Ilmainen kuntotarkastus johti kattoremonttiin

Taru ja Pasi Kuokkanen , Risti
Kuokkaset

Kun ovelle saapuu pieni vihreä mies, ei kyseessä ole tyypillinen kauppias, vaan katon kuntotarkastaja. Vesivekin ilmaisessa tarkastuksessa käydään läpi katon kunto ja kuvataan asiakkaan nähtäväksi. Vesivekin Pohjois-Karjalan yksikön päällikkö Petri Tykkyläinen kertoo, että tarkastettavista yläpohjista kaksi kymmenestä vaatii akuuttia kattoremonttia.

 Ja jos kattoasiat ovat hyvin, todetaan, että tavataan viiden vuoden päästä, Tykkyläinen toteaa, ja kertoo, että kuntokartoituksen tarkoitus on ensisijaisesti pitää asiakas ajan tasalla kotinsa kunnosta.

Pasi ja Taru Kuokkasen ovelle Ristin kylässä, Liperissä ilmestyi Vesivekin kuntotarkastaja pari vuotta sitten. Saman tien ei korjaustoimiin ryhdytty, ja pariskunta pyysi muitakin kattoremonttitarjouksia eri yrityksiltä.

Vesivekin valintaan vaikuttivat asbestipolitiikka ja lupaus nopeasta asennuksesta. Asbesti ei ole ainakaan hintaa laskeva tekijä tarjouslaskelmissa, Pasi Kuokkanen tokaisee, ja lisää, että katon purun lisäksi Vesivek hoiti asbestin jälleenkäsittelyn pois pihamaalta eteenpäin.

Taru Kuokkanen iloitsee erityisesti katonvaihdon ripeydestä.

Jos itse oltaisiin tehty, niin kattohommissa olisi mennyt pidempi aika. Nyt päästiin helpolla ja tämä oli vaivaton vaihtoehto työssäkäyvälle – ei tarvinnut kesälomaa uhrata. Töihin kun meni, oli vanha katto ja töistä kun tuli, oli uusi katto. Vauhti oli kyllä hurja, hän hämmästelee.

Tämä avaimet käteen -paketti aluskatteesta ränneihin oli meille sopivin ratkaisu, Pasi toteaa.

Kuntotarkastuksissa esiin tulevia tyypillisimpiä korjausta vaativia ongelmia vanhoissa katoissa ovat aluskatteettomuus ja naulakiinnitys, joissa tiivisteiden ikä on tullut tiensä päähän. Ne, joissa aluskate on, vanhat aluskatemateriaalit, kuten panssaripahvit, alkavat hiljalleen väsähtää kolmenkymmenen vuoden jälkeen. Petri Tykkyläinen lisää, että myös sadevesijärjestelmiä on paljon puhkiruostunut. Asbestikohteita tulee vastaan Pohjois-Karjalan rakennuksissa satunnaisesti.

Lähivuosina sellaisetkin kohteet alkavat lisääntyä, sillä mineriittikattoisten talojen aluskatteet alkavat olla väistämättä ikänsä lopussa.

Katon tuulettuvuus on tärkeää varmistaa kattoremontissa. Yläpohjan tuuletuksesta huolehtiminen korostuu talojen ikääntyessä, sillä edellisvuosikymmenillä ilmanvaihtoa ja rakenteita ei suunniteltu nykyaikaisia peseytymis- ja pesumääriä ajatellen. Pakkasella ulkolämpötilan ja yläpohjan lämpötilaero aiheuttaa väistämättä kondensoitumista katon alapintaan. Tuplatuulettuva rakenne varmistaa ettei ongelmia pääse syntymään. Lisäksi Vesivek käyttää ainoana kattofirmana Suomessa yläpohjassa aina homekäsiteltyä puuta.

Katolla on kosteutta aina, enemmän tai vähemmän, ja käsitelty puu ei ota hometta itseensä, Tykkyläinen toteaa.

Vesivekin kattoremontti
Kuokkasten asbestia sisältävä mineriittikatto sai kyytiä suojavarustetuilta työmiehiltä. Apuna oli nosturi ja taloa kiertävät asennustelineet, jolloin työskentely on nopeaa ja turvallista.

PYYDÄ ILMAINEN KUNTOARVIO