Pekka Pouta: Vädret kan förutspås - men inte enskilda regnskurar

Aurinkoinen Pekka Pouta

Dagens väder är garanterat ett hett samtalsämne bland semesterfirare och intresserar givetvis även personer som utför takrenovering. Finlands kanske mest sympatiske meteorolog Pekka Pouta förklarar hur regn kan förutspås:

Tidpunkten för en regnskur kan förutspås med hjälp av variabler, såsom luftfuktighet och -temperatur. Dock kan man inte fastställa exakt var det kommer att regna, säger Pekka och fortsätter: Jag jämför det gärna med att koka vatten i en kastrull. Man vet vid vilken temperatur och när vattnet börjar koka. Men var i kastrullen som vattnet börjar bubbla är en ren gissning.

Var det kommer att komma en regnskur kan alltså förutspås med samma exakthet som hos en ”kastrull”. Kastrullens storlek varierar dock alltid beroende på situationen. Ibland kan den omfatta exempelvis landets södra och mellersta delar och ibland upp till ett halvt landskap.

Morgnar och förmiddagar är vanligtvis tidpunkterna med lägst regnrisk under sommaren. Vanligtvis bildas bymoln på eftermiddagen. Det lönar sig att ha det i åtanke då man exempelvis planerar att utföra arbete på den egna gården. Bymoln är även vanligtvis kortvariga och deras livscykel är normalt endast någon timme, konstaterar Pekka.

Vesivek följer principen ”Skydd för vädret på en dag”. Det innebär att taket byggs redan under den första dagen på så vis att strukturerna inte utsätts för eventuella regnskurar.
För att använda oss av Pekkas kastrullmetafor; då man inte vet var det börjar bubbla, är det säkrast att genast skydda sig mot vädret!

Uncategorized