Katon puhdistus ja huolto

kattoremontti
Vesivekin peltikatteen huoltoa

Lähtökohtaisesti sadevesi pitää katon pinnat riittävän puhtaina. Tästä huolimatta epäpuhtaudet, kuten puiden lehdet ja havunneulat, on kuitenkin poistettava katolta, jiireistä ja sadevesijärjestelmistä ainakin kerran vuodessa.

Kuormaa katolle syntyy hiljakseen, mutta tasaisesti: esimerkiksi syksyisin katolle päätyy lehtiä ja keväällä lehtimahlaa. Katolle jäävä eloperäinen aines ruokkii sammaleen, jäkälän ja muun kasvuston syntymistä – ja nämä taas keräävät itseensä kosteutta.

Vastaavasti lumi, jää ja sateet rapauttavat katteen pintaa ja muokkaavat siitä sopivan kasvualustan erilaiselle kasvustolle. Mitä karheampi ja huokoisempi katemateriaalin pinta on, sitä helpommin kasvusto pääsee siihen tarttumaan.

Miten puhdistan peltikaton?

Kaikki sellainen lika, joka ei huuhtoudu pois sadeveden mukana, voidaan poistaa pehmeällä harjalla ja vedellä tai painepesurilla (enimmäispaine 100 baaria). Pinttynyt lika voidaan poistaa maalipinnoitteille soveltuvalla puhdistusaineella, ja erittäin pinttynyt lika lakkabensiiniin kastetulla liinalla.

Pidä mielessä, että vääränlaiset tai liian voimakkaat puhdistusaineet voivat vaurioittaa kattopintaa. Orgaanisten liuottimien ja hankaavien puhdistusaineiden käyttöä on syytä välttää.

Kotikäyttöön tarkoitettu katon puhdistusaine, kuten BioComb Puhdas Katto -liuos, levitetään katolle matalapaineruiskulla ja jätetään vaikuttamaan. Liuos tappaa kasvustot parissa tunnissa ja tuuli ja sade kuljettavat irtoavat ainekset aikanaan katolta pois.

Pelikattojen lisäksi BioComb sopii tiili-, mineriitti- ja huopakattojen puhdistamiseen.

Milloin katon puhdistus tulisi tehdä?

Kattojen pesun ”sesonki” on keväästä (kun lämpötila nousee yli +5 asteen) myöhäissyksyyn (yöpakkasiin asti). Käytännössä tämä tarkoittaa, että kattoja voi puhdistaa huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun.

Mikä sää on paras katon puhdistamiseen?

Katon kasvuston on oltava kuivaa, kun kattoa ryhdytään pesemään: näin liuos pääsee tehokkaasti imeytymään ja tekemään työtään. Katon pesua ei siis tule aloittaa märällä säällä tai sateen uhatessa; kuivaa tulisi olla ainakin päivä ennen käsittelyä ja mielellään muutama tunti käsittelyn jälkeen.

Paras hetki katon puhdistukseen on puolipilvinen, sateeton päivä. Hellepäivä ei ole optimaalinen, sillä kovassa auringonpaisteessa liuos voi kuivua tai haihtua liian nopeasti. Helle myös kuumentaa katon, joten ylös ei muutenkaan kannata tuolloin kiivetä.

Miten puhdistan huopakaton?

Vahvasti sammaloitunut huopakate vaurioituu pikkuhiljaa: sammal tunkeutuu saumakohtiin ja heikentää materiaalin ominaisuuksia. Huopakatteen puhdistuksen voi suorittaa harjauspesulla, mikä sopii myös kasvustojen ennaltaehkäisyyn.

Ennen pesun aloittamista helposti irtoava kasvusto tulee irrottaa kevyesti harjaamalla. Puhdistusaine kannattaa levittää sellaisenaan käsiteltävälle pinnalle suihkuttamalla suihkupullosta tai kastelukannua käyttämällä. Jos kattopinta-ala on iso, käsittelyyn voi olla järkevää käyttää matalapaineruiskua.

Miten usein katto kannattaa puhdistaa?

Katon puhdistus kannattaa yleensä tehdä noin 4–5 vuoden välein. Säännöllinen puhdistaminen pidentää katon käyttöikää ja ehkäisee vahinkojen tuomia, usein äkillisiä kustannuksia.

Katon kunnon selvittämisessä ja huoltotoimien suunnittelussa on hyvä hyödyntää ammattilaisten asiantuntemusta.

Mineriittikaton huoltaminen

Mineriittikaton eli varttikaton hoito noudattelee pitkälti tiilikaton ohjeistusta. Kyseisiä kattoja asenettiin pääasiassa 70- ja 80-luvulla, joten ne alkavat olla elinkaarensa päässä. Kattoihin tarjotaan pinnoituksia, mutta toimenpiteen kustannustehokkuutta kannattaa harkita tarkoin. Mineriittikatot sisältävät usein terveydelle vaarallista asbestia, joka pinnoituksen vaatiman pesun yhteydessä väistämättä leviää jossain määrin ympäristöön.

Jos katollasi alkaa olla jo ikää ja tarvitset apua sen kunnon arvioinnissa, pyydä Vesivekin paikallinen asiantuntija paikalle.

Voiko katolla olla asbestia?

Vanhojen talojen kattomateriaaleissa saattaa olla asbestia. Tällöin tarvitaan asiantuntijan suorittama asbestitestaus. Jos asbestia löytyy, tarvitaan myös katon purkamisessa erikoisosaamista.

Lataa pientalon huolto-opas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Teimme omakotiasujan avuksi oppaan, johon kokosimme kiinteistön yleisimpiä huolto- ja tarkastustoimenpiteitä.

Lataa opas