Ylhäältä ja alhaalta tulevat uhat hallinnassa

Aleksi Hynninen , Suonenjoki

Suonenjokelainen Aleksi Hynninen muutti pari vuotta sitten 1950-luvulla rakennettuun rintamamiestaloon. Ylimääräisen murehtimisen sijaan hän päätti ottaa yhteyttä Vesivekiin ja hoitaa sekä katon että salaojat kuntoon.

Vielä muuttovaiheessa remonttitarve ei ollut selvillä, mutta jo ensimmäisenä kesänä Aleksi alkoi kiinnittää huomiota vanhan peltikaton yksityiskohtiin. ”Peltikate oli kiinnitetty nauloilla, ja siellä täällä näkyi kohonneita tai irronneita nauloja. Katolle oli syytä tehdä jotain, ettei kosteus pääse rakenteisiin”, Aleksi kertaa. Apu löytyi yllättävän läheltä. Naapurissa asui Vesivekin työntekijä, joka pyysi kollegaansa arvioimaan katon kuntoa.

”Sieltä tuli kaveri käymään, ja tarkastelun jälkeen käytiin läpi yksityiskohdat. Paketti oli hintojen ja takuidenkin puolesta kohdillaan, joten päätettiin laittaa katto kuntoon. Se oli nopea muutaman päivän homma, ja kaikki meni mallikkaasti”, Aleksi kertoo.

Kosteudenhallinta kuntoon ja huolet kuriin

Salaojaremontille ei aluksi näyttänyt olevan välitöntä tarvetta. Rintamamiestalon täyskellarissa oli pohjavesikaivo, mutta kun vedet nousivat ensimmäistä kertaa kellariin, Aleksi alkoi jälleen harkita Vesivekin puoleen kääntymistä.

”Tajusin, että salaojatkin olisi hyvä laittaa kuntoon ennen kuin jotain sattuu”, Aleksi muistelee. ”Vesivek oli hoitanut kattoprojektin moitteettomasti, joten pyysin heitä katsomaan myös alapohjaa.”

Aleksi aprikoi salaojaremontin kanssa jonkin aikaa, mutta lopulta puoliso rohkaisi hoitamaan asian kuntoon. ”Salaojaremontti oli tarkoitus tehdä myöhemmin kesällä, mutta heille vapautuikin sopiva väli jo loppukeväästä”, Aleksi kertoo. ”Unohdin totta kai ilmoittaa asiasta puolisolleni ja lähdin autonhakureissulle. Pian hän soittelikin ihmeissään, että nyt tuli joku kaivuri pihaan.”

Tämäkin remontti hoitui muutamassa päivässä, ja piha jäi hyvään kuntoon. ”Saatiin kylvettyä siihen samalla myös nurmikko, ja siitä tuli hyvännäköinen. Juuri sellainen kuin puoliso halusi.” Nyt kun sekä katto että alapohja ovat kunnossa, olo on paljon huolettomampi.

On huojentavaa tietää, että kaikki on nyt kunnossa.

”Itse olen välillä kovakin stressaamaan, ja puolisokin on huomautellut, kuinka manaan kosteutta jatkuvasti”, Aleksi naurahtaa lopuksi. ”Vesivek hoiti molemmat remontit rivakasti ja selkeästi alusta loppuun saakka. Nyt kaikki on kunnossa ja rakenteet ovat turvassa, kun olemme varautuneet kosteuden aiheuttamiin uhkiin sekä ylä- että alapuolelta.”