Tarina, joka alkoi huoltoasemalta

Reijo Antila , Tampere

Tarina alkaa Pirkkalasta vuonna 1993. Reijo Antila on tankkaamassa autoaan paikallisella huoltoasemalla, kun viereen ajaa vanha Hiace. Autosta nousee nuori mies ja auton kyljessä on lappu, jossa lukee jotain kattoremonteista. Reijo Antila asuu lyhyen matkan päässä kahden rivitalon taloyhtiössä, ja talojen autokatoksiin on ollut puhetta teettää harjakatot.

Reijo menee rohkeasti miehen puheille ja kysyy, mahtaako miehen firmalla olla tarjota ratkaisua heidän taloyhtiönsä tarpeisiin. Kimmo Riihimäeksi esittäytynyt mies lupautuu siltä seisomalta lähteä katsastamaan kohteen. Miehet ajavat peräkanaa Killon asuinalueelle.

– Kimmon olemus teki heti vaikutuksen, hän oli alusta asti asiallinen ja kohtelias, reilun oloinen kaveri. Teimme kaupat melkein siltä seisomalta. Toki Kimmo myöhemmin toimitti vielä tarjouksen urakasta, Reijo kertoo.

Kolme miestä ja tikkaat

Tuohon aikaan Vesivek käsitti Kimmon lisäksi kaksi miestä. Toimipistettä pidettiin Suojärven vanhan linja-autovarikon takana. Kimmo lupasi Reijolle kaikki kolme miestä hommiin ja kattotyöt toteutettavaksi kuukauden sisään.

Kaikki oli nyt kirjattu ja sovittu – enää jäi sovittavaksi toteutuksen tarkka ajankohta.
– Näimme Kimmon kanssa taas sattumalta huoltoasemalla, ja kysyin häneltä milloin lähdetään tekemään. Oli tiistai ja Kimmo kysyi, sopisiko tulla torstaina. Näin sovittiin – ja kun perjantaina kello näytti neljää, olivat miehet lehtiharavoiden kanssa jo viimeistelemässä pihoja, Reijo muistelee palvelun nopeutta.

Tuolloin ei työtä vielä ollut nopeuttamassa nosturit, vaan käytössä oli tavalliset tikkaat. Materiaalit toimitettiin edellispäivänä omalla kalustolla, joka käsitti pakettiauton, peräkärryn sekä asennuksessa tarvittavat työvälineet. Vesivek hoiti myös piirustukset ja lupa-asiat kuntaan.

Taloyhtiössä oltiin tyytyväisiä lopputulokseen.
– Oli sen verran loistosuoritus, että puhuin sen jälkeen Kimmon yrityksestä eteenpäin kaikille. Vaikkei yrityksellä tuolloin ollut valtavaa listaa referenssejä, vakuutti Kimmo käytöksellään ja lopulta työsuorituksella. Pian huomasinkin, että naapurustossa alkoi monilla muillakin kattoremontit Kimmon kanssa.

Huikeaa kasvua – varoituksista huolimatta

Remontti oli tehty, maksut hoidettu ja Killon taloyhtiön väki tyytyväisiä. Kimmon ja Reijon tarina ei kuitenkaan päättynyt siihen, vaan miehet pitivät yhteyttä jatkossakin. Koska miehet asuivat lähellä toisiaan, törmättiin silloin tällöin sattumalta – usein samaisella huoltoasemalla.

– Kimmo tuli tekemään myös mökkimme saunan katon, kun se päätettiin vaihtaa huopakatosta peltikatoksi, Reijo huomauttaa.
Sana kiiri, yritys kasvoi – ja Reijo seurasi vierestä, välillä jo huolestuneena. Kasvu tuntui kiihtyvän vuosi vuodelta.

– Varoittelin Kimmoa, ettei päästäisi yrityksen kasvua lähtemään liiaksi liikkeelle. Tunnen alaa ja olen huomannut, että tiettyyn mittakaavaan saakka kasvu on hyväksi, mutta liian nopea kasvu voi aiheuttaa ongelmia, kun resurssit eivät riitäkään, Reijo selittää.
Eivät tainneet varoittelut tahtia hidastaa?

– Kimmo on sen luonteinen, että puheeni taisivat vain lisätä bensaa liekkeihin. Itse ymmärsin jossain vaiheessa hiljentyä, kun huomasin, että yritys sen kuin kasvaa ja menestyy, Reijo toteaa pilke silmäkulmassa.

Tarina, joka jatkuu huoltoasemalla

Vesivekin kasvu kolmesta miehestä yli 120 ihmistä työllistäväksi yritykseksi on ollut Reijollekin mielenkiintoista seurata. Olivatko menestyksen edellytykset ilmeiset jo vuonna 1993, kun miehet tapasivat ensi kerran?

– Menestykseen tarvitaan bisnesälyn ja johtamiskyvyn lisäksi varmasti myös ripaus tuuria. Mutta Kimmossa on itsessäänkin menestyjän edellytykset: hän on avoin, kansainvälinen ja ahkera ”vanhan ajan työmies”. Hän ei asetu johtajana muiden yläpuolelle, vaan on kertonut minulle, että yhä vieläkin käy viikoittain jossain työkohteessa ja on aamusta iltaan miestensä kanssa katolla. Siinä pysyy kuulemma yrittämisen henki hyvänä.

Entä yhteinen projekti Pirkkalan Killossa, mitä kohteelle kuuluu nyt?
– Muutimme taloon, kun se valmistui, vuonna 1976 ja vasta kuusi vuotta sitten muutimme pois. Katto oli siihen saakka palvellut hyvin ja oli viimeisen päälle kunnossa, Reijo vakuuttaa.

Reijo ja Kimmo eivät ole vieläkään toisistaan kauas muuttaneet. Kohtaamiset huoltoasemalla jatkavat tarinaa.