Toimiva salaojitus on terveen kodin edellytys

Salaojaremontin tärkein tavoite on kivijalan eli sokkelin kuivattaminen, sen hengittävyyden varmistaminen sekä sade- ja sulamisvesien ohjaaminen oikeaan paikkaan. Näin estetään kosteuden pääsy kodin alapohjarakenteisiin, missä se saattaa aiheuttaa home- ym. vaurioita sekä vakaviakin sisäilmaongelmia.

 

Salaojitus on vanhoissa kiinteistöissä yleensä puutteellinen

Salaojat alkoivat yleistyä 1970-luvulla ja tulivat rakennusmääräyksiin 80-luvulla. Mutta vasta 2000-luvulla alettiin ymmärtää salaojituksen todellinen merkitys kodin terveydelle. Tästä syystä vanhat salaojajärjestelmät ovat usein puutteellisesti tehty, tukkeutuneet tai teknisen käyttöikänsä päässä.

 

Vakavat sisäilmaongelmat johtuvat usein alapohjarakenteiden kosteudesta

Perustusrakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt olisi lähes aina poistettavissa asianmukaisella salaojituksella.

 

Salaojat ovat piilossa, siksi niiden tarkistaminen ja huolto usein unohtuu

Maaperästä nouseva kosteus on salakavalaa, koska se voi tehdä tuhojaan pitkään, ennen kuin vauriot antavat merkkejä ulospäin. Siinä vaiheessa edessä saattaa olla jo mittava remontti

 

Vakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa mitään puutteellisen salaojituksen aiheuttamaa vauriota

Salaojia käsitellään vakuutuksissa rakennuksen maanalaisena ja ulkopuolisena putkistona, joissa on hyvin paljon rajoitteita korvattavuuden ehtoihin. Korvausta ei myönnetä vahingosta, jonka on aiheuttanut esimerkiksi kuluminen, syöpyminen, routiminen, maan painuminen tai maan kosteus.

Perustusrakenteiden yleisimmät kosteus- ja homevaurioiden syyt:

 1. Pintavesien valuminen rakennukseen
 2. Puutteellinen sadevesijärjestelmä
 3. Pintaveden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin
 4. Paineellisen veden tunkeutuminen ryömintätilaan ja muihin rakenteisiin
 5. Veden kapillaarinen nousu rakennuspohjasta rakenteisiin

Asianmukainen salaojitus on tärkein tekijä yllä olevien vaurioiden estämiseksi!

(Lähde: Sisäilmayhdistys ry)

Salaojien kuntotarkastus

Salaojaremonttiin ryhtyminen on iso päätös, joka on helpompi tehdä kun saatavilla on ajantasainen tieto kiinteistön nykytilanteesta. Kuntotarkastuksessa asiantuntijamme käy kattavasti läpi salaojien ja perustusten kunnon, ja halutessaan asiakas saa tarkastuksesta kirjallisen ja kuvallisen raportin. Tarkastus sekä raportti ovat asiakkaalle aina veloituksettomia. Jos kosteusongelmia ei havaita, raportti tuo mielenrauhaa ja toimii dokumenttina terveestä kodista.

Lue lisää kuntotarkastuksesta

Miksi salaojaremontti on tärkeää tehdä ajoissa?

Salaojaremontti on iso investointi, ja siksi siihen ryhtymistä helposti lykätään. Salaojat eivät myöskään ole näkyvillä, joten niiden huolto- ja tarkastustoimenpiteet helposti unohtuvat. Riskinä on silloin, että toimimattomat salaojat voivat aiheuttaa vahinkoa kodin alapohjarakenteissa pitkään, ennen kuin ongelmat antavat merkkejä itsestään. Siinä vaiheessa kiinteistön muutkin rakenteet ovat jo saattaneet kärsiä, ja remontin hinta voi nousta huomattavasti.

TILAA VELOITUKSETON KUNTOARVIO
 • Salaojat kuten muutkin kiinteistön rakenteet vanhenevat, keskimääräinen käyttöikä on 30-40 vuotta.
 • Jos kosteus on ehtinyt vaurioittaa alapohjarakenteita, salaojaremontin lisäksi joudutaan tekemään muitakin korjaustoimenpiteitä.
 • Pahimmillaan kosteuden aiheuttamat home- ym. kasvustot kulkeutuvat sisäilmaan ja voivat aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia.
 • Vakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa mitään puutteellisen salaojituksen aiheuttamaa vauriota. Alapohjarakenteiden remontit ovat yleensä mittavia urakoita, ja ne jäävät omasta pussista maksettaviksi.

Yleisimmät salaojituksen ongelmat

 1. Maanpinnan kallistus puuttuu tai maa kallistuu väärään suuntaan.
 2. Nurmikko, ruokamulta ja maa-ainekset/hieno hiekka ovat perustuksissa kiinni.
 3. Routaeristys on vettynyttä ja liian ohutta styroxia.
 4. Salaojaputki on yksikerroksinen ja halkaisijaltaan 70 mm. Salaojaputket ovat usein vaurioituneet ja tukossa.
 5. Kosteus nousee kapillaarisesti rakenteisiin.
 6. Piilosokkelitalossa (valesokkeli) seinärakenteet ovat maanpinnan alapuolella, jolloin kosteus ohjautuu rakenteisiin (vettyneet alapuut, koolaukset ja eristeet).
 7. Tuuletusraossa on muurauslaastia, joka lisää kosteuden siirtymistä seinärakenteisiin.
 8. Lattiarakenteet imevät kapillaarisesti nousevaa kosteutta.
Tilaa maksuton kuntoarvio

Oletko jo lukenut nämä artikkelit?

Talo on kuin vene, perustuksiltaan veden ja kosteuden ympäröimä – Siksi sen tulee olla vedenpitävä

Nyt jo eläkepäivistä nauttiva rakennusmestari Alpi Ikäheimonen toimi 10 vuotta työmaamestarina ja lähes 30 vuotta vahinkotarkastajana...

Rintamamiestalojen kellarit ovat usein kosteuspommeja

Suomeen rakennettiin sotien jälkeen nopealla tahdilla yli 200 000 rintamamiestaloa. Niissä oli joko kellari tai sitten lämpimän...

Vakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa salaojien tai perustuksen kulumisen aiheuttamaa vauriota

Salaojien, niin kuin rakennusten kaikkien suojaavien rakenteiden kuntoa tulee tarkkailla, ja niitä tulee huoltaa säännöllisesti.