8 merkkiä, jotka voivat kertoa salaojaongelmista

Nämä 8 merkkiä kertovat, että talo voi olla salaojaremontin tarpeessa:

1. Kivijalan kalkkihärmä tai maalin lohkeilu

  • Rakenteiden kivijalassa eli sokkelissa voi näkyä kosteuden aiheuttamaa kalkkihärmää.
  • Maalin pinta saattaa olla irronnut lohkeilemalla tai kuplimalla.
  • Ulkovuoren alaosan laudat voivat olla pehmeitä.

2. Muurahaiset

Varsinkin jos muurahaiset tulevat sisään aina tietystä kohdasta ja ne ovat kiusana pidemmän aikaa vuoden mittaan, se hyvin usein viittaa rakenteissa olevaan kosteuteen. Muurahaiset eivät nimittäin viihdy kuivissa olosuhteissa, eli jos ne ovat pesiytyneet johonkin tiettyyn kohtaan kivijalassa, siinä oletettavasti on jatkuvaa kosteutta.

3. Ummehtunut sisäilma, ”kellarin” haju

Kostea, maakellarimainen tai tunkkainen haju saattaa paljastaa kosteusvaurion.

Hajun aiheuttajana voi olla sädesieni, bakteeri tai home, joten hajujakin on erilaisia: haju voi olla joko tunkkainen, kellarimainen haju, joskus taas makea tai hapan. Kaikki hajut eivät ole merkkejä homeesta, mutta huonon sisäilman syy on aina hyvä selvittää.

4. Kasvusto, tummentumat ja halkeamat sokkelissa

Yllä olevat merkit viittaavat yleensä liialliseen sokkelin kosteusrasitukseen. Sokkelin halkeamat imevät itseensä kosteutta, joka pakkasella jäätyy ja aiheuttaa pakkasrapautumista. Jatkuessaan rapautuminen heikentää sokkelia ja on riski kaikille kodin kantaville rakenteille.

5. Vesilammikot ja kosteikot sokkelin vieressä

Jos vesi jää seisomaan seinustojen viereen, salaojitus ei todennäköisesti toimi tai se puuttuu kokonaan. Jos sokkelia ja alapohjarakenteita ei ole suojattu ja ne eivät pääse tuulettumaan, on edessä ongelmia ennemmin tai myöhemmin.

6. Vettä kellarissa

Varsinkin vanhojen asuinrakennuksien alun perin kylmiin kellaritiloihin remontoidut asuinhuoneet ovat usein riskialttiita.

Kun sisäseinät pinnoitetaan ja eristetään, alkuperäinen rakenteen hengittävyys estyy. Tällöin kosteusongelmat tulevat esille, jos talon ulkopuolista vedeneristystä ja salaojia ei ole päivitetty ajan tasalle.

Kosteus voi voi näkyä tummina kohtina sisäpinnoissa tai sokkelissa tai kerääntyä jopa lammikoina kellariin.

7. Kukkapenkki talon seinustaa vasten on riski

Kasvustot, kuten perennapenkit keräävät ja varastoivat kosteutta ja pitävät siten sokkelinkin märkänä. Kukkien kastelu luonnollisesti pahentaa tilannetta.

Kivijalkaa vasten ei suositella tavallista perusmaata tai kukkamultaa. Huokoinen kapillaarisora on oikea vaihtoehto, jotta sokkeli pääsee tuulettumaan.

8. Ohjautuvatko sade- ja sulamisvedet oikein?

Keskikokoisen omakotitalon katolta voi vuodessa tulla jopa 150 000 litraa sade- ja sulamisvesiä. On erittäin tärkeää ohjata tämä vesimäärä oikein, ettei se pääsee rasittamaan kodin alapohjarakenteita.

Varmista siis kotisi sadevesijärjestelmän toimivuus, eli että rännit, syöksyt ja sadevesikaivot ovat kunnossa.

Myös lumiesteillä on tärkeä rooli sulamisvesien ohjauksessa. Kun lumet sulavat katolla, ne ohjautuvat oikein eivätkä kodin seinustoilla sulaessaan rasita perustuksia.

Toimiva salaojitus on terveen kodin edellytys

Salaojilla on tärkeä tehtävä talojen kunnon ylläpitämisessä: ne johdattavat hallitusti maaperän kosteuden poispäin rakennuksesta, jotta kivijalka pysyy kuivana.

Useissa ennen 1990-lukua rakennetuissa omakotitaloissa salaojat eivät toimi, koska vasta 1990-luvulla salaojissa alettiin käyttää kunnollista salaojasoraa putkia tukkivan hiekan sijaan. Kaikkiin taloihin ei ole edes tehty salaojia.

Jos havaitset kodissasi yllä lueteltuja oireita, on hyvä tutkituttaa tilanne alan ammattilaisella. Hoitamattomana salaojaongelmat voivat vaurioittaa myös kodin muita rakenteita ja pahimmillaan olla uhka asukkaiden terveydelle. Tällöin joudutaan yleensä tekemään jo huomattavasti mittavampi ja kalliimpi remontti.

Ilmastonmuutos tulee lisäämään toimivan salaojituksen merkitystä

Toni Pakkalan Tampereen yliopistossa tehdyn väitöskirjan mukaan (Toni Pakkala, 2020) Suomen rakennuskanta joutuu koville ilmastonmuutoksen myötä.

Sateet lisääntyvät erityisesti talviaikaan, ja kun pitkät, kuivattavat pakkasjaksot vähenevät, kotien alapohjarakenteiden kosteusrasitus lisääntyy entisestään.

salaojat

Lataa salaojaremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas