Kauanko kattoremontti kestää?

Kesä on perinteisesti pientalojen kattoremonttien kulta-aikaa, joskin silloin tulee olla varuillaan sadepilvien varalta. Talvella tehdyt kattoremontit yleistyvät, mutta hitaasti – edelleen usein luullaan lumen ja pakkasen olevan este remontille. Vaihtelevaa tietoa liikkuu myös siitä, kuinka kauan omakotitalon kattoremontin pitäisi kestää.

Jokainen rakennus ja jokainen katto on omanlaisensa, ja vaaditun remontin laajuus vaihtelee. Urakoitsijan resursseista ja työmenetelmistä riippuen pientalon kattoremontti voidaan toteuttaa parissa päivässä, mutta välillä kuulee kauhutarinoita viikoiksi venyvistä urakoista. Mitä kauemmin remontti kestää, sitä pidempään katon rakenteet ovat säiden armoilla ja alttiina kosteudelle.

Kattoremontin kestoon vaikuttavat mm. katon pinta-ala ja muoto, läpivientien määrä sekä mahdolliset lahovauriot ym. ylimääräiset pohjatyöt. Lisäksi remontin tehokkuuteen vaikuttavat urakoitsijan käytettävässä olevat kalusto- ja työntekijäresurssit sekä se, kuinka hyvin työmaaprosessit on suunniteltu.

Vesivekin lupaus: Säältä suojaan päivässä

Vesivekin tuotelupaus on rakentaa katto säältä suojaan, eli vähintään aluskatteelle asti, yhdessä päivässä. Käytännössä uutta rakennetaan sitä myöten, kun vanhaa puretaan, ja yleensä katto on auki vain muutamia tunteja. Näin ripeä asennus on mahdollista koneellisen ja telineiltä tehtävän tarkan asennuskonseptin ansiosta. Lisäksi vaaditaan riittävä ja ammattitaitoinen miehitys sekä selkeä työtehtävien roolitus.

Vesivekin konseptissa vanhan katteen purkutyöt ja uuden katteen asennus tapahtuu tyypillisesti ensimmäisenä päivänä, viimeistelypellitykset sekä rännit ja kattoturva asennetaan toisena päivänä. Ennen varsinaista asennustyötä pystytetään rakennustelineet, telineiden purku ja poisvienti hoidetaan parin päivän sisään remontin valmistumisesta. Kiinteistössä voi asua normaalisti remontin ajan.

Minä vuodenaikana kattoremontti kannattaa tehdä?

Kattoremontin voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa. Esimerkiksi Vesivek-kattoremonteista noin kolmasosa tehdään talvikuukausina. Itse asiassa ammattilaisen silmissä talvi on erinomaista aikaa remontille, koska silloin on harvemmin rankkasateita ja ilman kosteusprosentti on keskimääräisesti alhaisempi. Myös pihamaa ja istutukset ovat talvella paremmin turvassa, koska lumi ja routa suojaavat niitä painavan kaluston mahdollisesti aiheuttamilta painaumilta.

Myös katon kuntoarvio on fiksua tehdä talviaikaan, koska yläpohjan mahdolliset kondensio-ongelmat ovat parhaiten havaittavissa huoneilman ja ulkoilman lämpötilaeron ollessa suurimmillaan.

Millainen kattotyyppi on paras?

Tavallisimmat kattotyypit Suomessa ovat harjakatto, aumakatto, tasakatto, pulpettikatto sekä mansardikatto. Kaikki kattotyypit ovat sinänsä toimivia, kunhan ne on tehty oikein. Kattotyyppien huolto- ja puhdistustarpeessa on kuitenkin eroja.

Ammattilaiset eivät tänä päivänä suosittele tasakattoa, joka oli yleinen 60- ja 70-luvuilla. Tasakatot luokitellaan nykyään riskirakenteiksi niiden vuotoalttiuden ja heikon tuulettuvuuden vuoksi. Lue lisää

Mikä on paras kattomateriaali?

Suomessa yleisimmät kattomateriaalit ovat pelti, tiili ja huopa. Kustannusten puolesta suuria eroja ei ole. Esimerkiksi sateen ropina peltikatolla on äänekkäämpää kuin huopakatolla, mutta toisaalta pelti ei haurastu vanhetessaan kuten tiili ja huopa. Teräspellistä valmistettavia kattotyyppejä ovat profiilipeltikatto, lukkosaumakatto ja konesaumakatto.

Vesivek käyttää peltiprofiileissaan SSABn MattaNova-pinnoitettua terästä. Pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltu MattaNova-pinnoite on erittäin kestävä, eikä se ei likaannu yhtä helposti kuin kilpailevat ratkaisut. Lue lisää

Miten varmistun kattoremontin turvallisuudesta?

Kattoremonteissa on ajan saatossa käytetty asentajien suojana turvaköysiä, turvakaiteita tai ns. pätkätelineitä. Näissä kaikissa on omat riskinsä. Turvallisin ja laissa ensisijaiseksi määritelty tapa on koko rakennuksen ympäri kiertävät rakennustelineet. Vesivek on ollut edelläkävijänä tuomassa tätä mallia koko alan standardiksi.

Miten suojaan puutavaran homeelta?

Kun myrkyllisiä kloorifenyleitä sisältävät puunsuoja-aineet kiellettiin 80-luvun lopulla, ongelmaksi muodostui puun sinistyminen sekä erilaisten kasvustojen kertyminen puutavaraan. Vesivek on ensimmäisenä toimijana ollut kehittämässä ja ottanut käyttöön entistä ympäristöystävällisemmällä puunsuoja-aineella käsiteltyä puutavaraa. Näin uuden kattorakenteen alle ei pääse pesiytymään home tai muut sienikasvustot.

Vesivekin käyttämä puunsuoja-aine täyttää standardin EN 599-1 vaatimukset sekä on vesiohenteinen ja siten 100% energiakierrätettävä.

kattoremontti

Lataa kattoremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi kattoremonttia.

Lataa opas