Kuntoraportti oli käänteentekevä juttu

Satu Aalto ja Kimmo Roito , Somero

Satu Aalto ja Kimmo Roito asuvat Rankkulassa vuonna 1992 rakennetussa omakotitalossa. Talon alkuperäistä varttikatetta oli korjailtu vuosien varrella sieltä täältä, mutta suurempi remontti oli väistämättä edessä.

”Mieheni Kimmo kiipeili säännöllisesti tarkastuskäynneille katolle, joka alkoi olla huonossa kunnossa”, Aalto kertoo. Todellinen havahtuminen tapahtui kuitenkin vasta teknologian avustuksella.

”Kimmo hankki dronen, ja sillä otetuista kuvista saimme todellisen käsityksen katon tilasta. Juuri silloin sattui postilaatikosta löytymään Vesivekin lehti”, muistelee Aalto. ”Jätin yhteydenottopyynnön, ja pian Turun Vesivekistä soiteltiinkin takaisin.”

Vesivekiltä saavuttiin Rankkulaan tekemään kuntoarvion, ja huolet osoittautuivat aiheellisiksi.

”Paikoittain katto oli niin huonossa kunnossa, ettei katteille uskaltanut edes astua”, Aalto toteaa. ”Kuntoraportti kuvineen oli käänteentekevä juttu. Se herätti meidät toden teolla siihen, että asiat on laitettava kuntoon ennen syksyn sateita ja talven lumikuormaa.”

Telineet tuovat turvaa

Kun raportti oli käyty läpi ja tarjous hyväksytty, siirryttiin remontoimaan.

”Myyjä oli mukava ja luotettava, joten tarjouksen kanssa ei ollut syytä jahkailla. Vesivekin paikalliset pojat tulivat asentamaan telineitä, me lähdimme Kimmon ja koirien kanssa mökille”, kertoo Aalto. ”Kun palasimme mökiltä, remontti oli täydessä vauhdissa. Meidät pidettiin hyvin ajan tasalla ja kerrottiin, mitä on meneillään.”

Vesivekin siisteys ja turvallisuus tekivät vaikutuksen myös Aaltoon.

”Telineet kiersivät koko talon. Usein näkee sellaista, että asentajat taiteilevat tikkailla”, hän toteaa. ”Muutenkin remontti eteni ilman häiriöitä. Meille oli tärkeää, että pihaan ei jää ruuveja tai pellinpaloja, joihin koirat voisivat satuttaa itsensä. He ottivat sen hienosti huomioon ja kävivät vielä pihamaan läpi magneettien kanssa.

Uuden katon lisäksi asennettiin myös lumiesteet sekä kulkusilta, jotta uudella katolla on turvallisempaa kulkea.

Uusi katto joutui heti testiin

Nyt pään päällä on hieno tiilikuvioinen peltikatto.

”Se on erittäin tyylikäs ja olemme todella tyytyväisiä. Se varmasti kestää vuosikymmeniä”, Aalto kiittelee.

Uuden katon lisäksi asennettiin myös lumiesteet sekä kulkusilta, jotta uudella katolla on turvallisempaa kulkea.

”Tämä talvi oli hyvä testi myös lumiesteille. Ne toimivat niin kuin pitääkin, ja lumet pysyivät katolla. Ennen ne tipahtivat kasaksi pihalle, ja jouduimme kaivamaan polkuja niiden läpi. Tänä talvena saimme autotkin ajettua talliin”, Aalto naurahtaa. ”Onneksi teimme kattoremontin ennen märkää syksyä ja runsaslumista talvea.”

Pariskunta myöntää, että ilman drone-kuvia remonttitarpeeseen ei välttämättä olisi havahduttu ajoissa. Oman katon kuntoa kannattaakin tutkailla, ja pyytää tarvittaessa asiantuntijaa avuksi.

”Meidän piti kuvata remonttiakin, mutta kun Kimmo sai dronen ilmaan, puoli kattoa oli jo paikoillaan. Niin tehokkaasti homma hoitui”, Aalto tokaisee lopuksi.