Olisi alunperinkin pitänyt laittaa alumiinikourut

Jorma Ramstedt , Vaajakoski
Ramstedt Vesivek

Jorma Ramstedtin perheen omakotitalo valmistui vuonna 1990 Jyväskylään. Siihen aikaan valittiin sadevesijärjestelmiin paljon muovipinnoitettuja teräspeltirännejä, ja sellaisiin päätyi Ramstedtkin.

Vanhempani valitsivat samoihin aikoihin taloonsa, joka on rakennettu 1960-luvulla, huonokuntoisten peltirännien tilalle uudet Vesivekin alumiinikourut. Itse asiassa he ihmettelivät, miksi me valitsimme omaan taloomme peltirännit, Ramstedt paljastaa.

Hän kertoo, että meni reilu parikymmentä vuotta, kun peltirännit alkoivat olla puhkiruostuneita. Niitä oli jo muutaman kerran korjailtu, vaikka vanhempien samaan aikaan asennuttamat alumiinikourut olivat edelleen täysin kunnossa.

Olin autellut vanhempiani heidän talonsa kourujen puhdistamisessa ja huomannut, että alumiiinikourut pysyivät paljon paremmassa kunnossa kuin omat peltirännimme. Minua oli myös harmittanut se, että ränniemme ulkopinnat sotkeentuivat eli raidoittuivat. Peltiränneissä oli sisäpuoliset tukirimat, jotka keräsivät roskaa ja rännit vuotivat reunoilta yli. Tulviva vesi sai aikaan rumia raitoja kourujen ulkopintaan.

Ratkaisu löydettiin messuilta

Kun Jorma Ramstedt meni Jyväskylän Rakennusmessuille tutustumaan sadevesijärjestelmien nykytarjontaan, siellä oli Vesivekin Keski-Suomen edustaja esittelemässä alumiinikouruja.

Pääsin tutustumaan Vesivekin Arvo-alumiinikourujen rakenteeseen. Näissä kouruissa on ulkopuoliset kannakkeet, Ramstedt sanoo.

Hän kertoo ymmärtäneensä silloin, että Arvo-alumiinikourujen muotoilu on juuri sitä, mitä hän on kaivannut.

Alumiinikourut kestävät oman kokemukseni mukaan moninkertaisesti sen mitä peltirännit. Lisäksi niiden muotoilu vähentää puhtaanapidon tarvetta ja pitää kourujen ulkopinnan aina siistinä.

Vesivekin uudet Arvo-alumiinikourut asennettiin Ramstedtien taloon heti messujen jälkeen viime keväänä. Ratkaisu on osoittautunut hyväksi.

Nyt jo tiedän, että puhtaanapidon kannalta nämä ovat paljon helpommat. Ei tarvitse mennä tikkailla katonrajaan ränniä puhdistamaan. Kourun ulkosyrjä pysyy raidattomana ja siistinä, Jorma Ramstedt kiittää ja jatkaa:

Olisi alunperinkin pitänyt valita alumiinikourut, mutta silloin tuli ajateltua liikaa rännien kertakustannuksia eikä huomioitua asioita niiden kokonaiselinkaaren kautta. Taisi tulla säästettyä väärässä kohdassa. Onneksi nyt asiat ovat kunnossa ja tuskin minun elinaikanani näitä kouruja tarvitsee enää uusia. Korjaustyöt jäävät tuleville polville, hän naurahtaa.