Varttikatto vaihtoon Myllärintiellä

Kylliö Martti ja Marja-Leena , Pälkäne

Samalla päivitettiin 35 vuotta vanhat, kiitettävästi palvelleet Vesivekin alumiinikourut uusiin Arvo-kouruihin.

Kylliöt rakennuttivat valkotiilisen omakotitalonsa kauan haikailemalleen tontille Pälkäneelle 35 vuotta sitten. Ympäristö oli siihen aikaan aukeaa peltomaisemaa, ja naapurustoon nousi tiuhaan muitakin omakotitaloja. Rakennustyömaat houkuttelivat paikalle myös monenmoista rännimyyjää, jotka kaupittelivat siihen aikaan tyypillisiä peltisiä pätkäkouruja. Kylliöiden tuttava, joka oli rakentamisen ammattilainen, suositteli kuitenkin pariskunnalle Vesivekin saumattomia alumiinirännejä.

-Otin sitten yhteyttä Vesivekkiin ja pyysin tarjouksen. Olivathan Vesivekin alumiinirännit siihen aikaan kalliimmat kuin tavalliset pätkäkourut, mutta ihan oikean päätöksen tein. Kouruissa ei ollut mitään vikaa koko 35 vuoden aikana, ihan hyvin olisivat vielä palvelleet. Niitä ei paljoa tarvinnut putsaillakaan, paitsi ihan viime vuosina, kun puusto on kasvanut rehevämmäksi, kiittelee Martti Kylliö.

Alumiinikourut olisivat vielä palvelleet, mutta aikoinaan kattomateriaaliksi valittu, ja siihen aikaan yleinen varttikatto alkoi sen sijaan olla tiensä päässä. Se oli kerännyt sammalta, mistä päästiin kyllä eroon sammaleenpoistoaineella. Mutta puhdistuksen jälkeen katto jäi laikukkaaksi, ja uudelleenmaalauskin näytti pienen testimaalauksen jälkeen olevan toivoton urakka. Viimeinen sysäys katon uusimiseksi oli, kun antennin ja piipun juuresta alkoi vesi valumaan välikatolle.

Vanha varttikatto oli jo aikansa palvellut ja laikukas sammaleenpoiston jäljiltä.
Uudeksi katteeksi valittiin Vesivekin ruskea Teräs-Tapio.

-Olimme kyllä joitakin vuosia sitten jo ihan hilkulla ryhtyä kattoremonttiin, se oli silloisen Hämeen Laaturemontin kanssa. Mutta päätimme silloin vielä antaa varttikatolle tekohengitystä sammaleenpoiston avulla, kertoo Martti.

Kun Kylliöt sitten tänä syksynä päättivät ryhtyä remonttiin, kattourakan toteuttajaksi valikoitui automaattisesti entuudestaan tuttu Vesivek. Vanhan asbestia sisältävän katteen purku ja uuden Vesivekin Teräs-Tapio-profiilin asennus tapahtui yhden päivän aikana. Seuraavana päivänä tulivat rännimiehet, jotka tekivät viimeistelypellitykset sekä asensivat uuden sadevesijärjestelmän. Siihen Kylliöt luonnollisesti valitsivat jälleen materiaaliksi alumiinin, joka oli niin hyvin palvellut aiemminkin.

Tellingit olivat remontin aikana aivan viimeisen päälle, niitä tulivat naapuritkin katselemaan, kiittelee Martti.

Varsinkin Kylliöiden pihassa Vesivekin alumiinisten Arvo-kourujen edut pääsevät oikeuksiinsa, kun rehevä puusto voisi tukkia tavalliset rännit hyvinkin nopeaan. Arvossa vedenvirtaus on maksimoitu, jolloin roskat huuhtouvat helposti alas. Myöskään rännin laidat eivät likaannu Arvon ulkopäärmeen ansiosta.

Kuvaushetkellä ripsotteli kevyt syyssade, mutta Arvo-kourujen maksimaalinen vedenvirtauskyky hoitaa rankatkin sadekuurot.

Kun on itse nähnyt kuinka Vesivekin alumiinirännit kestävät vuosikausia, niin ei muita kannata harkitakaan, tuumaa Martti.