As Oy Keravan Ollilantie on 80-luvun puolivälissä rakennettu neljän rivitalon taloyhtiö. Yhtiön kunnossapitosuunnittelun tueksi teettämässä kuntotarkastuksessa kävi ilmi, että kiinteistöjen salaojat kaipasivat pikaista huomiota. Kahden talon osalta korjaustoimiin kehotettiin 1-3 vuoden sisällä ja toiset kaksi taloa tulisi korjata 3-5 vuoden sisään. Siinä vaiheessa hallitus päätti ensiapuna huollattaa putkiston huuhtelemalla ja palata mahdolliseen remonttiin myöhemmin.
Kun uusi hallitus astui remmiin Marko Oksasen toimiessa puheenjohtajana, hallitus koki velvollisuudekseen tarttua asiaan rivakasti.
– Minun silmissäni 1-3 vuotta tarkoittaa heti. Jos asioita vain lykkää, niin tällaisten lumisten talvien jälkeen paikalle saa kohta tilata puskutraktorin. Jos tarkastuskaivoissa ei vesi lorise, niin ei salaojitus silloin toimi, senhän sanoo maalaisjärkikin, perustelee Marko.
Vanhat salaojaputket liian ylhäällä
Kuntotarkastuksessa tehdyssä salaojien kuvauksessa näkyi, että putket olivat täynnä hiekkaa ja kiviä. Salaojat oli aikoinaan vedetty liian ylös ja niitä ei ollut suojattu mitenkään. Toimimaton järjestelmä ei onneksi vielä ehtinyt aiheuttaa ongelmia muihin rakenteisiin tai sisäilmaan.
Hallitus päätti ryhtyä remonttiin, ja tarjouksia kysyttiin 4-5 toimijalta. Marko kertoo, että vaikka hän yleensä suhtautuu varovaisesti isoihin yrityksiin, niin Vesivekin edustajista paistoi tietynlainen tekemisen meininki.
– Olen nähnyt Vesivekin kattotyömaita, ja havainnut, että sinne tullaan tekemään töitä eikä seisomaan tumput suorina. Hinta ei ollut halvin, mutta tarjous oli selkeä ja perusteltu, sitä pystyi maallikkokin lukemaan.
Vesivekin ensimmäinen Kesäkone-työmaa
Seuraavaksi tuli päättää remontin ajankohdasta. Urakan ajoittaminen vuodenalkuun sai hieman epäilystä osakseen, mutta Marko vei pontevilla perusteluillaan ajatuksen läpi taloyhtiön asukastapaamisessa. Ollilantie oli itse asiassa ensimmäinen kohde, jossa Vesivek käytti viime talvena lanseeraamaansa Kesäkonetta. Sen avulla maa sulatettiin talojen ympäriltä, jotta kaivuutyö sujui kesäisen ripeästi.
– Jos remontti oltaisiin aloitettu toukokuussa, niin elokuussa ehkä istutettaisiin nurmikkoa. Järkevämpäähän se on hoitaa talvella kaivuuhommat, jää kuravaihe pois, ja nyt kesällä pääsee jo terassille grillailemaan ja laittamaan pihaa, Marko toteaa.
Remonttia valmisteltiin joulukuussa ja tammikuussa urakka startattiin toden teolla. Helmikuun alussa kaivuuhommat oli taputeltu. Toukokuussa suoritettiin pihan asfaltointityöt, minkä jälkeen Vesivek hoitaa vielä multauksen ja nurmikon istutuksen. Kaivuutöissä vahvistui, että salaojat olivat paikoitellen jopa 80 senttiä liian korkealla. Myös sokkelia suojaava patolevy puuttui. Kun putkisto laskettiin oikeaan korkeuteen, järjestelmään asennettiin myös pumppu nostamaan vedet kunnalliseen hulevesiverkostoon.
Whatsapp-ryhmässä tieto kulkee
Marko antaa kiittävää palautetta työtiimille ja varsinkin sen nokkamiehelle Marko Heinoselle. Taloyhtiöremonteissa tulee usein matkan varrella suunnitelmiin pieniä muutoksia ja lisätarpeita. Esimerkkinä Marko nostaa parkkialueen sähköistämisen, joka Heinosen avulla sujui jouhevasti. Tai ikivanhan pihakoivun kaatamisen, joka hoidettiin ”sen seitsemässä sekunnissa” ja pätkittiinkin vielä samoin tein.
– Usein isoissa konserneissa suuri ja mahtava myy, ja kilpailuttaa sitten itse työn aliurakoitsijoilla. Ja urakan sujuminen riippuu ihan siitä, millainen työryhmä sattuu paikalle, eli riski on jäätävä. Heinosen porukassa ihan jokainen hanslankarikin otti katsekontaktia, tervehti ja puski töitä. Lisäksi Vesivekin perustamassa Whatsapp-ryhmässä tieto kulki koko ajan, kysymyksiin reagoitiin ja vastattiin heti.
Vesivekin tehdessä viimeisiä multauksia etupihalla kukkivat jo syreenit. Juhannusta päästään Ollilantiellä juhlimaan uuden nurmikon vihertäessä. Silloin salaojahuolet ja kaivuuhommat ovat muisto vain, eli viimeistään nyt voi varmastikin todeta, että talviremontti on fiksu remontti.