Kerrostalon kattoremontti kahdessa viikossa

As Oy Kauppapuistikko 10 , Vaasa

Vaasassa sijaitseva As Oy Kauppapuistikko 10 sai uuden Vesivek-katon viime kesänä. Kerrostalon kattoremontti vilkkaasti liikennöidyllä ja tiiviillä keskusta-alueella ei kuulosta ihan perusprojektilta, mutta urakka eteni suunnitellusti ja valmistui kahdessa viikossa. Vesivekin paikallinen asiantuntija Mikko Kivimäki kertoo projektin etenemisestä:

– Urakassa oli paljon etukäteisvalmistelua ja huomioitavia yksityiskohtia. Naapurustossa on kymmenisen yritystä, joita kaikkia tiedotettiin henkilökohtaisesti remontin aikataulusta. Näin mm. viereinen lääkärikeskus pystyi infoamaan omia tavarantoimittajiaan, niin ettei kriittisiä katkoja syntynyt.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kaupungilta haettiin tarvittavat katuluvat. Oleellista oli myös varmistaa, että remontin aikanakin kerrostalosta olisi turvalliset ja vaivattomat poistumistiet kaikissa tilanteissa. Rakennustelineisiin lisättiin turvaverkko ylimmän työtason reunalle, jotta katolta mahdollisesti putoavat materiaalit eivät missään tilanteessa pääsisi putoamaan maahan asti aiheuttaen vaaratilanteita.

Mikko huomauttaa, että Vesivekin asennuskonseptin vahvuudet ovat omimmillaan juurikin tällaisissa vaativimmissa kohteissa. Asentajilla on selkeä keskinäinen työnjako, ja tuttu tiimi on hitsautunut toimimaan yhdessä. Lisäksi kohteessa on aina riittävä miehitys ja jokainen työvaihe on suunniteltu ja hiottu loppuun asti. Kun kaikki tuotteet tulevat omilta tehtailta, ei materiaalitoimituksetkaan muodostu pullonkaulaksi.

– Nosturityöskentelyn ja kuskin rooli on tällaisessa kohteessa todella merkittävä. Pitää olla kokemusta ja ymmärrystä, miten puomia liikutellaan korkealla ja ahtaissa tiloissa. Lisähaasteen asetti se, että nosturia ei saanut sisäpihalle vaan jouduimme työskentelemään viereiseltä kadulta käsin, Mikko kertoo.

Valvojana työmaalla toimi Ari Karppinen, joka kertoo remontin hoituneen luvatussa aikataulussa ja tilaajan puolelta kaikin puolin sujuvasti. – Vaikka nosturien takia jouduttiin vuokraamaan katutilaa, niin en kuullut mitään narinoita isännöitsijöiltä tai yrityksiltä. Turvallisuuskin oli varmistettu kaikin tavoin. Ari lisää, että järeistä nostureista ja ahtaista työskentelyoloista huolimatta mitään vaurioita tai osumaa ei sattunut. – Kyllähän täällä keskustassakin täytyy pystyä tällaiset hommat hoitamaan, toteaa Ari lopuksi.

Korkeissa kohteissa kattoturvan tulee täyttää ympäristöministeriön asetukset rakennuksen käyttöturvallisuudesta. Kauppapuistikkoon asennettiin Vesivekin Varma-lumiesteet, LK2-mukaiset kattosillat sekä lapetikkaat.