Katontekijät kotikadulta

Mikko Kuoppa , Tampere

Mikko Kuoppa on tuttu nimi niin Pirkanmaan kuin valtakunnan politiikastakin. Taustalla on mm. monikymmenvuotinen kokemus Pirkkalan kunnanvaltuustosta ja 24 vuotta eduskunnassa. Nyt yhteiskunnan asioilta on jäänyt aikaa myös oman elinpiirin kohentamiseen, ja listalla oli muun muassa kotitalon katon remontointi. Apu löytyi liki kivenheiton päästä, lenkkipolun varrelta.

– Rakensimme tämän 160-neliöisen talon jo vuonna 1969, joten yli 40 vuotta on myös harjakatto nähnyt säitä ja niiden seurauksia. Vanha katto oli tehty “Pirkkalan pitkästä” eli Pahkasen metalliverstaalla määrämittaan leikatusta aaltopellistä, Mikko muistelee.

– Kyllähän pelti sinänsä kestää, mutta menetelmät olivat tuolloin hieman toisenlaiset. Katto on aikoinaan kiinnitetty alustaansa naulaamalla. Naulankauloissa oli muovitiivisteet, jotka varsinkin pakkasella tahtoivat murtua ja vettä alkoi ilmestyä naulankantojen alta välipohjaan. Remonttitarve oli varovaisesti sanoen akuutti.

Kaikki katolla kerralla kuntoon

Jos talon ensimmäinen katto oli pirkkalalaista työtä, samoin oli myös ensimmäinen kattoremontti.

– Remontin tekoa ei tarvinnut liikoja miettiä, oli vain löydettävä pätevä tekijä. Aino-vaimoni ja minun lenkkireitin varrella oleva Vesivekin Pirkkalan-toimipiste oli tullut tutuksi päällisin puolin. Poikkesin taloon kysymään, mikä neuvoksi, Mikko kertoo.

– Pian tuli Timo Kautto paikalle ottamaan mittoja ja tutkimaan korjaustarpeen. Alustavan tarjouksen saimme nopeasti ja remontista sovittiin keväällä 2012. Urakkaan oli laskettu koko hoito, myös aluskate, tikkaat, rännit, kattoturvatuotteet ja piipunpellitykset. Sen verran kokemusta metalli- ja rakennusalan töistä on kertynyt, että kerran aloitetulla työmaalla kannattaa laittaa kaikki kerralla kuntoon, Mikko korostaa.

Kattoremontti ajoissa agendalle

Vesivek toteutti edellisenä kesänä myös kadun toisella puolella olevan talon kattoremontin.

– Naapurikaton nopea valmistuminen kiinnitti huomiota. Oman talon katontekokaan ei kestänyt kuin kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä neljän miehen ryhmä purki vanhan katon, rakensi uuden tuplapystyrakenteen ja asensi pellit. Toisena päivänä kaksi miestä laittoi piippuverhoukset, reunalistat, tikkaat ja vesikourut.

Nopea toiminta ja laadukas lopputulos mielletään monesti vastakohtaiseksi asetelmaksi. Asioiden oikea organisointi on kuitenkin avainasemassa.

–Meilläkään jälkikorjailuja ei tarvittu, kaikki istui kerralla kohdalleen. Timo Kautto kävi tekemässä vielä tarkastuksen muutaman kuukauden kuluttua Pirkanmaan remontin valmistumisesta.

– Remonttia miettiville pitää kyllä tähdentää, että oikea aika korjata katto on silloin, kun mitään ei ole ehtinyt vielä tapahtua. Jos orastavia vikoja on havaittavissa, ei katto odotellessa ainakaan parane, Mikko tähdentää.