Miten estää sulamisvesien aiheuttamat kosteusvauriot?

Talviset lumikinokset ovat kaunista katsottavaa, mutta aiheuttavat kiinteistönomistajille myös monenlaista huolta. Moni miettii lumikuorman aiheuttamaa rasitusta kattorakenteille, osa murehtii katolta putoavan lumen painosta vääntyviä rännejä ja lumiesteitä. Jos lumimassat pääsevät putoamaan seinustoille, on riskinä että ne sulaessaan valuvat kodin alapohjarakenteisiin. Lumisina talvina kannattaakin pitää mielessä seuraavat seikat:

 

Kannattaako lumenpudotus?

Nykykiinteistöjen katot on suunniteltu kestämään lumikuorman paino, joten lunta ei tarvitse pudottaa katon varsinaisen sortumisen pelossa. Mutta jos lumi on kinostunut epätasaisesti esimerkiksi jiirien, kattoikkunoiden tai pätkälumiesteiden kohdalle, lumimassaa on hyvä keventää niiltä kohdin. (Huomioi turvallisuus!) Lisää aiheesta voi lukea artikkelistamme.

 

Lumiesteet sulattavat lumen katolla, jolloin kosteus ohjautuu oikein

Oikein mitoitetut lumiesteet paitsi suojaavat ihmisiä ja omaisuutta putoavalta lumelta, myös vaikuttavat merkittävästi kiinteistön kosteudenhallintaan. Kun lumet sulavat katolla, ne ohjautuvat sadevesijärjestelmään ja pois kiinteistön läheisyydestä. Siksi lumiesteet suositellaan asennettavaksi molemmille lappeille ja koko räystään mittaiseksi.

 

Lumikinokset seinustojen vierellä voivat olla kosteusriski

Pihan lumitöissä kinokset kertyvät usein kodin seinustoille. Kun siihen lisätään vielä katolta mahdollisesti putoavat lumimassat, voi sokkelin viereen muodostua melkoinen lumivalli. Kun se keväämmällä alkaa sulamaan, valuvat vedet kodin perustuksia vasten. Tämä voi tarkoittaa jopa tuhansien litrojen ylimääräistä kosteusrasitusta perustuksille. Jos salaojitus ei ole kunnossa, tämä vesimäärä voi jäädä muhimaan alapohjarakenteisiin pitkäksikin aikaa ja aiheuttaa pahimmillaan laho- ja homevaurioita. Jos et tiedä missä kunnossa kotisi salaojitus on, tilaa asiantuntijamme paikalle tarkistamaan tilanne.

VIDEO: VINKKELI - OSA 1: Talon ulkopuolisen kosteuden hallinta ennen ja nyt.

Muistilista salaojituksen tarkistamiseksi:

Varsinkin lumisen talven jälkeen kevät on riskialtista aikaa, kun kostea ja routiva piha voi aiheuttaa yllättäviäkin tulvia.

TEE PIKASTESTI SALAOJIEN KUNNOSTA
  • Onko pihan maanpinta muotoiltu niin että sulamisvedet valuvat poispäin sokkelista?
  • Onko sokkelin vierustassa asianmukaista kapillaarisoraa, onko sokkelin suojana patolevy?
  • Jos salaojissa on tarkastuskaivot, tarkista keväällä että vesi virtaa salaojissa.
  • Tarkista että avo-ojaan johdettu salaojaputken pää ei ole jäätynyt.
  • Tunkkainen, kellarimainen haju sisätiloissa varsinkin keväisin on yleensä merkki ylimääräisestä kosteudesta alapohjarakenteissa.
  • Kosteusrasitusta voi pienentää lapioimalla lumimassaa kauemmas seinustoilta ennen kevään tuloa.
  • Ovatko rännit, syöksyt sekä rännikaivot toimivat, niin että ne johtavat sulamisvedet sadevesiviemäröintiin tai vähintään kauemmas rakennuksesta?
  • Onko lumiesteet asennettu molemmille lappeille ja koko räystään mitalle? Pätkälumiesteet eivät välttämättä pidä lumimassaa katolla ja saattavat pahimmassa tapauksessa tulla rytisten alas rikkoen samalla katetta.
  • Jos katolla on pätkälumiesteet, lumimassaa voi keventää niiden kohdalta. Muista huolehtia turvallisuudesta! Mieti myös, mihin lapioit pudotetun lumen.

Kuinka voin auttaa?