KTM Antti Asteljoki nimitettiin Vesivek Oy:n ja Vesivek Salaojat Oy:n toimitusjohtajaksi 26.5.2025 alkaen. Antti on pitkän linjan KIRA-alan ammattilainen ja toiminut urallaan muun muassa Huoneistokeskuksen toimitusjohtajana sekä SATOn liiketoimintajohtajana. Hän kertoo olevansa sielultaan myyjä, joka haluaa kiinteistö- ja tuotelähtöisen ajattelun sijaan korostaa asiakkaan näkökulmaa.
-Olen joskus kuvannut itseäni kiinteistöalan kummajaiseksi. Alalla painotetaan usein teknokraattista ajattelua, rakastetaan seiniä, talotekniikkaa ja rakennusteknisiä yksityiskohtia. Mutta usein unohtuu kiinteistön käyttäjä, eli se, ketä varten nämä rakennukset tehdään. Ilman käyttöä kiinteistöillä ei ole arvoa. Näemme sen esimerkiksi muuttotappiokunnissa: vaikka rakennus olisi teknisesti laadukas, ilman käyttäjiä sen markkina-arvo voi olla käytännössä nolla.
Myös uudessa pestissään Antti haluaa nostaa esille tätä näkökulmaa – mitä arvoa Vesivek tuottaa asiakkaille ja miten. Vesivekillä on todella vahvaa teknistä osaamista, mikä on tekemisen ydin, mutta sen rinnalla tulee aina muistaa käyttäjien tarpeet.
Tehdään eikä vatuloida
Antti kuvaa Vesivekin kulttuuria vahvaksi ja sitoutuneeksi. Yrityksessä on tekemisen meininki, ja ihmiset ovat ylpeitä työstään – pukeudutaan vihreään paitaan ja ollaan valmiita tarttumaan toimeen. Vesivekin arvot – asenne, yhdessä, tulokset – näkyvät konkreettisesti arjessa. Se kertoo siitä, että arvot eivät ole vain korulauseita, vaan ne todella ohjaavat toimintaa.
-Jos jokin asia pitää hoitaa, se myös hoidetaan eikä jäädä ihmettelemään ja vatuloimaan. Maailmassa on muutenkin liikaa asioiden loputonta pähkäilyä. Toki asiat pitää suunnitella huolellisesti, mutta muutoksen käynnistämiseksi täytyy ottaa se ensimmäinen askel – ja mielellään ripeästi.
Antti korostaa yhteistyön ja proaktiivisen vastuunkannon merkitystä yritystoiminnassa. Proaktiivisuus tarkoittaa, että otetaan vastuuta ilman odottelua. Suunnittelua tarvitaan, mutta kaikkea ei voi kuitenkaan ennakoida. Tärkeintä on lähteä liikkeelle, sillä suunnitelmaa voi aina tarkentaa matkan varrella.
-Ryhmävoima syntyy jokaisen henkilökohtaisesta panoksesta. Kun esimerkiksi Vesivekillä 700 ihmistä ottaa ensimmäisen askeleen, alkaa tapahtua. Kun siihen lisätään vielä yhteistyö – tehdään yhdessä, opitaan ja jalostetaan – niin silloin lähtevät isot liikkeet käyntiin.
Palveluyrityksen menestys syntyy ihmisistä ja yhteistyöstä
Vesivekin strategiassa määritelty visio kiteytyy siihen, että meidät tunnistetaan palvelualttiudesta ja odotukset ylittävästä asiakaskokemuksesta. Antin mukaan se on erinomainen tavoite.
-Palveluyrityksessä ihmiset tekevät asiat yhdessä. En tiedä yhtään palveluyritystä, joka olisi onnistunut ilman yhteistyötä, se on aina keskeinen elementti. Mutta mitä ”odotukset ylittävä asiakaskokemus” tarkoittaa käytännössä. Hyvän palvelun kokemus on aina subjektiivinen. Miten asiakas itse kokee hyvän palvelun, mikä on hänelle arvokasta ja tärkeää? Se tulee pitää mielessä koko ajan.
Vastuullisuus on aikamme suurin muutosvoima
Toinen Antille tärkeä teema on vastuullisuus. Se on valtava kokonaisuus erityisesti kiinteistö- ja rakennusalalla, Antin mielestä jopa suurempi muutosvoima kuin digitalisaatio. Se on muuttanut ja muuttaa arkeamme sekä yhteiskuntaa perustavalla tavalla: viestintää, kommunikaatiota, työntekoa.
-Monet eivät vielä ehkä täysin ymmärrä, kuinka tärkeästä ja laajasta asiasta on kyse. Se ei ole vain hiilijalanjäljestä puhumista tai ympäristöystävällisyyttä. Kyse on isosta kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta muutoksesta.
Antti kertoo konkreettisen esimerkin BlackRock-yrityksestä, joka on maailman suurin varainhoitaja. BlackRock on linjannut, ettei sen rahastoista sijoiteta enää lainkaan yrityksiin, jotka eivät täytä vastuullisuuskriteerejä. Tämä päätös sai esimerkiksi Microsoftin pysäyttämään kaikki suuremmat projektinsa ja rakentamaan uuden vastuullisuusstrategian 30 päivässä. Se kertoo, kuinka vakavasti nämä viestit otetaan ja kuinka vaikutukset näkyvät konkreettisesti sijoituspäätöksissä.
Tämä kehitys on jo moninkertaistanut vastuullisiin yrityksiin tehtyjen sijoitusten määrän, eikä muutos jää vain globaaliksi ilmiöksi – myös Suomessa esimerkiksi rahoituslaitokset ovat alkaneet vaatia vastuullisuutta.
-Vastuullisuus on konkretiaa, mutta jos tätä katsoo vähän filosofisemmin, niin kyse on meidän maapallomme pelastamisesta. Siksi on laadittu mm. Pariisin ilmastosopimus, johon on sitoutunut noin 200 valtiota. Tavoitteena on rajoittaa lämpötilan nousu korkeintaan 1,5 asteeseen – koska jos sen yli mennään, tiede sanoo selvästi, ettei järjestelmä enää kestä. Monet ajattelevat, että nämä ovat ”viherpiperrystä”, mutta kyse on ihan oikeasti siitä, että pystymmekö me jatkamaan elämää tällä planeetalla.
Vastuullisuusvaatimukset vaikuttavat rahoituspäätöksiin jo Suomessakin
Mitä tekemistä tällä on vaikkapa Oulaisissa tehtävän omakotitalon salaojaremontin kanssa? Yllättävän paljon. Jos remontti ei täytä vastuullisuuskriteerejä, rahoituslaitos ei välttämättä myönnä siihen lainaa.
Eli tulevaisuudessa pelin henki on selvä: Jos et toimi vastuullisuuden määrittävien ESG-kriteerien mukaisesti tai et raportoi oikein, yritystoiminta loppuu. Antti linjaa yrityksillä olevan kolme vaihtoehtoista toimintatapaa: 1. Tehdään vain minimi, juuri ja juuri rima ylittäen. 2. Mennään riman yli reilusti ja ollaan minimivaatimuksia parempia. 3. Tehdään vastuullisuudesta strateginen kilpailuetu.
-Vesivek on valinnut kolmannen vaihtoehdon. Olemme alalla, jolla on suuri merkitys yhteiskunnalle. Kiinteistöjen korjausrakentaminen koskee Suomen suurinta kansallisvarallisuutta, rakennuskantaa, jonka arvo on noin 500 miljardia euroa. Jos me pystymme pidentämään rakennusten elinkaarta, säästämme valtavia määriä luonnonvaroja ja samassa yhtälössä kasvatamme kiinteistön omistajan arvontuottoa. Vesivek voi paitsi täyttää omat vastuullisuustavoitteensa, myös aidosti auttaa asiakkaitaan toimimaan vastuullisesti.
Vesivek Kestävä -kattoremontti on vastuullinen valinta
Asiakkaille tarjotuista vastuullisista vaihtoehdoista konkreettisena esimerkkinä on Vesivek Kestävä -kattoremontti. Se tehdään laadukkaista ja kestävästi tuotetuista materiaaleista, paikallisten ammattilaisten toimesta ja asiakkaan tarpeita kuunnellen.
Vesivek Kestävä -kattoremontissa käytetään SSABn Zero™ -terästä, joka on tuotettu fossiilivapaalla kierrätysteräksellä. Tämä vähentää päästöjä saman verran kuin 100 m² kodin lämmitys aiheuttaa 1,5 vuodessa. Remontissa syntyvä purkujäte lajitellaan työmaalla, ja se menee 95-prosenttisesti hyötykäyttöön. Mm. purettu katto ja ylijäämäteräs toimitetaan SSAB:lle kierrätettäväksi.
Nosturiavusteinen asennus ja telineet putoamissuojauksena varmistavat, että kattoremontti tehdään turvallisesti, laadukkaasti ja siististi. Kattoremontit toteutetaan aina oman alueen työntekijöiden voimin, mikä vahvistaa alueen elinvoimaa ja tukee kotimaista tuotantoa, tuotekehitystä ja rakennusalan osaamista.
Vastuullisuuden kentällä Vesivek pelaa siten relevantilla pelipaikalla. Vesivek voi vaikuttaa paitsi korjausrakentamisen näkökulmasta, myös ulkopuolisen veden hallinnan kannalta. Antti kertoo nähneensä vain muutamia vuosia vanhoja kiinteistöjä, joissa nämä asiat on suunniteltu väärin tai niitä ei ole hoidettu. Rakennuksen elinkaari voi lyhentyä kymmeniä vuosia.
-Meillä on siis yhtä aikaa sekä velvollisuus että mahdollisuus. Ja me olemme valinneet, että emme aio olla vastuullisuudessa vain priimusoppilas – vaan haluamme oikeasti viedä tätä koko luokkaa nimeltä ”Suomi – korjausrakentaminen” eteenpäin.
Antti Asteljoki, p. 0400 523 459, antti.asteljoki@vesivek.fi