Vesivek turvaa Finlaysonin alueen City View -kattokävelyreitin

Suomen ensimmäinen kattokävely sijoittuu Tampereen Finlaysonin alueen historiallisten rakennusten katoille. Tampereen ikonisia tehdasmaisemia, Tammerkoskea ja Näsijärveä on kesäkuun alusta päässyt ihailemaan aivan uudesta perspektiivistä. Vesivek toimitti kattokävelyn mahdollistavat turvavarusteet, samalla päivitettiin kiinteistöjen muutakin kattoturvaa ajan tasalle.

Tampereen Finlaysonin tehdas rakennettiin Tammerkosken kupeeseen skotlantilaisen James Finlaysonin toimesta vuonna 1820. Piskuinen kehruutehdas laajeni ja kehittyi aina 1960-luvulle asti. Tehdasalue oli yli vuosisadan ajan suuri työllistäjä pääasiassa sikäläisille naisille. Jylhät tiiliseinät kätkivät sisälleen monenlaista tarinaa ja tarjosivat myös omanlaisen yhteisönsä asumisjärjestelyineen ja palveluineen. Alueella toimi muun muassa oma sairaala, päiväkoti sekä poliisi ja palokunta.

Uutta perspektiiviä alueen historiaan

Nykyään alueen vanhat teollisuusrakennukset ovat työeläkeyhtiö Varman omistuksessa. Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki vastaa Finlaysonin alueesta pyrkien pitämään sen elinvoimaisena ja mielenkiintoisena.

– Tullessani töihin Varmalle viitisen vuotta sitten totesin pian Finlaysonin alueen mahdollisuudet, joita ei täysin oltu hyödynnetty. Edes kaikki tamperelaiset eivät tunne alueen historiaa.

Muutamia vuosia sitten Aamulehden liitteessä oli juttusarja Tampereen ”salaisista” nähtävyyksistä, ja yksi juttu käsitteli Finlaysonin alueen maanalaisia tunneleita. Finlaysonin alla kulkee huolto- sekä tavarankuljetuskäytäviä sekä puutarhakanava, jossa aikanaan juoksutettiin vesivoimakoneita pyörittävää vettä. Jutun jälkeen sankka joukko ihmisiä olisi halunnut päästä tutustumaan tunneleihin, mikä oli Niinimäelle selkeä signaali alueen erikoisuuksien kiinnostavuudesta yleisölle.

– Tutustuin samoihin aikoihin Heikki Närväseen Amazing Citystä, joka järjestää erilaisia kaupunkiseikkailuja. Heikki heitti ilmaan ajatuksen siitä, että voisiko kattoja käyttää hyödyksi alueen esittelyssä.

Ajatusta lähdettiin jalostamaan ja miettimään, olisiko idea teknisesti mahdollista ja turvallista toteuttaa. Finlaysonin alueen silloinen tekninen manageri Janne Siren otti yhteyttä Vesivekiin, joka oli tuttu toimija entuudestaan. Sami Järvenpää Vesivekin Pirkkalan toimipisteestä tuli mukaan antamaan konsultointitapua, ja muutaman vuoden kestävä suunnitteluprojekti lähti liikkeelle.

– Vesivek oli meille ennestään tuttu ja luotettava toimija, heiltä löytyi oikea tuote tarpeisiimme ja saimme konsultointiapua koko prosessin läpi, kertaa Niinimäki perusteita yhteistyölle Vesivekin kanssa.

Kattokävelijät askeltavat turvallisesti Vesivekin kattosilloilla

Suunnitteluprosessin lopputuloksena katolle pääsee nyt ihailemaan maisemia joko Panorama Deck -näköalatasanteelle tai Vesivekin asentamalle City View -reitille. Siinä osallistujat kulkevat oppaan kanssa maksimissaan kuuden hengen ryhmänä ja ovat kiinni turvavaljaiden ja -köyden avulla turvavaijerissa. Noin 400 metrin pituisella ja kolme varttia kestävällä kierroksella osallistujat kuulevat samalla tarinoita alueesta ja sen historiasta.

– Vesivekin kattosiltaa pystyttiin asentamaan kaksi rinnakkain, joten saimme rakennettua tarpeeksi leveän kulkureitin. Siltojen molemmin puolin kulkevat vaijerit, joihin katolla kulkijat kiinnittyvät turvaköydellä. Vesivek toimitti myös tarvittavat turvavaljaat, kertoo Niinimäki.

Kun korkealla liikkuu suuri määrä ihmisiä, jotka eivät ole harjaantuneita valjastyöskentelyyn, kulkureittien suunnittelulta ja asennukselta sekä itse tuotteilta vaaditaan paljon. Normaalisti kattosilta kiinnitetään joka toiseen konesaumakatteen saumakohtaan. Finlaysonin kohteen kattosillat ruuvattiin tuplatiheydellä maksimaalisen kiinnityksen varmistamiseksi. Asennus valmistui jo viime syksynä, tänä keväänä Vesivek järjesti vielä käyttöönottokoulutuksen ennen kattokävelyn aukeamista yleisölle.

Niinimäki kertoo kattokävelyn saaneen yleisöltä paljon positiivista palautetta.

– Tässähän saatiin niinsanotusti kaksi kärpästä yhdellä iskulla, samalla saimme päivitettyä muutakin kattoturvaa ajan tasalle. Solmimamme huoltosopimuksen myötä Vesivek käy säännöllisesti myös tarkistamassa kattosiltojen ja turvatuotteiden kunnon ja toiminnan, mikä helpottaa meidän työtämme, summaa Niinimäki.

Kai Niinimäki iloitsee kattokävelyn avautuneen sopivasti Finlaysonin 200-vuotisjuhlan kunniaksi.
kattotuotteet