Katto hyvin, kaikki hyvin

Sonja Lumme

Laulaja-näyttelijä ja puutarhatoimittaja Sonja Lumme oli jo kauan miettinyt kattoremontin tekoa. Vanhoja, sammaloituneita tiiliä oli putoillut katonharjalta ja sisäkuistin kattokin vuoti lumien sulaessa. Isoon remonttiin ryhtyminen hirvitti.

– 1940-luvun lopulla rakennettuun taloon on vuosien varrella tehty useampikin remontti, ja aina ovat aikataulut venyneet tuskastuttavasti. Siksi ajatus kattoremontistakin huolestutti, se on sentään mittava työ, kertoo Sonja Lumme. Myös puutarhan kasvien mahdollinen kärsiminen arvelutti viherpeukaloa, jonka pihalta löytyy mm. persikkapuu, minikiivi ja viiniköynnöksiä.
– Olisihan se sääli, jos vaivalla rakennettu puutarha menisi uusiksi työkoneiden myllerryksen ja rakennustarvikepinojen alla. Sitten kuulin useammaltakin tuttavalta, miten Vesivek oli hoitanut homman siististi ja nopeasti.

Sonja otti yhteyttä Vesivekiin, ja kattoa saapui katsastamaan Vesivekin edustaja Juha Hyväri.
– Juhalla oli esittää hyvin selkeä toimintasuunnitelma, joka kattoi kaiken katon oikaisusta piipunhattuihin ja lumiesteisiin. Näitä asioita ei maallikko tullut oikein ajatelleeksikaan, sanoo Sonja.
– Ja kun pihankin luvattiin jäävän kasveineen koskemattomaksi, tuli turvallinen olo.

Työhön päästiin nopeassa aikataulussa.
– Työtahti rakentajilla oli sellainen, ettei siinä oikein silmiään uskonut. Tiimi toimi kuin hyvin öljytty kone ja työ oli huolellista, kertoo Sonja.
– Räystäällä näin miesten viilaavan yhtä saumaa pitkään, lopulta purkavan sen ja tekevän kohdan kokonaan uudestaan. Mainitsin ohi mennessäni, että on mukava nähdä tehtävän noin tarkkaa työtä. Vastaukseksi sain: ”Kun on näin hyvän työpaikan saanut, ei sitä halua riskeerata hutiloimalla” – hieno asenne ja työmoraali!

Uusi katto kaikkine tykötarpeineen oli pystyssä kolmessa päivässä, kuten luvattiin. Piha siivottiin työn päätteeksi eikä sen jälkeen puutarhassa näkynyt jälkeäkään remontista. Katon myötä talo komistui ja ryhdistyi kummasti, sillä loppujen lopuksi notkolla ollutta kattoa nostettiin harjalta kokonaiset 30 cm.
– Kotitalon katto on jotenkin vähän tunteenomainen juttu, tuumii Sonja Lumme.
– Se liittyy perusturvallisuuteen: kun katto on kunnossa, on talossa muutenkin kaikki hyvin. Aikaisemmin kovalla sateella oli huoli, josko jostain tulee vettä sisään, mutta nyt saa tulla vaikka niitä kissoja ja koiria, nauraa Sonja.