncept.

Ett grundligt förarbete är a och o för företaget. Innan själva arbetet mäts taket noggrant och skyddsräck och annat nödvändigt läggs upp.

Tack vare det utförliga förarbetet kommer inga onödiga virkesstaplar eller materialhögar på gården. De lyfte upp allt på taket med en gång.

Sandbacka behövde egentligen inte nya rännor men tyckte att gamla slitna rännor inte passade till det nya fina taket. Hämeen Laaturemontti erbjuder bland annat Vesiveks Arvo-ränna av aluminium. Den är skarv- och rostfri och hålls snygg tack vare sin innovativa design och har en hisnande garantitid på hundra år.

Rännorna gjordes från en rulle i en paketbil! Det var imponerande att se att man utan problem kunde forma en tjugo meters ränna till långsidan av vårt hustak, säger Björn.

Taket fick de också testat ganska snart efter att det blev klart då höstens störtregn började.

Många hade varnat oss för hur bullriga plåttak är. Men det hördes ingenting! De nya tysta plåttaken är otroliga, avrundar Björn.

Uppkomsten av företaget Vesivek är en inspirerande solskenshistoria. Hela byggbranschen drabbades hårt av recessionen i början av 1990-talet. Så även för företaget som Kimmo Riihimäki jobbade för. Han blev erbjuden egna jobb vid sidan om men fick inte hyra nödvändig utrustning av arbetsgivaren trots att det inte på något sätt skadat företaget. Det fanns ingen annan råd än att grunda eget. Jobb fanns men inget annat. Kimmo fick låna en gammal Hiace av brorssonen och den första borrmaskinen köptes med barnbidraget eftersom banken inte gav lån. Tillsammans med sin första anställda åkte de runt i Tammerforstrakten och bytte regnvattenrännor och folk började också fråga efter takbyten. Snabbt hade han tio anställda som bytte tak. 2008 byggdes en ny fabrik och den första sekreteraren anställdes. Resten är historia. Idag sysselsätter företaget över 500 personer och har utvidgat sin verksamhet till Sverige.

Snabbfakta

  • Bygger tak med erfarenheter från fler än 20 000 takrenoveringar runtom i Finland.
  • Tack vare vårt effektiva monteringskoncept, våra duktiga byggarbetare och åratal av erfarenhet fixar vi ditt tak till och med på TVÅ DAGAR.
  • Materialen som vi använder har 20 till 50 års garantier och för monteringen ger vi fem års garanti. Det kan vi göra eftersom vi, trots att vi är snabba, inte prutar på kvaliteten.
  • Vår egen plåtprofiltillverkning garanterar snabba leveranser och vårt eget yrkeskunniga montörsteam ser till att tidsplanen håller.
  • Vi använder inga underleverantörer, utan ger dig allt i ett och samma paket.