UUTUUS: Vesivek-palokatkoseinä EI 30

Vesivek on kehittänyt ensimmäisen kattosaneerauksen yhteydessä toteutettavan palokatkoratkaisun, joka luotettavasti estää tulen leviämisen kiinteistön yläpohjassa asunnosta toiseen. Rivitalopaloja on Suomessa keskimäärin vajaat 300 vuodessa, osa paloista johtaa kiinteistön täydelliseen tuhoutumiseen. Varsinkin vanhemmissa rivitaloissa ullakot ovat yleensä yhtä avointa tilaa, jossa tuli pääsee leviämään muutamassa minuutissa asunnosta toiseen.

 

Luotettava ja mittatarkka ratkaisu

Palo-osastoinnissa rakenteen tiiviys on ensiarvoisen tärkeää. Vesivek-palokatkoseinän rakenteeseen on kehitetty ja konseptoitu yksityiskohtaiset tekniset ratkaisut, jotka mahdollistavat välikaton osastoinnin tiiviisti ja mittatarkasti räystäältä katteeseen asti.

 

Nopea säältä suojaan asentaminen

Ullakoiden palokatkojen asennus on tähän asti ollut kallista, työlästä ja hidasta. Vesivek-palokatkoseinän asennus on huomattavasti nopeampaa ja kiinnitys voidaan tehdä olemassa oleviin kattorakenteisiin. Näin kattorakenteet eivät ole auki ja alttiina kosteusvaurioille pitkää aikaa.

 

Estää tulen leviämisen 30 minuutin ajan

Vesivekin palokatkoseinässä käytetään eristelevyä, joka on nimenomaisesti suunniteltu yläpohjan palo-osastointeihin. Eristelevyn tiiviys sekä eristävyys on testattu VTT:n valvonnassa; materiaali estää tulen leviämisen 30 minuutin ajan.

Paloturvallisuusriski suurin ennen 90-lukua rakennetuissa rivitaloissa

Vanhemmissa rivitaloissa palo-osastointi puuttuu usein kokonaan ja ullakko on talon päästä päähän ulottuva yhtenäinen avoin tila, joka muodostaa valmiin reitin savulle ja liekeille. Käytännössä nämä kiinteistöt on rakennettu ennen lokakuuta 1990, koska sen jälkeen asuntojen väliset palokatkoseinät tulivat rakennusmääräyksien mukaan pakollisiksi. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suosittelee jälkikäteen tehtävää ullakon osastointia kaikkiin sellaisiin rivitaloihin, joista se vielä puuttuu. Kattoremontin yhteydessä palo-osastointi kannattaa ehdottomasti hoitaa kuntoon. Toki uudempienkin kiinteistöjen palo-osastoinnissa voi olla puutteita; pienikin aukko tai halkeama eristeissä saa kuumuuden ja savukaasut leviämään huoneistojen yläpohjassa. Eli palokatkoseinästä, joka ei ole täysin tiivis, ei tulipalon syttyessä juurikaan ole hyötyä.

Paloturvallisuus on niin taloyhtiön hallituksen, isännöitsijän kuin sen asukkaidenkin yhteinen asia. Jos taloyhtiössänne harkitaan kattoremonttia ja samalla palo-osastoinnin päivittämistä nykymääräysten mukaiseksi, paikallinen Vesivek-asiantuntija auttaa mielellään.