Konesaumakatto vai lukkosaumakatto?

Vesivekin konesauma ja lukkosaumakatto

Arvokkaalla ja perinteisellä konesaumakatolla on vankkumattomat kannattajansa. Suoralinjainen profiili istuu hyvin myös moderneihin kohteisiin, ja konesauman rinnalle on sittemmin kehitetty helpommin asennettavissa oleva lukkosaumakatto. Molemmat soveltuvat hyvin asennettaviksi varsinkin loiville katoille. Kattotyypit muistuttavat ulkoisesti jonkin verran toisiaan, ja terminologia helposti sekaantuu; usein konesaumasta puhuttaessa tarkoitetaankin modernimpaa lukkosaumaa.

Kyläseppien käsityöstä teolliseen tasalaatuiseen lukkosaumakattoon

Ennen saumauskoneiden yleistymistä 60-70-luvulla, saumakatto tehtiin aina käsin takomalla. Koneiden yleistyessä alettiin puhua konesaumakatosta. Kattotyypit poikkeavat rakenteeltaan ja asennukseltaan huomattavasti ja myös ulkonäöllisesti niissä on eroja. Konesaumakaton pinta on elävä ja siinä näkyvät käsityön sekä lämpötilan vaihtelun jäljet, lukkosauma tarjoaa teollisesti valmistetun, tasalaatuisen ja sileän profiilin.

Konesaumakaton asennus on vaativaa käsityötä

Konesaumattu peltikatto koostuu noin 600 mm leveistä peltiriveistä, jotka saumataan toisiinsa mahdollisimman vesitiiviisti. Jotta peltiä voidaan muokata, sen pitää olla pehmeää peltiseppälaatua. Konesaumakaton asentaminen on käsityötä ja vaatii kokeneen ja asiaan perehtyneen peltisepän sekä oikeat työkalut. Peltirivit kiinnittyvät kattoruoteisiin kiinnikkeillä, jotka jäävät rivien välisen sauman sisään. Pellit kiinnitetään toisiinsa ns. kaksinkertaisella saumauksella, joka käsitellään vielä tiivistysaineilla. Konesaumakaton vähimmäiskaltevuus on 1:10.

Oikein asennettuna täysin vesitiivis

Saumatun peltikaton paras ominaisuus onkin se, ettei siihen tarvitse tehdä yhtään reikää pellin läpi. Myös kaikki läpiviennit saumataan yhtenäiseksi muun kattopellin kanssa. Kattosillat ja tikkaat sekä lumiesteet kiinnitetään katon pystysaumoihin, katetta rikkomatta.

Pohjatyöt tehtävä huolella

Jotta konesaumakaton asennus voidaan tehdä laadukkaasti, pohjatyöt on tehtävä erittäin huolellisesti. Aluslaudoitus on tehtävä riittävän tiheäksi; paikoitellen on käytettävä umpilaudoitusta. Koska konesaumakatto ei tuuletu harjalta, riittävä tuuletus on varmistettava alipainetuulettimin.

Konesaumakatto saattaa sääolosuhteiden muuttuessa pitää pauketta tiiviiden saumojensa takia. Pellin eläminen lämpötilojen vaihdellessa voi näkyä myös katon ulkonäössä pinnan ”loimotuksena”.

Lukkosaumakatto nopeampi asentaa

Lukkosaumakaton asentaminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa eikä tarvitse erikoistyökaluja. Valmiiksi profiloidut teräspellit kiinnitetään ruuvaamalla ruoteisiin, seuraavan pellin pystysauma lukittuu edellisen päälle ja ruuvit jäävät piiloon pystysauman alle. Lukkosaumakate soveltuu katoille, joiden kaltevuus on 1:9 tai jyrkempi.

Valitse ammattitaitoinen urakoitsija sekä laadukas lukkosaumaprofiili

Toki lukkosaumakatossakin tulee varmistaa asennuksen ja materiaalien laatu. Varsinkin loivemmat katot edellyttävät ammattitaitoista asennusta vedenpitävyyden ja riittävän tuulettuvuuden takaamiseksi. Lukkosaumaprofiileissa on myös selkeitä teknisiä eroja. On tärkeää, että käytettävä profiili lukittuu saumoistaan tiiviisti ja mahdollistaa kestävän ja laadukkaan asennuksen. Teräksen laadun ja pinnoitteen koostumuksen merkitys korostuu erityisesti loivilla katoilla, joilla luonnonmukainen puhdistuminen hankaloituu ja lian kertyminen on todennäköisempää. Kestävimmille pinnoitteille myönnetään 20 vuoden takuu ja itse teräkselle 50 vuoden puhkiruostumattomuustakuu.

Vesivekin lukkosauman ja konesauman rakenteet

Katetyyppien hinta

Lukkosauma- ja konesaumakaton keskimääräinen neliöhinta riippuu katon muodosta, koosta sekä pohjatöiden vaativuudesta. Mutta lähtökohtaisesti konesaumakatto on hyvin tehtynä aina kertainvestointina selkeästi kalliimpi, mikä on loogista sen käsityövoittoisuuden takia. Se, kumpi katetyyppi tulee pitkällä tähtäyksellä edullisemmaksi, on aina tapauskohtaista. Käyttöikään vaikuttavat aina asennuksen laadukkuus, katon muoto ja siihen kohdistuvat ulkoiset rasitteet sekä katolle tehtävien huoltotoimien säännöllisyys. Molemmat katetyypit tulee tarkistaa säännöllisesti sekä puhdistaa kertyneistä roskista. Konesaumakatto kannattaa huoltomaalata noin 10-15 vuoden välein.

Lukkosaumakaton plussat ja miinukset

+ Pienempi kertainvestointi
+ Nopea asentaa, kattorakenteet ovat vähemmän aikaa alttiina säälle ja kosteudelle
+ Tuulettuu harjalta
+ Hiljaisempi kuin konesaumakatto
– Ei sovellu haastaville ja hyvin monimuotoisille katoille

Konesaumakaton plussat ja miinukset

+ Arvokas ja perinteinen katetyyppi, joka sopii erityisesti vanhoille arvokohteille
+ Oikein hoidettuna ja asennettuna hyvin pitkäikäinen vesitiiviytensä ansiosta
+ Voidaan asentaa myös hyvin monimuotoisille ja haastaville katoille
– Kertainvestointina kalliimpi
– Lopputuloksen laadukkuus riippuu peltisepän ammattitaidosta, joten muista varmistaa urakoitsijan taustat ja referenssit
– Asettaa erityisvaatimukset pohjatöille ja tuulettuvuuden huomioimiselle

Jotta saisit katollesi kestävimmän ratkaisun, kannattaa pyytää asiaan perehtyneen ammattilaisen arvio katon kunnosta ja siihen sopivasta katetyypistä.

Vesivek tekee lukkosaumakattoja ja usein lukkosauma on se oikea ratkaisu jossa yhdistyy asiakkaan toiveet kustannustehokkuudesta ja modernista ulkonäöstä. Jotta saisit katollesi kestävimmän ratkaisun, kannattaa pyytää asiaan perehtyneen ammattilaisen arvio katon kunnosta ja siihen sopivasta katetyypistä.

PYYDÄ ILMAINEN KUNTOARVIO

Antti Penninkangas Vesivek

Antti Penninkangas

Kirjoittaja on Vesivekillä työskentelevä asiantuntija, joka on toiminut aikaisemmin peltiseppänä ja konesaumakattoyrittäjänä.

 

kattoremontti