Säästä taloyhtiön kattoremontissa!

Vesikaton uusiminen on taloyhtiön kalleimpia remontteja. Kokonaisuus saattaa hämärtyä halvimman tarjouksen perässä juostessa ja kilpailutuskarusellissa. Lopulta mahdolliset säästöt hävitäänkin laadussa tai venyvissä aikatauluissa.

Rakentamisessa puhutaan KVR-rakentamisesta, eli kokonaisvastuu-urakasta, jossa urakoitsija hoitaa myös suunnittelun. Kattosaneerauspuolella suunnittelun ja toteutuksen yhdistämisellä voidaan yhtä lailla säästää taloyhtiön rahaa, aikaa ja vaivaa. Ensinnäkin vältytään yhdeltä kilpailutuskierrokselta, kun suunnittelijaa ei tarvitse etsiä erikseen. Toisekseen taloyhtiön byrokratia vähenee myös mahdollisissa lupaasioissa, koska urakoitsija hoitaa tarvittavan kommunikoinnin rakennusvalvontaan.

Suurin etu saavutetaan kuitenkin suunnitelmien ja toteutuksen synergiasta; kattorakenteiden asiantuntijana urakoitsijalla on yleensä paras tietotaito, millaisilla teknisillä ratkaisuilla päästään parhaimpaan lopputulokseen. Ja jos kattorakenteista löytyykin matkan varrella piileviä ongelmia, onnistuu suunnitelmien muuttaminen nopeasti ja joustavasti.

Toki tämä edellyttää urakoitsijalta ammattitaitoisia suunnitteluresursseja sekä kokemusta vastaavista projekteista. Usein taloyhtiön kattoremonteissa vaaditaan myös palokatkojen ja mahdollisesti muiden teknisten rakenteiden hallintaa. Ideaali tilanne on, että urakoitsijalla on resurssit suunnitella ja toteuttaa myös nämä ratkaisut. Mitä useampi suunnittelija ja alihankkija laittaa lusikkansa soppaan, sitä kankeammaksi ja kalliimmaksi urakka yleensä venyy. Lisäksi vastuukysymykset muuttuvat monimutkaisemmiksi.

Mitä useampi suunnittelija ja alihankkija laittaa lusikkansa soppaan, sitä kankeammaksi ja kalliimmaksi urakka yleensä venyy.

Vesivekin tekninen johtaja Jari Pohja vahvistaa, että varsinkin vaativimmissa kattoremonteissa ammattitaitoisen suunnittelun merkitys korostuu. ”Kaiken suunnittelun tulisi kuitenkin lähteä perusteellisesta kohteen kartoituksesta. Näin tarjous perustuu konkretiaan ja lisätöiden ja -kustannusten riski pienenee.” Vesivekillä on lähes 30 vuoden kokemus taloyhtiöiden kattosaneerauksista. Jari kertoo taloyhtiöiden olevan entistä valveutuneempia ja vaativan yhä enemmän Avaimet käteen -tyyppistä kokonaispalvelua.

”Meillehän se sopii loistavasti, koska pystymme tarjoamaan koko ketjun suunnittelusta tuotantoon, asennukseen sekä tarvittaessa vielä pääsuunnittelijaan ja vastaavaan työnjohtajaan
asti. Kun saamme olla projektissa mukana alusta alkaen, pystymme kartoittamaan kohteen oikein sekä tarjoamaan sen pohjalta parhaat tekniset ratkaisut.”

Jari Pohja
tekninen johtaja, työturvallisuusvastaava, DI
Vesivek Oy

kattoremontti