Toimiva salaojitus on terveen kodin edellytys

Salaojaremontin tärkein tavoite on kivijalan eli sokkelin kuivattaminen, sen hengittävyyden varmistaminen sekä sade- ja sulamisvesien ohjaaminen oikeaan paikkaan. Näin estetään kosteuden pääsy kodin alapohjarakenteisiin, missä se saattaa aiheuttaa home- ym. vaurioita sekä vakaviakin sisäilmaongelmia.

 

Salaojitus vanhoissa taloissa usein puutteellinen

Salaojat alkoivat yleistyä 1970-luvulla ja tulivat rakennusmääräyksiin 80-luvulla. Mutta vasta 2000-luvulla alettiin ymmärtää salaojituksen todellinen merkitys kodin terveydelle. Tästä syystä vanhat salaojajärjestelmät ovat usein puutteellisesti tehty, tukkeutuneet tai teknisen käyttöikänsä päässä.

 

Perustusten kosteus voi johtaa sisäilmaongelmiin

Jos sokkeli ja muut perustusrakenteet toistuvasti altistuvat maaperän kosteudelle, se aiheuttaa väistämättä vauriota jossain vaiheessa. Alapohjarakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt olisi lähes aina poistettavissa asianmukaisella salaojituksella.

 

Merkit ilmaantuvat usein liian myöhään

Salaojat ovat piilossa, siksi niiden tarkistaminen ja huolto usein unohtuu. Maaperästä nouseva kosteus on salakavalaa, koska se voi tehdä tuhojaan pitkään, ennen kuin vauriot antavat merkkejä ulospäin. Siinä vaiheessa edessä saattaa olla jo mittava remontti.

 

Vakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa

Salaojia käsitellään vakuutuksissa rakennuksen maanalaisena ja ulkopuolisena putkistona, jossa on hyvin paljon rajoitteita korvattavuuden ehtoihin. Korvausta ei myönnetä vahingosta, jonka on aiheuttanut esimerkiksi kuluminen, syöpyminen, routiminen, maan painuminen tai maan kosteus.

Salaojien kuntotarkastus

Salaojaremonttiin ryhtyminen on iso päätös, joka on helpompi tehdä, kun saatavilla on ajantasainen tieto kiinteistön nykytilanteesta. Kuntotarkastuksessa asiantuntijamme käy kattavasti läpi salaojien ja perustusten kunnon, halutessaan asiakas saa tarkastuksesta kirjallisen ja kuvallisen raportin. Tarkastus sekä raportti ovat asiakkaalle aina veloituksettomia. Jos puutteita löytyy, annamme kokonaistarjouksen korjaustoimenpiteistä. Ja jos kaikki on kunnossa, raportti tuo mielenrauhaa ja toimii dokumenttina terveestä kodista.

Salaojien kuntotarkastus

Perustusrakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt:

 1. Pintavesien valuminen rakennukseen
 2. Puutteellinen sadevesijärjestelmä
 3. Pintaveden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin
 4. Paineellisen veden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin
 5. Veden kapillaarinen nousu rakennuspohjasta rakenteisiin

Asianmukainen salaojitus on tärkein tekijä yllä olevien vaurioiden estämiseksi!

(Lähde: Sisäilmayhdistys ry)

Perustusrakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt:

Miksi salaojaremontti on tärkeää tehdä ajoissa?

Salaojaremontti on iso investointi, ja siksi siihen ryhtymistä helposti lykätään. Salaojat eivät myöskään ole näkyvillä, joten niiden huolto- ja tarkastustoimenpiteet helposti unohtuvat. Riskinä on silloin, että toimimattomat salaojat voivat aiheuttaa vahinkoa kodin alapohjarakenteissa pitkään, ennen kuin ongelmat antavat merkkejä itsestään. Siinä vaiheessa kiinteistön muutkin rakenteet ovat jo saattaneet kärsiä, ja remontin hinta voi nousta huomattavasti.

PYYDÄ MAKSUTON KUNTOARVIO
 • Salaojat kuten muutkin kiinteistön rakenteet vanhenevat, keskimääräinen käyttöikä on 30-40 vuotta.
 • Jos kosteus on ehtinyt vaurioittaa alapohjarakenteita, salaojaremontin lisäksi joudutaan tekemään muitakin korjaustoimenpiteitä.
 • Pahimmillaan kosteuden aiheuttamat home- ym. kasvustot kulkeutuvat sisäilmaan ja voivat aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia.
 • Vakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa mitään puutteellisen salaojituksen aiheuttamaa vauriota. Alapohjarakenteiden remontit ovat yleensä mittavia urakoita, ja ne jäävät omasta pussista maksettaviksi.

Mitä salaojaremontti maksaa?

Salaojaremontin hinta muodostuu monista eri tekijöistä, kuten kiinteistön koosta ja perustusten rakenteista. Siksi Vesivek-tarjous perustuu aina paikallisen asiantuntijamme paikan päällä tekemään tarkastukseen ja laskelmaan. Näin pystymme antamaan jämptin hinnan, eikä asiakkaan tarvitse pelätä kustannusten nousua remontin edetessä. Hintoja vertaillessa ei kuitenkaan kannata tuijottaa pelkkään loppusummaan, vaan huomioida tarjouksen kokonaissisältö.

Nopea rahoituspäätös – ei pankissa jonotusta

Vesivek-tili on joustava ja turvallinen tapa maksaa remontti. Vesivek-tilin avulla voit maksaa joko kertalaskuna 30 päivän korottomalla ja kuluttomalla maksuajalla tai jakaa maksun haluamillesi kuukausierille. Voit laskea kuukausierän ja hakea rahoituspäätöksen jo etukäteen ennen Vesivekin edustajan tapaamista.

Oletko jo lukenut nämä artikkelit?

Kesäkone on salaojaremonttien sydäntensulattaja

Kun salaojaremontin tekee talviaikaan, piha on kesällä priimakunnossa. Vesivekin Kesäkone sulattaa lumen ja jään perustusten...

Salaojituksen riskialttiit rakenteet eri aikakausina

Rakennustavat ja -materiaalit ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa paljon. Rakennustekninen tietämys toimivista rakenteista on kasvanut,...

Milloin salaojien remontointi on ajankohtaista?

Edes asianmukaisesti tehty salaojitus ei ole ikuinen. Säännöllisillä huoltotoimenpiteillä salaojajärjestelmälle saadaan lisäaikaa,...

Älä tee taloyhtiön salaojajärjestelmästä kastelujärjestelmää!

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt yleistyvät myös Suomessa. 2020-luvun rankkasateet voivat olla voimakkuudeltaan jotain...

Vakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa salaojien tai perustuksen kulumisen aiheuttamaa vauriota

Salaojien, niin kuin rakennusten kaikkien suojaavien rakenteiden kuntoa tulee tarkkailla, ja niitä tulee huoltaa säännöllisesti.

Yleisimmät salaojituksen ongelmat

 1. Maanpinnan kallistus puuttuu tai maa kallistuu väärään suuntaan.
 2. Nurmikko, ruokamulta ja maa-ainekset/hieno hiekka ovat perustuksissa kiinni.
 3. Routaeristys on vettynyttä ja liian ohutta styroxia.
 4. Salaojaputki on yksikerroksinen ja halkaisijaltaan 70 mm. Salaojaputket ovat usein vaurioituneet ja tukossa.
 5. Kosteus nousee kapillaarisesti rakenteisiin.
 6. Piilosokkelitalossa (valesokkeli) seinärakenteet ovat maanpinnan alapuolella, jolloin kosteus ohjautuu rakenteisiin.
 7. Sadevesiä ei ole ohjattu sadevesiviemäröintiin, vaan ne valuvat ränneistä suoraan seinustan viereen.
 8. Perustuksia suojaava kosteussulku eli patolevy puuttuu.
Yleisimmät salaojituksen ongelmat

Ota yhteys, takuulla vastataan