Inflaatiopeikko kolkuttelee ovella, milloin on oikea aika remontille?

Monessa kotitaloudessa puntaroidaan nyt oikeaa ajankohtaa remonteille ja muille isommille hankinnoille. Tavaran saatavuusongelmat ja kiihtyvä inflaatio nostavat hintoja, ja tulevaisuuden kustannuskehitystä on mahdotonta ennustaa. Inflaatiosta on kyse, kun tavaroiden ja palvelujen hinnat nousevat laaja-alaisesti. Silloin kuluttajien ostovoima heikkenee ja omalla palkalla saa ostettua sitä vähemmän, mitä kovempi inflaatio on.

Euroalueen inflaatio ennätysvauhdissa

Euroalueen Inflaatio on nyt korkeampi kuin kertaakaan aikaisemmin 30 vuoteen. Tilanteeseen on monta syytä: poikkeuksellisen löyhä rahapolitiikka, koronan vaikutukset sekä viimeisimpänä Ukrainan sota.

Pieni, kahden prosentin inflaatio on toivottua, ja niille main sitä on yritetty herätellä nollalukemista pitkään. Kun inflaatio euroalueella lopulta virkosi, se repesikin äkisti maaliskuussa 7,5 prosenttiin. Suomessa maaliskuun luku oli 5,8 %. Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.
Ekonomistien mukaan tilanne voi vielä kiristyä lähikuukausina.

Jos inflaatiota ei saataisi kuriin ja sama nousu jatkuisi seuraavat kaksi vuotta, sulaisi esimerkiksi 3 500 euron kuukausipalkasta ostovoimaa pois yli 500 euroa hintojen kallistumisen myötä. Samaan aikaan asuntovelallisten kukkaro kevenisi myös lainankorkojen nousun myötä.

Ennakointi kannattaa

Kristallipalloa ei omaa kukaan, joten tulevaisuuden hintakehitystä voi vain arvailla. Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla ovat olleet rajuja ja heilautelleet markkinatilannetta niin voimakkaasti, että palautuminen niin sanottuun normaaliin tuskin tapahtuu hetkessä.

”Nyt rahalla saa enemmän kuin jatkossa. Hinnat tuskin lähtevät äkkiä alaspäin, vaan korkeammat hinnat voi olla uusi normaali, ja odotettavissa on lisää nousua syksylle”, Vesivekin tekninen johtaja Jari Pohja kommentoi.

Ennakointi kannattaa, ja kattoremontin kanssa on hyvä olla liikkeellä riittävän aikaisin. Viime hetkeen odottajalle voi tulla lisävahinkoja. ”Kukaan ei voi tietää, milloin vesikatto alkaa vuotaa. Jos vahinko on jo käsillä, kiireelliset ratkaisut ovat kalliimpia.”

Vaikka teräksen hinta on noussut, asennustyön juuri ei, joten remonttien hinnankorotukset asiakkaille päin ovat maltillisia. ”Niiden, joilla on mahdollisuus tehdä kattoremontti, kannattaa se tehdä eikä jäädä odottamaan. Odotusaikana voi tapahtua mitä vain”, Jari Pohja neuvoo.

Vesivekin Pirkkalan tehtaalla profiloidaan teräspellit Vesivekin kaikkiin kattoremonttikohteisiin. Näin asennustyömaat eivät seiso materiaalipulan tai logististen ongelmien vuoksi.
Riittääkö teräs?

Vesivekin asennustyömaille tavara tulee suoraan omilta tehtailta Pirkkalasta ja Orimattilasta. Tehtaissa on yli sata työntekijää, ja ne valmistavat tuotteita ainoastaan Vesivek-tuotemerkille. Kaikkien tuotteiden teräsraaka-aine tulee SSAB:n tehtaalta, kumppanuus on kestänyt Vesivekin perustamisesta lähtien.

”Vesivekin toimitusvarmuus on ylivoimaisesti alas paras, ja sitä on kehitetty systemaattisesti vuosia. Vakaan menekin ansiosta terästä voidaan varata kuukausiksi eteenpäin, joten toimituksiin eivät vaikuta saatavuusheilahtelut maailmalla. Myös omaa varmuusvarastoa on kasvatettu”, kertoo Jari Pohja.

Jari Pohja
tekninen johtaja
Vesivek Oy

Uncategorized