Säältä suojaan 1 päivässä

Esa Määttä , Oulu
Paikalliset pojat ei pakkasta pelkää

”Aamulla aloittivat ja nyt on jo valmista. Kello on vasta kolme iltapäivällä”, Esa Määttä tuumaa katsellessaan kotinsa katolle.

Pattijoella sijaitsevan omakotitalon kattoremontti Raahessa on oiva esimerkki siitä, kuinka Vesivek työn hoitaa, yritys satsaa tehokkuuteen ja turvallisuuteen. Kattoremontteihin erikoistuneen yrityksen lupaus kuuluu: Säältä suojaan päivässä.

”Mikä aukaistaan, se laitetaan saman päivän aikana kiinni. Mitään ei jätetä säiden armoille tai pressujen varaan”, painottaa Vesivekin Oulun yksikön johtaja Marko Koskela.

Käytännössä työ etenee niin, että remonttia edellisenä päivänä käydään pystyttämässä telineet, varsinaisena remonttipäivänä neljä työmiestä saapuu katon tekoon ja iltapäivällä on valmista. Määttä ihmetteleekin, että miten on yhdessä päivässä mahdollista ensin poistaa puoli metriä lunta katolta, sitten purkaa vanhat pellit pois ja kello 11 on aluskate valmiina. Ennen iltapäivä kolmea paikoillaan on uudet pellitkin.

”Huomenna tekevät vähän viimeistelyä, esimerkiksi asentavat vesikourut”, Määttä esittelee ja huomauttaa, että työmaalla huomaa kuinka jokainen mies tietää mitä tekee.

Esa Määttä ja puolisonsa Päivi Savolainen valitsivat Vesivekin kolmesta eri syystä.

”Ensinnäkin myyjän asenne oli oikea”, Päivi Savolainen kehuu. ”Myyjä toimi asiakaslähtöisesti eikä tullut tänne henkseleitä paukutellen vaan kuunteli meitä ja toiveitamme”. Toinen syy oli Esa Määtän mukaan juuri toiminnan tehokkuus. ”Tekevät työn huolellisesti ja tehokkaasti. Huomaa, että katolla pyörii ammattimiehet”, mies naurahtaa.

Kolmas syy oli Vesivekin käyttämät tuotteet eli kotimaassa valmistettu SSAB:n teräspelti. Määttä kun on ”Raahen Rautaruukilla” itsekin töissä, niin hän tietää materiaalin olevan laadukasta tavaraa.

Tehokkuuden lisäksi yrityksen valtti on turvallinen kattoremontti paitsi asiakkaan, myös työntekijöiden näkökulmasta. Ensimmäisen kerran Vesivek (silloin nimellä Hämeen Laaturemontti) mullisti toimialansa lähes 20 vuotta sitten kehittämällä nosturiavusteisen asennuskonseptin pientaloja varten. Tämä vei työergonomian aivan uudelle tasolle, kun raskaiden tavaroiden nostot ja siirrot koneellistettiin. Se myös vastasi tarpeeseen toteuttaa kattoremontti yhtäjaksoisesti alusta loppuun.

”Nyt olemme yhdistämässä nosturiavusteiseen konseptiin talon ympärikiertävät telineet ja uskon, että tämä ratkaisu tulee mullistamaan alaa”, kertoo Koskela.

Kun katon tekijät aiemmin työskentelivät valjaiden tai turvakaiteiden varassa, on Vesivek ensimmäisten kattoremonttiyritysten joukossa ottanut määrysten mukaiset telineet. Tämä työskentelytapa takaa työmiesten turvallisuuden sekä paremman ergonomian. Koskela uskoo alan toimintatapojen mullistuvan nyt toisen kerran, kun muut alan toimijat tulevat esimerkin myötä kiinnittämään työturvallisuuteen huomiota ja parantamaan sitä. Uskomme, että myös viranomaiset tukevat tätä kehitystä.

”Tämä toimintamalli antaa mielenrauhaa myös asiakkaalle. Meidän kattomme alla on hyvä olla niin asiakkaan kuin työntekijänkin”.

Talon ympäri kiertävien telineiden käyttö minimoi henkilövahinkojen riskit, suojaa talosta ulos ja sisään kulkemista remontin aikana, estää purku- tai rakennustarvikkeiden putoamiset ja parantaa viimeistelyn laatua entisestään.