Moni katto päältä kaunis

Matti Wuoristo , Pirkkala
Vesivekin saumattomat rännit

Katon kuntoa arvioidessa ei riitä katteen ulkonäön arviointi: välikatolla ja sen tuulettuvuudella on suuri merkitys katon ja rakenteiden kuntoon. Vesivekin kattoremontti valmistuu muutamassa päivässä sisältäen veloituksettoman alkukuntokartoituksen.

Katto on talon tärkein suoja ja sen kunnossapitoa ei kannata laiminlyödä. Näkyvillä oleva ulkokate on kuitenkin vain osa kattorakennetta: katseilta suojassa oleva välikatto ja sen rakenne on vähintään yhtä tärkeä.

Matti Wuoristo asuu Pirkkalassa itse rakentamassaan 1960-luvun omakotitalossa, joka sai uuden katon viime kesänä Vesivekin toimesta.

Halusimme varmistaa, että talo on myyntikunnossa ja silloin katto on tärkeimpiä asioita, Wuoristo kertoo ja jatkaa: Pelkäsin ennakkoon kattoremonttia, mutta turhaan. Seurasimme ihmetellen, kuinka jämptisti ja tehokkaasti Vesivekin ammattilaiset purkivat ensin vanhan katon ja sitten rakensivat uuden, vedenohjaus- ja turvalisäyksineen. Vaimo ihmetteli, miten tarkkaan miehet pihan jälkeenpäin siivosivat. Koko homma oli ohi reilussa kolmessa päivässä!

Vesivek peltien asennus
Asennusporukassa jokaisella on oma tehtävänsä.

Säältä suojaan päivässä, turvallisesti

Kun vanha katto puretaan, on uusi kate saatava mahdollisimman pian talon suojaksi. Tärkeintä Wuoristollekin oli, että talo ei ollut ilman katesuojaa yhtään yötä.

-Päivässä pojat saivat taas kotimme sateelta suojaan.

Wuoristot seurasivat asentajien työtä.

-Heillä oli apunaan tehokas nostin ja rakennustelineet. Jokainen näytti tietävän oman hommansa, siinä ei kukaan ihmetellyt, mitä tekisi seuraavaksi eikä etsiskellyt tavaroita, Wuoristo kehuu selvästi vaikuttuneena. Vaimonkaan ei tarvinnut tällä kertaa pelätä miehen putoamista katolta, sen verran hyvät turvasysteemit asennusporukalla oli, hän lisää hymyillen.

Vesivek purkutyöt
Rakennustelineet takaavat turvallisen asennuksen.

Aluskatteen kunto ja toimivuus on usein piilevä ongelma

Toimivaan välikattoon kuuluu olennaisena osana aluskate: niitä on kuitenkin alettu kunnolla asentaa vasta 1990-luvulla ja sen jälkeen rakennettuihin taloihin. Wuoristo oppi kattorakenteiden tärkeydestä lisää.

-Aluskate on nyt priimaluokkaa, tuplatuuletuksella.

Välikaton hyvällä tuulettuvuudella varmistetaan, että ylimääräinen kosteus ja kylmällä ilmalla kondensoitunut huurre siirtyvät eristeistä ja yläpohjarakenteista ulkoilmaan: näin ajan mittaan tuhoisia kosteusvaurioita ei pääse syntymään.

Aluskatteen tehtävä ei siis ole pelkästään suojata kattorakenteita yläpuolelta tulevalta kosteudelta tai pieniltä vuodoilta. Sen tulee kerätä alhaalta asuintiloista nouseva kosteus ja estää sen pääsy kattopuurakenteisiin. Siksi räystäältä on johdettava tarpeeksi korvausilmaa katon tuuletustilaan. Kyseessä on tuplatuuletusrakenne, jollainen Wuoriston talon katteen allakin nyt on.

Ei jää talokaupat tekemättä ainakaan katon takia, hän myhäilee tyytyväisenä.

Vesivek viimeistely

Vesivek tekee vuosittain 10 000 kattotarkastusta. Puolet tarkastetuista katoista ovat kunnossa. Kannattaa pyytää Vesivekiltä ilmainen katon kuntotarkastus.

Vesivek kattoremontti 2 päivässä:
perustuu 25 vuoden kokemukseen
pystytetään telineet
1 pv: aamulla työmaapalaverissa tehtävien jako, sitten kohteessa vanhan katon purku, tarvittavat korjaukset, aluskatteen ja katteen asennus pellille asti
2 pv: peltitöiden viimeistelyt, kattoturva-asennukset (tikkaat, lumiesteet)
telineiden purku, loppusiivous