Luottamusta kahdelta vuosikymmeneltä

Mikko Kuoppa , Pirkkala

Kun kodin on pitkälti omin käsin rakentanut ja asunut siinä yli 50 vuotta, täytyy paikan olla asukkailleen rakas. Kuopan pariskunnan jutustelua seuratessa tuo kiintymys kotiin ja asuinpaikkaan välittyy kuulijallekin. Mikko Kuoppa on aikoinaan ollut pitkän tovin kansanedustajana sekä toiminut pääluottamusmiehenä, joten hän jos kuka tietää, miten luottamus ansaitaan. On hienoa, että Vesivek on saanut Mikon luottamuksen jo kahdesti. Vuonna 2012 silloinen Hämeen Laaturemontti remontoi katon, ja nyt 10 vuotta myöhemmin Vesivek uusi kodin salaojituksen.

Kattokaupat lenkkipolun varrelta

Kuoppien alkuperäinen katto oli kiinnitetty muoviprikkaisilla nauloilla, mikä oli sille ajalle tyypillistä. Ajan myötä pakkanen ja aurinko olivat haperruttaneet prikat, ja vesi oli jo löytänyt tiensä vintille. Vesivek toimi silloin nimellä Hämeen Laaturemontti ja yrityksen toimipiste sijaitsi Mikon ja Aino-vaimon lenkkireitin varrella. Erään lenkin aikana Mikko päätti poiketa peremmälle juttelemaan kattoremonttiasioista. Hinnasta päästiin yksimielisyyteen, ja Mikko solmi kaupat Kauton Timon kanssa.

Hyvinhän se remontti meni, juuri niin kuin oli sovittukin. Aikataulu piti ja piha siivottiin urakan jälkeen. Katosta ei ole ollut mitään murheita sen jälkeen, muistelee Mikko.

Salaojaremontti harkinnassa useamman vuoden

Naapurustossa on paljon samoihin aikoihin rakennettuja taloja, monet niistä ovat Kuoppien talon tapaan matalaperusteisia, mikä oli siihen aikaan yleinen rakennustapa. Muutamiin naapuritaloihin on salaojitus jo uusittu, ja myös Kuopat alkoivat harkita remonttiin ryhtymistä.

– Kyllä tässä salaojat oli, ja aikanaan jopa toimivat sellaiset. Itsehän minä ne olin asentanut ja todennut, että vesi tuli putkien päästä, naurahtaa Mikko.

Kosteuseristyskin sokkelissa oli, se tehtiin pikeämällä. Mikko muistelee keitelleensä pikeä isossa pyykkipadassa ja sutineensa sitten sulanutta tavaraa kivijalkaan. Kuumaa ja sotkuista touhua, kuulemma. Mutta pikikin murenee aikaa myöten. Matalasokkelisessa talossa salaojituksen tulee olla kunnossa, joten Kuopat päättivät ryhtyä remonttiin.

Kyllä me muitakin urakoitsijoita harkittiin. Mutta kun kattoremontti meni aikoinaan niin hyvin ja samoja miehiäkin oli vielä yrityksessä hommissa, niin päädyttiin Vesivekkiin, Kuopat kertovat.

Lisäksi Kuopat arvostavat sitä, että Vesivekillä on omat työmiehet.

– Jos jotain sattuu, ja urakassa on alihankkijoita, niin eihän sitä tiedä kuinka pitkälle ketju ulottuu ja kuka lopulta vastaa. Siellä voi lopussa olla vastassa isä, poika ja pakettiauto, tuumaa Mikko.

Piha valmiina kevääseen

Salaojakaupat lyötiin lukkoon Vesivekin Jaakko Helmisen kanssa. Mikko naureskelee, että Jaakonkin kanssa kaupanteko sujui muuten oikein hyvin, mutta hintaa hän ei mielestään saanut tingattua tarpeeksi.

Itse remontti tehtiin lokakuussa sulan maan aikaan. Miehet tekivät pitkää päivää ja urakka oli valmis vajaassa viikossa. Tekevälle sattuu, ja sähkökaapeli napsahti poikki, mutta asia oli jo korjattu, kun Kuopat palasivat kaupunkireissulta kotiin.

Mikon mielestä syksy ja talvi on hyvää remonttiaikaa. Jos piha kaivetaan auki keväällä tai kesällä, niin sen kauden marjasato ja kukkaloisto voi kärsiä. Nyt pihan istutukset ovat keväällä valmiina uuteen kasvuun.

– Meilläkin on pihassa paljon pensaita ja vanhoja perennoja, joita siirrettiin kaivurin tieltä. Ensi keväänä sitten jännitetään, kuinka ne lähtevät kasvamaan.

Vesivekin kattoremontin yhteydessä asentamat rännit toimivat kuulemma edelleen oikein hyvin. Eli kolmatta Vesivek-remonttia ei ole näköpiirissä, Kuopat hymähtävät lopuksi.

Vesivekin Jaakko Helminen sattui sopivasti paikalle kyselemään remontinjälkeisiä kuulumisia.