Auringonpaistetta ja kattojen loistetta Ristiniementiellä

As Oy Ristiniementie , Espoo
Asunto-osakeyhtiö Ristiniementie

Merellisissä maisemissa Espoon Laurinlahdessa sijaitsee 23 paritalon taloyhtiö, Ristiniementie 4. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ann-Marie Sahenkari löysi täältä uuden kotinsa vuonna 2005. Vaikka Ann-Marie kuvailee itseään perinjuurin helsinkiläiseksi, houkutteli lemmikeille sopiva ja valmiiksi aidattu pihapiiri hänet ja hänen miehensä muuttohommiin, kahden pienen koiran omistajia kun olivat.

Remonttia pukkaa

Taloyhtiö on valmistunut vuonna 1982. Jossain vaiheessa yhtiön hallituksessa havahduttiin toteamaan, että julkisivu- ja kattoremontti on väistämättä edessä. Mutta kumpi tehtäisiin ensin? Niin on monta mieltä kuin on miestäkin, niin kuin taloyhtiön kokouksissa usein tuppaa olemaan, ja lopulta julkisivuremonttiin ryhdyttiin ensin. Se valmistui puolitoista vuotta sitten, ja viime syksynä oli viimein aika ottaa kattoremonttiasia esille. Koska, Ann-Marien sanoin, mitä hyötyä on ehjistä seinistä, jos katto vuotaa.

Alkuperäiset katot olivat asbestia sisältäviä varttikattoja, ja jo todella haperossa kunnossa. Julkisivuremonttia tehneen yrityksen edustaja oli vihjannut Vesivekistä ja Ann-Marie otti yhteyttä Keravan toimipisteen Eerik Piiroseen.

Varttikatot huonossa kunnossa
Varttikattojen alkuperäinen pinnoite oli jo parhaat päivänsä nähnyt.

Selkeä kuvallinen kuntoraportti apuna yhtiökokouksessa

Viikon sisään yhteydenotosta Eerik tuli paikalle ja katsasti talot päällisin puolin Ann-Marien kanssa.

Juttelimme Eerikin kanssa pihalla vesisateessa pitkän aikaa, sekä Vesivekistä että taloyhtiöstämme. On tärkeää, että tilaajalle syntyy luottamus urakoitsijaan, kun on näinkin mittava remontti kyseessä, korostaa Ann-Marie.

Sen jälkeen Eerik kävi tarkistamassa, mittaamassa ja kuvaamassa katot sekä välipohjat. Ann-Marie kehuu Eerikin toimittaman raportin olleen perusteellinen, siinä oli paljon kuvia selityksineen sekä johtopäätelmät ja toimenpidesuositukset. Tarjous tuli omana lomakkeena liitteineen. Eerik kävi raportin ja tarjouksen läpi isännöitsijän ja hallituksen jäsenien kanssa henkilökohtaisesti.

Kun ylimääräinen yhtiökokous läheni, hallituksen jäseniä hieman huoletti, miten uuteen, mittavaan remonttiin suhtauduttaisiin. Ann-Marien pyynnöstä Eerikin tekemä kuvallinen raportti toimitettiin osakkaille etukäteen yhtiökokouskutsun mukana. Monille katon heikko kunto tuli melkoisena yllätyksenä ja seuranneessa kokouksessa vallitsi syvä yksimielisyys; nyt oli ryhdyttävä korjaustoimiin ja heti.

Kattoremontti talvella???

Hieman ihmetystä aiheutti remontin ajoittuminen talviaikaan. Miten se onnistuu? Pitääkö talot suojata ja pressuttaa? Lumethan tulevat sisään? Ehei, vastaili Ann-Marie, jokainen katto puretaan ja rakennetaan suojaan yhdessä päivässä. Osalle asukkaista oli tärkeää, että asbestia sisältävät katot puretaan turvallisesti ja hallitusti, mikä onnistuu nimenomaan tehokkaan nosturilla tehtävän asennuksen ansiosta. Kukaan tuskin haluaa asbestirojua ja -pölyä leijumaan pihallensa viikkokausiksi.

Ann-Marie ei muista, milloin Espoossa olisi ollut näin runsasluminen talvi, joten siinä saivat paikalliset pojat joka aamu sopivat alkulämmöt, kun pudottivat lumet katolta. Alkulämmittelyjä tarvittiinkin, sillä säät vaihtelivat remontin aikana paukkupakkasesta lumimyräkkään.

-Olin kyllä niin huojentunut, että pojilla oli rakennustelineet turvana, kun he luistelivat pakkasen liukastamalla katolla. Parhaillaan katolla saattoi olla kuusikin miestä yhtä aikaa, ja selvästi näki, että he olivat tehneet töitä yhdessä. Kun on tuttu porukka ja yhteinen kieli, niin yhteistyö sujui, Ann-Marie toteaa.

Ann-Marie Sahenkari
Katto- ja julkisivuremontin jälkeen Ann-Marien kelpaa ihastella venesatamaan avautuvia näkymiä.

Kolme viikkoa ja 23 kattoa

Kattorakenteista ei onneksi löytynyt niin pahoja kosteusvaurioita, mitä etukäteen pelättiin. Ilmeisesti asukkaat olivat julkisivuremontin jäljiltä asennoituneet kattoremonttiin kärsivällisyydellä, koska mitään rutinoita ei pihapiirissä kuulunut.

-Tai no yksi valitus tuli lumimyräkkäpäivänä, että parkkipaikka oli täynnä remonttikalustoa, korjaa Ann-Marie hymyillen. Sanoin vain, että voi voi, viepä autosi vaikka venerantaan.

23 kattoa valmistui kolmessa viikossa. Haastattelupäivänä rauhallisessa pihapiirissä ei näy muuta merkkiä remontista, kuin yksi pois kuljettamista odottava rakennustelinepino ja muutama lumen alta paljastunut laudankappale. Niin ja tietenkin auringossa kiiltävät komeat mustat Teräs-Tapio -katot.

Oli tämä vain hyvä valinta, niin sanoi alakerran naapurikin minulle eilen, toteaa Ann-Marie lopuksi tyytyväisenä.