Vesivek mukana ensimmäisessä Joutsenmerkityssä päiväkodissa

Kenttäkadun päiväkoti Teijo-Talot ja Vesivek

Kenttäkadun päiväkoti on Suomen ensimmäinen päiväkoti, joka on saanut Joutsenmerkin. Merkki myönnetään vain sellaiselle rakennukselle, joka täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset. Rakentajana toimi Teijo-Talot Oy ja myös Vesivekillä oli ilo ja kunnia osallistua hankkeeseen.

Hyvinkäällä on kestävään kehitykseen tähtäävä strategia. Kaupungin omistama Kenttäkadun päiväkoti haluttiin rakentaa sen mukaisesti. Ensimmäiseksi kaupungin piti selvittää, löytyisikö hankkeelle sopivia tekijöitä, sillä Joutsenmerkin mukainen rakentaminen asettaa poikkeuksellisen kovat vaatimukset.

Prosessi eteni julkisen hankintamenettelyn mukaan. Myös Teijo-Talot huomasi ennakkoilmoituksen hankkeesta.

Kunnianhimoinen hanke herätti heti innostusta talossamme. Kyse oli ainutlaatuisesta mahdollisuudesta, jolla oli kaiken lisäksi erittäin hyvät ja kannatettavat tavoitteet, Teijo-Talojen projektipäällikkö Heidi Karlsson kertoo.

Tekijöille poikkeuksellisen kovat vaatimukset

Teijo-Talot tarttui haasteeseen ja ryhtyi kartoittamaan mahdollisia materiaalitoimittajia ja alihankkijoita. Siihen käytettiin paljon aikaa, koska Joutsenmerkki asettaa varsin yksityiskohtai- set vaatimukset kaikille osa-alueille. Esimerkiksi rakennusmateriaalien on oltava todistetusti turvallisia ja terveellisiä, ja tämä koskee myös käytettäviä kemikaaleja kuten maaleja ja liimoja. Puutavaran pitää puolestaan olla sertifioitua. Luonnollisesti myös kierrätyksen tulee toimia rakennustyömaalla.

Kartoituksen perusteella Teijo-Taloilla todettiin, että hanke on järkevästi toteutettavissa. Kun tarjouspyyntövaihe alkoi, siihen päätettiin osallistua. Se kannatti, sillä kilpailutuksen tuloksena Teijo-Talot valittiin Suomen ensimmäisen Joutsenmerkityn päiväkodin rakentajaksi.

Projekti oli työläs mutta antoisa. Sikäli rakentaminen eteni normaaliin tapaamme, että valmistimme tehtaallamme moduulit, jotka koottiin sitten tontilla, kertoo Karlsson ja jatkaa: Laadun, puhtauden ja kosteuden hallintaan meni kuitenkin tavallista enemmän aikaa. Samoin työmaan hallintaan, erilaiseen dokumentointiin ja mittaamiseen sekä viestintään eri osapuolille.

Vesivek oli luonteva valinta

Teijo-Talot valitsi Vesivekin sadevesijärjestelmien ja kattoturvatuotteiden toimittajaksi Hyvinkään kohteessa. Yhteistyöstä on hyviä kokemuksia jo vuosien ajalta.

Vesivekin kanssa olemme tehneet paljon yhteistyötä. Heiltä saa mitä tilaa, eli kaikki toimii sovitusti aikatauluista alkaen. Myös materiaalien ja työn laatu ovat kunnossa, joten loppuasiakkaatkin ovat olleet tyytyväisiä. Meille se on tietysti ensiarvoisen tärkeää, toteaa Karlsson.

Vesivekin myyjälle Juhani Kukkakorvelle projekti oli paitsi mieluinen myös poikkeuksellinen. Teijo-Talot on tuttu kumppani, mutta tällä kertaa vaatimukset olivat erilaiset.

Yleensä riittää tieto, että kaikki tuotteemme ovat FI-hyväksyttyjä ja että yrityksellämme on ISO 9001 sertifikaatti. Tämä kohde oli erityisen mielenkiintoinen erilaisten lisävaatimusten vuoksi. Jouduin itsekin opettelemaan uusia asioita ja selvittämään, pystymmekö vastaamaan todella tiukkoihin vaatimuksiin. Ja kyllähän me pystyimme, koska sadevesijärjestelmämme, tikkaamme ja kattoturvatuotteemme täyttivät kirkkaasti kaikki vaatimukset. Kaikista tuotteistamme lähetettiin ennen toteutusta vakuutus, että ne eivät sisällä ei-toivottuja aineita. Vastuullisena toimijana yrityksessämme on laadittu myös ympäristöjärjestelmä ja kohteen tilaajaa kiinnosti järjestelmästä erityisesti tuotteidemme elinkaariarvio, Kukkakorpi kertoo.

Vesivek kiittää Teijo-Taloja luottamuksesta ja toivottaa Kenttäkadun päiväkodin lapsille ja henkilökunnalle terveitä päiviä!

 

Teijo-Talot: Heidi Karlsson, projektipäällikkö

Vesivek: Juhani Kukkakorpi, rakennusmestari

rännit