Aurinkopaneeliasennus suunnitelmissa? Vältä kalliit lisälaskut.

Rajusti noussut sähkön hinta on saanut monet omakotiasujat harkitsemaan aurinkopaneelien hankkimista oman kotinsa katolle. Edullinen aurinkosähkö houkuttelee nopeaan toimintaan, ja kiireessä voi sortua virheeseen, joka tuo myöhemmässä vaiheessa odottamattoman lisälaskun.

Huonokuntoiselle katolle paneeleita ei kannata asentaa

Paneelit tulevat olemaan katolla seuraavat 30–40 vuotta, joten katon kunto kannattaa ehdottomasti tarkistuttaa ennen asennusta. Jos paneelit joudutaan myöhemmin purkamaan katon remontoinnin tai huollon takia, siitä koituu aina ylimääräisiä kustannuksia. Purku- ja uudelleenasennustyö maksavat, lisäksi paneelien kiinnikkeet joudutaan katteen vaihtuessa yleensä uusimaan. Paneelit voivat myös vaurioitua ylimääräisissä käsittelykerroissa.

Malttia korostaa myös Helenin aurinkosähköjärjestelmien tuoteryhmäpäällikkö Linda Kangasmaa:
”Paneelien käyttöikä voi olla jopa 40 vuotta, joten ensin korjataan tai huolletaan katto ja sitten vasta asennetaan aurinkopaneelit.”

Jos ei ole varma, onko katto paneeliasennuksen edellyttämässä kunnossa, Vesivekin kattoasiantuntijalta voi pyytää veloituksettoman kuntotarkastuksen.

Puhdista katto huolellisesti ennen paneeliasennusta

Jos katolla on sammalta tai muuta kasvustoa, se kannattaa puhdistaa huolella. Paneelien alla varjossa sammal viihtyy erityisen hyvin, ja sieltä sitä on vaikea poistaa. Tiilikatolla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tiilet varmasti kestävät paneelien kiinnikkeiden alla talven lumikuormat.

Vertaile tarjouksia ja toimittajia

Aurinkoenergiamarkkinat käyvät nyt kuumana, ja vilkastunut kysyntä on tuonut alalle monenkirjavaa toimijaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut viime vuosien aikana lukuisia valituksia epäasiallisista paneelikaupittelijoista. Kauppoja ei kannata tehdä kiireessä, ja tarjous kannattaa kysyä useammalta toimittajalta.

Vesivekin Oulun myyntipäällikkö Jere Pitkänen on asiakaskentällä liikkuessaan keskustellut useamman turhautuneen aurinkopaneeliomistajan kanssa.

– Olen tavannut kuluttajia, joille on vuosi sitten asennettu aurinkopaneelit, ja sitten onkin tullut akuutti tarve katon remontoinnille. Asiakkaan harmitus on tietenkin suuri, kun katon remontoinnin tai huollon jälkeen täytyy tilata paneeleille uudelleenasennus. Se tietenkin maksaa, lisäksi tällä hetkellä asennusta voi joutua odottamaan useammankin kuukauden. Paneelien kiinnikkeet menevät usein uusiksi, samoin järjestelmän liittimet saattavat kärsiä käsittelykerroissa. Kiinnikkeisiin kannattaa muutoinkin kiinnittää erityistä huomiota, niiden laatu vaikuttaa huomattavasti järjestelmän ja koko katon toimintaan ja pitkäikäisyyteen.

Jere huomauttaa myös, että vanhempien kattorakenteiden tuuletusrakenteet eroavat nykyaikaisista ratkaisuista, mikä täytyy huomioida paneeliasennuksissa.

– Vanhoissa katoissa harvoin on tuuletusrakoa aluskatteen yläpuolella. Kun paneelit asennetaan, kiinnitysruuvit saattavat silloin rikkoa aluskatteen ja aiheuttaa vuotoriskin.

 

aurinkopaneelit