Pelkkä pellin vaihto on vain esteettinen remontti – Tunnista light-kattoremontin ja oikean kattoremontin erot

Anne Jetsun kodin katto vuosi vettä liian kevyesti tehdyn kattoremontin takia. Asiantuntija avaa, mitä eroa on light-kattoremonteilla ja oikeilla kattoremonteilla. Ota talteen myös lista asioista, joita omassa katossa kannattaa pitää silmällä.

Viisi vuotta sitten Anne Jetsun ja hänen puolisonsa Sipoon ja Järvenpään rajalla sijaitsevalle kodille ilmestyi kaksi kattoremonttimyyjää. Myyjät suosittelivat talon vuonna 1996 tehdyn peltikaton peltien vaihtamista.

Kumpikaan myyjistä tuskin vilkaisi kattoa, ja perustelut kattopeltien vaihdolle olivat Jetsusta laihat. Koska katto oli niin vanha, ajatteli pariskunta kuitenkin vaihdon olevan paikallaan.

– Meille puhuttiin ristiin sekä peltien vaihdosta että kattoremontista. Ajattelimme katon peltien vaihtamisen riittävän, koska myyjät sitä suosittelivat, Jetsu sanoo.

Kaksi päivää sopimuksen tekemisen jälkeen remontoijat ilmestyivät pariskunnan talolle ilmoittamatta. Remontoivat sanoivat Jetsulle, että remontti tehdään vanhan aluskatteen päälle. Työnjohtaja kuitenkin väitti Jetsulle, että aluskatekin on remontin yhteydessä vaihdettu.

Kattopeltien vaihdon jälkeen Jetsu huomasi, ettei kaikki ollut niin kuin piti: katto selkeästi vuosi sateella. Vesi valui aluskatetta pitkin talon terassille.

– Kattoa käytiin vain vähän paikkaamassa, mutta se edelleen vuosi. En saanut yrityksen johtoa kiinni, joten päätin ottaa kuluttajansuojaan yhteyttä, ja sitä kautta suositeltiin palkkaamaan tavarantarkastajan katsomaan kattoa.

Tavarantarkastajan mukaan katon piipun juuri oli väärin pellitetty ja kattopellin profiili oli väärä kyseiselle talolle. Aluskatteeseen ei ollut koskettu.

– Siinä vaiheessa aloin pelätä, kuinka vanha aluskate kestää. Koska työ oli tehty väärin, ei vakuutus korvaisi vahinkoja. Meidän oli pakko remontoida katto uudestaan. Ajattelimme, että lankesimme ansaan, Jetsu sanoo.

Älä haksahda light-kattoremontteihin

Vesivekin laatupäällikkö Jorma Seppälän mukaan Jetsun kotiin tehtiin niin kutsuttu ”light-kattoremontti”: vain kattopellit vaihdettiin.

– Light-kattoremontti tai ekoremontti on täysin esteettinen asia. Sillä halutaan luoda hieno mielikuva uudistetusta katosta. Todellisuudessa toteutus on kuitenkin vastuuton ja valheellinen, sillä ”remontti” ei kata kaikkea oleellista ja tarpeellista. Lisäksi edullisissa toteutuksissa harvoin huomioidaan työturvallisuutta, Seppälä sanoo.

Tällainen kevyt kattoremontti houkuttelee asiakkaita etenkin edullinen hinta edellä. Usein kuitenkin edellytetään ennakkomaksua. Edullista hintaa perustellaan sillä, ettei remontti vie yhtä kauan aikaa tai vaadi yhtä paljon materiaaleja kuin täysi kattoremontti.

– Hinta voi aluksi olla täysin sama kuin oikeassa kattoremontissa, mutta kilpailutustilanteessa sitä lasketaan useita tuhansia euroja. Moni saattaa langeta hinnan lisäksi siksi, ettei täysin ymmärrä katon rakennekokonaisuutta ja luottaa myyjien tietävän, että tällainen toteutus riittää, Seppälä sanoo.

Jetsun ensimmäinen kattoremontti maksoi 14 370 euroa. Tällä summalla heidän kattopeltinsä vaihdettiin, he saivat palat aluskatetta läpivienteihin, uudet, väärinasennetut rännit, tikkaat sekä vuotavat läpiviennit. Näiden lisäksi Jetsulle tuli maksettavaksi kulut tavarantarkastuksesta.

Taloissa vesikatteen alla on aluskate, joka on tarkoitettu katon yläpohjan rakenteiden suojaamiseen veden ja kosteuden aiheuttamilta vaurioilta. Seppälän mukaan usein light-kattoremonteissa tehdään liian tiiviitä rakenteita, jotka eivät pääse tuulettumaan tarpeeksi. Näin kosteus kertyy alimpaan tiiviiseen pintaan tai kahden tiiviin tuulettumattoman riman väliin. Ja kosteusongelma on taattu.

Light-kattoremontit ovat vain esteettinen muutos. Kuvassa Vesivekin asentajia tekemässä täyttä kattoremonttia.

Oikea kattoremontti alkaa katon kunnon kartoittamisella

Oikea kattoremontti on kokonaisuus, joka ottaa huomioon talon iän, rakenteet sekä hyvän rakennustavan ja toteutuksen. Se sisältää olemassa olevien rakenteiden kuntokartoituksen ja selvityksen siitä, miten remontti kannattaa toteuttaa.

Kattoremontissa siis otetaan huomioon ja selvitetään lukuisia asioita ennen kuin mitään lähdetään käytännössä tekemään.

– Miten tuuletusilma pääsee räystäiltä eri rakenteiden väleihin? Miten vapaasti ilma pääsee liikkumaan väleissä? Mistä ilma pääsee ulos? Näkyykö yläpohjan rakenteissa kosteus- tai muita vaurioita tai onko aluskate puutteellinen? Löytyykö katosta piileviä tihkuvuotoja tai miten kosteus pääsee hallitusti rakenteista pois? Onko katto pidetty puhtaana tai onko sitä huollettu aikaisemmin? Onko katolla aurinkopaneeleja? Seppälä listaa.

Vesivekin kattoremonteissa myös työturvallisuuteen on satsattu. Talon ympärille rakennetaan rakennustelineet turvallisten työolosuhteiden takaamiseksi. Lisäksi telineet mahdollistavat laadukkaan työn tekemisen.

Kattoremontti voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi 15 vuotta vanhalle katolle, jos aluskatteessa, tiiviydessä tai rakenteissa huomaa muutoksia. Parhaimmillaan hyvin rakennettu katto voi kestää vuosikymmeniä. Katon kestävyyteen vaikuttavat myös esimerkiksi ilmastotekijät kuten lumi, tuuli, lämpö- ja UV-säteily sekä lämpötilanvaihtelut.

– Asiantuntijan tekemä katon kuntokartoitus on hyvä tilata, jos yhtään epäilee, mikä katon tilanne mahtaa olla tai jos katolle ei ole tehty vaikka 30 vuoteen yhtään mitään, huopa- ja tiilikatoissa paljon aikaisemmin, Seppälä sanoo.

Kattoremontin voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa, samoin kattorakenteiden kuntokartoituksen.

Näin seuraat kattosi kuntoa

Omakotitalot ja rivitalot vaativat asujalta jatkuvaa hoitoa. Huomioi säännöllisesti joka vuosi seuraavat asiat katostasi. Näin voit ennakoida, vaatiiko katto kunnostusta.

 • Haiseeko yläpohjassa vai onko ilma yhtä raitis kuin ulkona?
 • Älä säilytä yläpohjaeristeen päällä tavaraa kuten styroksia, pahvia tai laminaattia.
 • Ovatko puurakenteet kirkkaat, tummat, nukkaiset tai mustapilkulliset?
 • Kurkkaa aluskatteen ja eristeen väliin – näetkö ilmarakoa räystäälle, miltä siellä näyttää?
 • Tuulettuuko yläpohja tarpeeksi? Näetkö auringon valon räystäältä tai päädyistä?
 • Mikä on huopakaton tekninen käyttöikä? Jos näet auringonpaisteella huovan läpi alempien rakenteiden muodot tai katto on aaltoileva, alusrakenne voi olla kostunut ja turvonnut
 • Tarkista läpiviennit tunnustelemalla käsin eristettä höyrynsulkuun asti
 • Näkyykö piipun rungossa vuotojälkiä?
 • Onko peltikatossa näkyvää ruostetta piipunpeltien ympärillä, harjalla tai räystäällä?
 • Ovatko naulat nousseet ylös pellin pinnasta? Ovatko tiivisteet irronneet?
 • Ovatko ruuvit ruostuneet ja ruuvitiivisteet hapertuneet?
 • Onko tiilikaton ruoteen alla tuuletusväli vai ei?
 • Jos et pääse katolle tai yläpohjaan itse, pyydä avuksi läheinen tai ammattilainen
 • Ovatko kulkutiet katolle kunnossa: seinätikkaat, lapetikkaat, kattosillat?
 • Ovatko lumiesteiden kiinnitykset kunnossa?
Laadukas kattoremontti alkaa kattavalla katon nykykunnon kartoituksella.

Mielenrauhaa Vesivekin kattoremontilla

Vesivek toteutti syyskuussa 2020 Jetsulle uuden kattoremontin.

– He kuvasivat kaiken, mitä katollemme oli ensimmäisessä remontissa tehty. Olin järkyttynyt nähdessäni, mitä peltien alta paljastui. Luotimme tekijöihin täysin, joten todellisuus oli meille aika kova kolaus, Jetsu sanoo.

Vesivekin kattoremontti toteutettiin tuplatuuletusrakenteella, Divorol Vesivek Pro – aluskatteella ja Luja-Lauri -lukkosaumapellillä. Vesivekin remontin hinta oli Jetsulle 19 000 euroa.

– Menetimme rahaa, mutta sille ei voi mitään. Hintaero ei lopulta ollut niin suuri siihen nähden, miten huonosti ensimmäinen kattoremontti oli tehty, Jetsu sanoo.

Jetsun mielestä Vesivekin kanssa remontti sujui erinomaisesti. Hän kehuu remontoijien dokumentointia ja yhteydenpitoa – pariskunta tiesi tasan tarkkaan, mitä katolla tehtiin, milloin ja miten.

– Haluamme tuottaa asiakkaillemme turvallisen kokonaisratkaisun. Heidän kotinsa ovat meille tärkeitä ja haluamme toimia niiden kohdalla vastuullisesti. Suurimpana toimijana, jolla on oma tuotevalmistus ja -asennus, Vesivek vastaa niin materiaali- kuin asennustakuista, Seppälä sanoo.

Mitä Jetsun kodin katolle kuuluu nyt?

– Vesivekin kattoremontin jälkeen katto ei ole vuotanut kertaakaan. Meillä on nyt mielenrauha siitä, että katto on varmasti kunnossa, Jetsu hymyilee.

kattoremontti

Lataa kattoremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi kattoremonttia.

Lataa opas