Hawkit häipyivät, mutta Kauhava porskuttaa

Antti ja Ulla Sarho , Kauhava

Joulukuussa 2014 Kauhavan maisema muuttui – nimittäin äänimaisema. Päivittäin taivaan halki jylisseet Hawk-hävittäjät jättivät hyvästit Etelä-Pohjanmaalle ja muuttivat Ilmasotakoulun mukana Tikkakoskelle. Lähtö hiukan kaihersi monia, mutta toisaalta varuskunta-alueelle on nopeasti noussut aivan uudenlaista pöhinää.

Kilometrin päässä kiitoradan eteläpäästä, viehättävän mäntyjen reunustaman kujan päässä, asuvat Antti ja Ulla Sarho tilavassa punatiilitalossaan. Arkkitehdin suunnittelema, vuonna 1984 rakennettu talo Kauhavalla on kestänyt aikaa hyvin; vain tiilikatto oli päässyt ränsistyneen näköiseksi ja hiukan jo lahottanut räystäslautoja. Katon pesu olisi tuonut hetkellisen avun. Sarhot totesivat kuitenkin, että olisi jo aika uusia koko katto.

Ammattimaisuus on valttia

– Laitettiin netin kautta tarjouspyyntöjä. Muutamat kävivät ovella, mutta eivät innostaneet. Olen nimittäin aiemmin saanut karvaasti kokea, että ”isä, poika ja pakettiauto” -pohjalta teetetyistä remonteista tulee vain helkkarinmoisia ongelmia!

– Sitten tuli Syrjälän Tuomas Vesivekistä, esitteli itsensä, asiansa ja remonttisuunnitelman, ja teki sen niin vakuuttavasti, että kaupat tehtiin. Katteeksi valitsimme kotimaisen Ormax Protector plus -tiilen, Antti kertoo.

– Sovittuna päivänä pojat karauttivat pihaan. Aloittivat hommat viivyttelemättä, olivat kuin Lego-ukkoja liiveissään ja kypärissään, Antti nauraa.

– Ihmettelin heppujen työtahtia kun he juoksivat katolla. Maanittelin pitämään vähän paussia, mutta he painoivat vain menemään. Mukavaa sakkia kyllä olivat, heidän kanssaan oli hauska höpöttää. Joka ilta putsasivat myös pihan lähtiessään. Kaikesta huokui ammattimaisuus, ja näki että toimintamalliin on satsattu kunnolla.

Kosmetiikkakin kuntoon

– Muutaman päivän projekti kesti, kuten oli ennakoitukin. Pienen kosmeettisen puutteen huomasin: ränni lähti hiukan väärässä kulmassa katolta. Annoin siitä palautetta, ja pojat tulivat mukisematta korjaamaan. Palvelulupaus pidettiin siis loppuun asti.

– Oli mukava yllätys, että Etelä-Pohjanmaan asentajat olivat melkeinpä oman kylän poikia. Pysyi jotenkin kotoinen olo koko remontin ajan, Antti muistelee.

– Sekin yllätti miten paljon uusi, musta katto kohensi koko talon ilmettä. Meidän talossa katto kun on aika hallitsevassa asemassa ulkonäön kannalta. Tämän katon alla voi nyt asua tyynin mielin!