Turvallisuutta ja huolettomuutta sekä katoilla että niiden alla

VOAS , Vaasa

VOAS eli Vaasan opiskelija-asuntosäätiö tarjoaa asunnon yli 2600 opiskelijalle, kiinteistöjä säätiöllä on hallinnassaan 32. Siinä on paljon huollettavaa ja ylläpidettävää. Kiinteistöpäällikkö Reetta Hietaharju on työskennellyt VOASilla vuodesta 2016 ja huolehtii omalta osaltaan, että opiskelijoiden asuminen sujuu huolettomasti ja turvallisesti.

Reetta kertoo VOASin kiinteistöjen keski-ikä olevan 23 vuotta. On selvää, että sen ikäisissä rakennuksissa alkaa olla kattoturvan osalta kohennettavaa, pelkästään kulumisenkin vuoksi. Myös kattoturvaa koskeva lainsäädäntö on sinä aikana muuttunut. Pari vuotta sitten VOAS alkoi Vesivekin avustuksella järjestelmällisemmin käydä läpi kiinteistöjensä kattoturvaa ja päivittämään sitä ajan tasalle.

Niklas Blomqvist tuli muutamia vuosia sitten esittäytymään toimistollemme ja tarjosi kuntotarkastuksia, siitä yhteistyö lähti käyntiin. Vesivekin tarkastusraportit ovat olleet hyviä työkaluja, ne ovat selostuksineen ja kuvineen selkeitä ja informatiivisia, kertoo Reetta.

Kattoturvainvestointi maksaa itsensä takaisin

Kaikkiaan Vesivek on tarkastanut ja päivittänyt jo noin 20 VOASin kiinteistön kattoturvan ajan tasalle. Reetta korostaa kattoturvan merkitystä kiinteistöjen huollon kannalta.

– Ei tuonne korkeille katoille uskalla huoltomiestä päästää, jollei kulkutiet ole kunnossa. Vaikka kattoturvan uusiminen tuntuu kertainvestointina joskus isolta, niin se maksaa itsensä takaisin. Nosturin jatkuva vuokraaminen huoltotöiden avuksi ei sekään ole mitään halpaa puuhaa.

Samoin VOASilla on panostettu kattojen lumiesteisiin. Kiinteistöt sijaitsevat taajama-alueilla, joten lumen putoaminen voisi aiheuttaa vahinkoa omaisuudelle tai pahimmillaan ohikulkijoille.

Katolla huoltotöitä tekevän tulee kiinnittää itsensä katolle turvavaljaiden ja -köyden avulla. VOAS on päivittänyt kaikki turvavaljaat Vesivekin valjaspaketteihin.

– Huoltomiehemme ovat olleet oikein tyytyväisiä, kun valjaat ovat pelanneet hyvin ja olleet yhteensopivat katon turvavarusteiden kanssa. Katolle voi silloin nousta turvallisin mielin, toteaa Reetta.

VOASin Vaasan ydinkeskustassa sijaitsevan Leipätehtaan A-talo on nimensä mukaisesti aikoinaan toiminut näkkileipätehtaana. Sen jyrkkä katto on turvattu Vesivekin kattosilloilla, lapetikkailla, kaiteilla ja lumiesteillä.