Tunkkainen haju Saukkojen yläkerrassa on nyt historiaa

Markku ja Anne Saukko , Äänekoski

Markku ja Anne Saukko ostivat idyllisen omakotitalonsa vuonna 2013. Katto oli alkuperäinen saumattu peltikatto, joka pitkästä iästään huolimatta näytti päällepäin hyväkuntoiselta. Talon oston yhteydessä tehty kuntokartoitus kertoi kuitenkin muuta.

– Talon kun ostin, niin vanha asukaskin siitä puhui, että katolle pitäisi saada aluskate. Silloin sitä ei ollut yläpohjassa ollenkaan, Saukko sanoo.

60-luvulla rakennetun talon purueristyksiin tihkui pakkasella lämpövuotojen aiheuttamaa kondensiovettä (Lue kondensio-artikkeli). Markku ja Anne totesivat ongelman pian itsekin, kun yläkerran varasto oli ilmaltaan tunkkainen. Haju tarttui henkareissa roikkuviin vaatteisiin katon hikoillessa.

– Kaikki tietää sen kostean ja tunkkaisen hajun. Se haju ei sovi tai kuulu muuten hyväkuntoiseen kotiin, Saukot toteavat.

Ensio-kondensio sai häädön!

Aluskatteen puuttuminen oli viimeinen niitti kattoremontin tekemiselle. Eipä aikaakaan kun Vesivekin yksikön paikallinen edustaja tuli tekemään kuntoarvion ja laski tarjouksen.

– Kilpailutin myös pari muuta firmaa, mutta Vesivekin tarjous oli paras. Toiseksi viehätti se, että homma hoituisi nopeasti ja kolmanneksi Vesivekin hyvä maine katontekijänä.

Markku kertoo remontin hoituneen ennätysajassa.

– Pojat tuli aamulla aikaisin, ja hommat alkoi heti. Uudet teräskatteet, kourut ja kattoturvatuotteet oli katolla illalla, Markku kehuu.

Nyt talossa on arvoisensa katto ja kattoturvatuotteet. Myös yläkerran tunkkainen ilma jää tulevaisuudessa historiaan, kun asiaankuuluva hengittävä aluskate on paikallaan.

– Nyt kun katto ja yläpohja on kunnossa, niin talvesta voi nauttia rauhallisin mielin, Markku sanoo.