Kuinka valita katolle sopiva profiili ja oikea väri?

Sanotaan, että katto on talon kruunu ja viides julkisivu. Se on omakotitalossa paitsi teknisesti tärkeä ja suojaava rakenne, myös ulkonäöllisesti oleellinen osa viihtyisää ja toimivaa pihapiiriä. Tiilellä, huovalla ja peltikatteella on kaikilla omat kannattajansa sekä hyvät ominaisuutensa. Peltikatto on Suomessa suosituin katemateriaali helppohoitoisuutensa ja yleiskäyttöisyytensä takia.

Vesivekillä on kolme erilaista teräskateprofiilia: Teräs-Tapio, Luja-Lauri sekä Suora-Seppo. Ne kaikki ovat SSAB:n teräksestä valmistettuja, tasavertaisen laadukkaita ja kestäviä katteita. Jokaisen profiilityypin hyvät ominaisuudet on omassa tuotekehittelyssämme Pirkkalassa viety huippuunsa yli 25 vuoden aikana asennuksilta ja asiakkailta kerätyn kokemuksen perusteella. Teräs profiloidaan omalla tehtaallamme Pirkkalassa, aina asiakkaan katon mittoihin räätälöitynä. On pitkälti makukysymys, minkä profiilin katollensa valitsee, mutta joitain teknisiä erityispiirteitä on hyvä ottaa huomioon.

Mikä profiili millekin kattomuodolle?

Tasakatto, harjakatto, aumakatto, mansardikatto… kattoja on muodoltaan monenlaisia. Ainoa, johon peltikatto ei sovi, on tasakatto, sille on aina asennettava huopakatto. Jos katto on hyvin monimuotoinen ja sisältää paljon esim. kattoikkunoita ja läpivientejä, on perinteinen käsityönä tehty konesaumakatto hyvä ratkaisu. Muutoin ei oikeastaan ole teknisiä rajoituksia sille, minkä profiilin katolle valitsee. Profiilien yhteydessä mainitut katon loivuudet ovat seikka, joka tulee huomioida profiilia valittaessa. Varsinkin loivissa katoissa ammattitaitoinen ja laadukas asennus on erityisen tärkeää vedenpitävyyden ja riittävän tuulettuvuuden takaamiseksi. Myös teräksen laadun ja pinnoitteen koostumuksen merkitys korostuu loivilla katoilla, joilla luonnonmukainen puhdistuminen hankaloituu ja lian kertyminen on todennäköisempää.

Onko värillä väliä?

Kun sopiva profiilityyppi on valittu katolle, tulee vielä päättää katteen väri. Ensin kannattaa varmistaa, onko alueen kaavoituksessa rajoituksia katon värille ja mahdollisesti myös katetyypille. Sen jälkeen on paljolti kyse vain makuasioista. Yleissääntönä voidaan sanoa, että kontrastia tuovat väriyhdistelmät ovat usein hyviä ratkaisuja. Eli esimerkiksi keltaiseen taloon ruskea katto ja valkoiseen musta katto. Näin kokonaisuudesta tulee ryhdikäs eikä liian raskas. Hyvä ohjenuora on myös yhdistää lämpimiin julkisivuväreihin lämmin katon sävy, ja kylmiin seinäpintoihin kylmän sävyinen katto, jotta yleisilme pysyy tasapainoisena. Ympäristö sekä pihapiirin kasvit, muut materiaaliratkaisut ja muotokieli vaikuttavat osaltaan värin valintaan; perinteisessä maalaismaisemassa esimerkiksi keltainen talo punaisella katolla pääsee oikeuksiinsa.

 

Vesivekin kattoammattilaiset auttavat mielellään valitsemaan oikeat ratkaisut kaikille katoille. Toteutettujen kohteiden referenssikuvastomme auttaa myös hahmottamaan, mitkä valinnat näyttäisivät parhailta sinun kodissasi.