Taloyhtiöön valittiin tyylikäs, kestävä ja helppohoitoinen kattoratkaisu: Hiljainen Teräs-Tapio ja SSAB:n uutuuspinnoite

As Oy Rivikauppi , Tampere

As Oy Rivikauppi on Tampereen Vehmaisissa sijaitseva kolmen talon rivitaloyhtiö. Kiinteistöt on rakennettu 70-luvun lopulla, mutta vehreään pihaan saavuttaessa taloyhtiön mustavalkoinen ja tyylikäs yleisilme vaikuttaa huomattavasti tuoreemmalta. Suurin syy siihen on varmastikin uutuuttaan hohtava Vesivekin musta Teräs-Tapio-katto.

Vanha, halkeileva huopakate aiheutti huolta

Ennen peltikatetta taloyhtiössä oli huopakate, joka oli jo kertaalleen uusittu vuonna -93. Sen jälkeen katolle oli tehty vain pieniä läpivientien tiivistyksiä, ja pinnastaan halkeileva kate alkoi vedellä jo viimeisiään. Sen tiesi myös hallituksen puheenjohtaja Pentti Mäenpää.

– Kyllä siinä oli jo pelko päällä. Kun tapani mukaan kiertelin ja mittailin katteen kuntoa, se näytti niin pahalta, että päätimme hallituksessa ajan olevan kypsä remontille, kertoo Pentti.

Katteen uusimista oli toki harkittu ja aiemminkin. Vuonna -19 hallitus pyysi kattofirmoilta tarjouksia kartoittaakseen remonttibudjettia. Vesivek oli mukana kilpailutuksessa jo silloin ja teki kohteeseen perusteellisen kuntotarkastuksen. Taloyhtiössä oli tällöin juuri teetetty kylpyhuone- ja saunaremontti, joten uusi mittava saneerausurakka ei yksinkertaisesti mahtunut asukkaiden budjettiin.

Hallituksen jäsenet tekivät perusteellista työtä tutustuessaan kattoremonttifirmoihin ja niiden tuotteisiin. He kiertelivät jopa messuilla ja seurasivat lähistöllä tapahtuvia remontteja. Pentti kertoo saaneensa hyvän kuvan Vesivekin urakasta, kun yritys hoiti rivakasti viereisen kiinteistön kattovuodon. Harkinnassa olivat edelleen huopa ja peltikate, mutta loppusuoralle päätyi lopulta kaksi peltikatetoimittajaa.

– Huopakatteella oli kannattajansa sen hiljaisuuden takia. Mutta kun vanha huopakate jätetään peltikatteen alle, niin eihän sen läpi kuulu mitkään sateen ropinat, toteaa Pentti.

Pentti kertoo, että Vesivekin edustajan Antti Ivanoffin kanssa oltiin hyvin nopeasti samalla aaltopituudella.

– Hänen persoonansa teki vaikutuksen, Antti ei ollut liian virallinen vaan huumoria löytyi myös. Hän tuli luontevasti meidän joukkoomme, kuunteli eikä ollut liian päällekäyvä, kuvailee Pentti.

Kuva ennen remonttia; 30 vuotta vanha huopakate oli käyttöikänsä päässä.

Vesivekin kokonaistoimitus ja tuotteet ratkaisivat

Pentti kertoo hallituksen kiinnittäneen huomiota erityisesti siihen, miten hyvin urakoitsijat olivat huomioineet kokonaistoimituksen. Ettei ensin anneta yhtä hintaa, joka sitten kasvaakin urakan edetessä huomattavasti. Samoin työturvallisuus ja Vesivekin käyttämät kunnolliset rakennustelineet olivat taloyhtiölle tärkeä tekijä. Pentti naurahtaa monen asukkaan ajattelevan, että jos jotain on katolla, niin kohta se on jo jonkun päässä.

Antti esitteli hallituksen jäsenille Vesivekin tuotteita, ja katteen profiiliksi valittiin hiljainen Teräs-Tapio. Pinnoitteeksi Antti suositteli SSAB:n uutuutta, GreenCoat Pural BT Satin -pinnoitetta, jolla on markkinoiden pisimmät takuut ja parhaimmat kestävyysluokitukset.

– Kyllä me miehet väänsimme ja käänsimme niitä peltinäytteitä toden teolla, mutta lopuksi oli todettava, että ei se maali murru, nauraa Pentti.

Asentajien ystävällinen asenne ilahdutti asukkaita

Itse remontti starttasi heinäkuun puolivälissä telineiden pystytyksellä ja kesti noin kuukauden. Pentti kertoo seuranneensa työn etenemistä tarkkaan, eläkeläisellä kun oli siihen aikaa. Hän kehuu työmiesten tervehtineen aina iloisesti. Samoin Pentti kiinnitti huomiota siihen, kuinka ripeästi ja järkevästi hommat etenivät, koska jokainen tiesi tehtävänsä. Urakan aikana oli todella helteinen sää, ja Pentti kertoo seuranneensa huolestuneena asentajien jaksamista. Eräänä päivänä Pentti vaimoineen jopa tarjosi porukalle kahvit ja voileivät, jotta nämä eivät aivan tuupertuisi kuumuuteen.

– Porukan nokkamies tiedusteli säännöllisesti, onko meillä jotain huomautettavaa tai kysyttävää. No minähän joskus koiruuttani kyselin ihan vain testatakseni, millaisia vastauksia saisin. Vaikka en itse ole rakennusalan ihmisiä, niin kaksi veljeäni samoin kuin hallituksen jäsenen tytär on rakennusmestareita, joten taustatietoa kyllä oli. Ja ihan oikeita vastauksia sieltä nokkamieheltä tuli, myhäilee Pentti.

Kuvauspäivänä viimeisiä telineitä puretaan vielä pois, ja Antti sopii hallituksen jäsenten kanssa lopputarkastuksen tekemisestä. Yhden huoneiston ulko-ovi oli saanut kolauksen telineestä, ja sen korjaamisesta sovitaan myös. Porukka tapaa toisensa vielä Vesivekillä Pirkkalassa, sillä Antti kutsui kolmikon tutustumaan profiilituotantoon ja siihen, miten taloyhtiön katto on saanut alkunsa.

– Nyt kun remontti on ohi, niin kaikki asukkaat ovat kyllä todella tyytyväisiä ja onnellisia tästä hienosta lopputuloksesta. Asennusporukalle haluaisin vielä välittää terveiset ja kiitokset erittäin hyvästä työstä, heitä jokaista kun ei kädestä pitäen päässyt kiittämään, toteaa Pentti.

Rivikaupin hallituksen jäsenet Harri Hippeläinen, Ari Saarela ja Pentti Mäenpää ihastelevat Antin kanssa elokuun auringossa hohtavaa uutta kattoa.
kattoremontti