Ammattilaisen vinkit sammaleen poistoon katolta

Sammal on erityisesti tiili-, mineriitti- ja huopakaton vihollinen, joskin se saattaa pesiytyä myös loivalle peltikatolle. Sammalkasvustot tulee poistaa katolta säännöllisesti, sillä ne pitävät katteen kosteana ja saattavat lyhentää katon elinikää huomattavasti.

Sammal rapauttaa katetta

Sammal on itiökasvi, joka viihtyy erityisesti kosteissa ja varjoisissa olosuhteissa. Se sitoo itseensä tehokkaasti kosteutta ja on siksi niin haitallinen vieras katolla. Kun lämpötila menee pakkasen puolelle, katolla oleva kosteus jäätyy ja laajenee, jolloin pakkasrapautuminen alkaa.

Sammaleenpoistoa ja -suojakäsittelyä suositellaan tehtäväksi olosuhteista riippuen noin viiden vuoden välein. Rautakaupoissa on myytävänä sammaleenpoistoon tarkoitettuja tuotteita, kuten BioComb ja Kilpi. Ne tuhoavat kasvuston ja antavat suojan uutta kasvustoa vastaan jopa 2-3 vuodeksi eteenpäin.

Sammaleenpoiston voi hyvin tehdä itsekin, alla vinkkejä puhdistukseen.

1. Tee katon puhdistus sopivan sään aikaan
Paras aika levittää puhdistusaine on puolipilvinen, sateeton päivä. Lämpötilan tulee olla yli +5 astetta, toisaalta helteisellä säällä puhdistusaine haihtuu liian nopeasti. Sammaleen tulee olla kuivaa, jotta aine tehoaa, joten poutasäätä tulisi olla vähintään päivän verran ennen käsittelyä ja päivä sen jälkeen.

2. Suojaa seinustojen hyötykasvit
Sammaleenpoistoaineet ovat voimakkaita torjunta-aineita, joten seinustoilla kasvavat hyöty- ja koristekasvit on syytä suojata ennen käsittelyä. Tutustu pakkausten ohjeisiin, käytä suojalaseja ja -käsineitä sekä hengityssuojainta.

3. Harjaa katolta kevyesti irtoroskat
Puhdista katto kevyesti harjaamalla ennen sammaleenpoistoaineen levittämistä. Vesikourut on hyvä puhdistaa, etteivät ne tukkeudu irtoavasta sammaleesta.

Levitä sitten laimennettu sammaleenpoistoaine esimerkiksi matalapaineruiskulla tasaisesti koko katolle. Ainetta ei huuhdella pois, vaan se jätetään vaikuttamaan katolle. Kuollut sammal irtoaa hiljalleen ja tulee sateiden mukana alas seuraavien viikkojen tai kuukausien aikana.

4. Muista turvallisuus katolla liikkuessasi
Käytä turvavaljaita ja -köyttä, sillä kostea, sammaleinen kate voi olla vaarallisen liukas.

5. Älä käytä painepesuria
Tiili ja huopa ovat huokoisia materiaaleja, ja painepesuri vaurioittaa niiden pinnoitetta. Jos aluskate ei ole kunnossa, pesurin kovalla paineella aikaansaa hyvin todennäköisesti myös vesivahingon yläpohjaan.

Painepesuria tulee käyttää katteen puhdistamiseen vain ennen uutta pinnoitusta.
Jos sammaloituneella katteella on jo ikää, kannattaa harkita joko uutta pinnoitusta tai koko katon uusimista. Aiheesta voit lukea lisää artikkelistamme.

6. Tarkkaile katon kuntoa sammaleenpoiston jälkeen
Kun sammaljäte on huuhtoutunut katolta, kannattaa pinnoitteen kunto tarkastaa. Jos kate näyttää jo hyvin huokoiselta ja siinä on halkeamia tai muita vaurioita, on hyvä pyytää ammattilainen arvioimaan tilanne. Varsinkin jos yläpohjassa näkyy merkkejä vuodoista, on koko katon uusiminen todennäköisesti edessä lähitulevaisuudessa.

Ennaltaehkäise sammal – puhdista katto säännöllisesti lehdistä ja roskista

Kaikki katolle kertyvä eloperäinen kasvusto sitoo itseensä kosteutta ja altistaa myös sammaleen muodostumiselle. Siksi säännöllinen puhdistus syksyisin ja keväisin on parasta ennaltaehkäisyä sammaloitumiselle. Puhdista katto kevyesti harjaamalla, varo naarmuttamasta katteen pintaa.

kattoremontti

Lataa pientalon huolto-opas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Teimme omakotiasujan avuksi oppaan, johon kokosimme kiinteistön yleisimpiä huolto- ja tarkastustoimenpiteitä.

Lataa opas