Mestariluokan talviremontti

Pentti Kuukasjärvi, Oulu

Pentti Kuukasjärvi Oulusta on tuttu tekijä ainakin yleisurheilua pidempään seuranneille. Kolmiloikkaajan ansiolistalla on seitsemän SM-kultaa, 40 Ruotsi-Suomi-maaottelua sekä EM- ja olympiakisat. Perheen lapset ovat jo maailmalla, mutta terveys kun on kohdallaan, niin mikäpä taloa ja tonttia on hoitaessa – kovasta treenistä kun riittää kuntoreserviä. Vuonna 1982 rakennetun L-mallisen ja 130-neliöisen rakennuksen katto sen sijaan alkoi osoittaa ikääntymisen merkkejä. Kattoremontti ajoittui talveen, mikä ei ollut este tai edes hidaste hankkeelle.

– Tiilikatto oli päässyt jo sammaloitumaan, kulumaan ja ajan myötä oli myös yksittäisiä tiiliä rikkoutunut. Jotain oli tehtävä. Seurailin, kun Vesivek teki samalla kadulla remonttia kahteen taloon. Parissa – kolmessa päivässä näytti valmista tulevan, nosturilla tavara liikkui ja muutenkin joka ukko näytti tietävän tehtävänsä, Pentti kertoo.

– Eräänä päivänä Vesivekin Marko Koskela poikkesi ovelle kysymään, että kuinkas teillä. Niiltä sijoilta katosta lähdettiin tekemään korjausarviota. Edessä oli joko kunnostus tai kokonaan uuden katon laitto. Välikatto oli vielä kunnossa, vaikka jiireissä esiintyi pientä vuotoa.

Vesivekin nosturilla tiilet mäkeen

–Joulun alla, tarkemmin sanoen 11.12., Vesivekin porukka aloitti heti aamukahdeksalta tiilikaton purkutyöt. Täällähän on, kuten kyllä etelämpänäkin, tuohon aikaan säkkipimeää. Mutta sen verran tehokkaat työmaavalaisimet asennusryhmällä oli, että aina se kehnon auringonpaisteen voitti, Pentti kuvailee.

– Jo purkutyössä näkyi Vesivekin tehokkuus ja järkevä konevoiman käyttö. Nosturissa oli kuuppa, johon purkutiilet viskattiin, ja joka sitten kipattiin suoraan nosturiauton siirtolavalle. Ja uskokaa pois, kahdessa tunnissa oli katto ”tyhjä”. Vanhan koolauksen päälle rakennettiin uusi ruodekehikko tuplapystyrakenteella. Tällöin saatiin aikaan myös pieni tarvittava oikaisu, ja rakenne korottui yhden räystäslaudan verran. Aluskate kuuluu kehikkorakenteeseen. Olihan siinä työvaiheita, mutta niin vaan uusi kate oli paikoillaan vielä saman päivän aikana.

Päätyjen ja räystäslautojen maalaus keväällä

– Toisena päivänä asennettiin uudet tikkaat, kattosillat ja lumiesteet sekä räystäskourut ja syöksytorvet. Samalla siirrettiin vielä antenni katon keskeltä talon päätyyn, jolloin katto säästyi taas yhden reiän teolta. Pikkuisen askaretta jäi vielä kevääksi, koska näin pakkasella ei päätyjen ja räystäslautojen maalaus käy laatuun, mutta keväällä kaverit lupasivat hoitaa homman. Tai hankkivat maalit, jos innostun itse sutimaan. Tämä pikku juttu jos jätetään laskuista, niin remontti meni yhdellä loikalla, toteaa talon isäntä tyytyväisenä.