UKK

Kattoremontti vai huolto

Vanhetessaan katto usein haalistuu ja sen kiilto häviää, katolle kertyy roskia ja epäpuhtauksia. Kattoremontti on iso investointi ja moni punnitseekin kattoremontin ja katteen huoltamisen tai uudelleen pinnoittamisen välillä.

Jos katolle on kertynyt likaa tai roskia, pelkkä katteen pesu voi olla riittävä huoltotoimenpide. Kevyen lian irrotukseen käytä vettä ja esimerkiksi katuharjaa. Sammaleen irrottamiseen tarvitaan yleensä järeämmät otteet, eli painepesuri ja kova harja. Puhdistusta voi tehostaa valmistajan ohjeistuksen mukaisilla pesuaineilla ja sammaleenestoaineilla.

Ennen tiilikaton perusteellisempaa pesua tulee aina tarkistaa, että yläpohjassa on toimiva aluskate. Muutoin pesu-urakan seurauksena voi olla kosteusvaurio yläpohjarakenteissa.

Sekä tiili- että peltikatteille tarjotaan myös uudelleenpinnoitusta. Tiilikaton pinnoittaminen on paikallaan silloin, kun katteen pinta on ehjä eikä se ime kosteutta. Peltikaton uudelleenmaalausta voi samaten harkita, jos itse pelti on ehjä. Ruostunutta tai halkeillutta peltiä ei kannata uudelleenmaalata.

Ennen isompiin pinnoitusremontteihin ryhtymistä tulee myös yläpohjan kunto arvioida. Jos katteen alla on vanhentuneita tai riskialttiita rakenteita, on koko katon remontointi järkevämpi vaihtoehto.