Tunkkainen haju

Tuoksut ja hajut ovat yksi oire, joita kosteuden aiheuttamat home- ja sienikasvustot synnyttävät. Hajuja, joihin olisi aina syytä reagoida on ns. vanhan talon tuoksu, eli mummolan tuoksu, kellarin tuoksu tai muu makea ja imelä tuoksu. Nämä viestivät ylimääräisestä biologisesta toiminnasta rakenteissa, joihin pitäisi puuttua pikimmiten.

Oman kodin ominaisutuoksuja ei välttämättä itse aina tunnista, sillä hajuaisti tottuu vieraisiin hajuihin nopeasti. Joskus on hyvä pyytää vieraita arvioimaan onko kodissa ylimääräisiä tunkkaisia tuoksuja. Hajuoireet ovat monesti sisäilmaongelmien ensimmäinen oire, joihin asukas tai vieras kiinnittää huomion.

Miksi hajuhaittoja syntyy?

Ylimääräinen home-, ja sienikasvusto talossa syntyy aina ylimääräisen kosteuden seurauksena. Hajuhaitat ovat seurausta mikrobien biologisesta toiminnasta, joita sieni-, laho-, ja homekasvustot erittävät eläessään. Usein ne ovat vahvimmillaan märkätilojen kohdilla tai kellareissa.

Mitä hajuhaitoista voi seurata?

Hajuhaitat ovat itsessään jo kiusallisia, mutta todellisuudessa ne viestivät paljon laajemmista ongelmista ja vaurioista. Sisäilmaongelmat eivät koskaan ole leikin asia, sillä ne voivat sairastuttaa kodissa asujan hyvin vakavasti ja myös kroonisesti. Lisäksi ne voivat aiheuttaa rakenteille peruuttamatonta vahinkoa, jota ei pysty helposti korjaamaan. Joskus sisäilmaongelmissa suositellaan hajuhaittojen poistoon esimerkiksi otsonointia, mutta jos sieni- ja homekasvustoja ei poisteta ja korjata, haju palaa nopeasti takaisin.

Kosteusvaurioiden korjaaminen voi muodostua hyvin kalliiksi tai jopa mahdottomaksi, jos niihin ei puututa ajoissa. Kosteuden aiheuttamien oireiden havaitseminen hyvissä ajoin ja niihin puuttuminen, on paras keino suojata koti ja pidentää sen elinkaarta.

Ongelmien korjaus

1. Ensimmäinen askel oireen poistamiseksi on selvittää vaurioiden suuruus.

Tämän saat helpoiten selville varaamalla Salaojakymppien maksuttoman Sokkelin kuntotarkastuksen™, jossa pihamaasi sekä sokkelin kunto selvitetään tarkasti. Käynnin päätteeksi saat halutessasi kuntoraportin, jossa kuvataan tarkastuksessa tehdyt toimenpiteet ja esiin nousseet riskit. Saat myös hinnaltaan pitävän tarjouksen, mikäli korjaustarpeita ilmenee.

2. Ratkaisuna salaoja- ja sadevesiremontti

Kodin ylimääräisten tuoksujen johtuessa puutteellisesta salaojajärjestelmästä ne tulisi korjata pikimmiten. Kivijalan kuivaksi saaminen ja ylimääräisen veden pääsy rakenteisiin tulisi estää viipymättä.

Jos kyseessä on 1980-luvulla tai sitä ennen rakennettu talo, on salaojajärjestelmät niissä lähes poikkeuksetta puutteelliset. Salaojaremontissa sokkeli suojataan, asennetaan nykyaikainen salaojajärjestelmä, asennetaan toimiva sadevesijärjestelmä, huolehditaan routa- ja kosteuseristämisestä sekä varmistetaan maan muotoilut ja kallistukset.