Arvo-kourun syntytarina

Raidattoman ja ruostumattoman Arvo-kourun syntytarina kuvastaa kaikkia niitä arvoja ja lähtökohtia, joille Vesivekin tuotekehitys perustuu. Suomalaisten toiveiden pohjalta kehiteltiin täysin uudenlainen sadevesijärjestelmä, josta tuli välittömästi klassikko.

Raidalliset rännit pännivät

Vaaleiden rännien ongelma tuppaa olemaan se, että ne eivät pysy vaaleina kovinkaan kauaa. Suurin kauneusvirhe hohtavina hankituissa kouruissa ovat rumat raidat. Ne syntyvät, kun siitepölyn, noen ym. ilmassa olevien epäpuhtauksien likaama sadevesi valuu rännin reunojen yli.

Vesivek Tuotteet Oy:n Pekka Uusitalon mukaan monet ihmiset päätyvät raitojen pelossa jopa korvaamaan valkoiset rännit tummemmilla värivaihtoehdoilla. Toki yhtä lailla likaraidat rumentavat myös tummia rännejä.

– Raidattoman kourun kehittely sai alkunsa asiakkaiden kommenteista. Ne eivät olleet reklamaatioita, vaan ihmiset olivat vilpittömästi hämmästyneitä eikö raidoille voida tehdä mitään, Uusitalo muistelee. Joidenkin pinnoitekokeilujen jälkeen Vesivekillä päädyttiin lopulta perinpohjaisempaan ratkaisuun.

”Raidattoman kourun kehittely sai alkunsa asiakkaiden kommenteista. Ne eivät olleet reklamaatioita, vaan ihmiset olivat vilpittömästi hämmästyneitä eikö raidoille voida tehdä mitään.”

– Otimme vaatimattomaksi tavoitteeksemme maailman parhaan sadevesijärjestelmän luomisen, kertoo Uusitalo. Ydinominaisuuksiksi muodostuivat helppo puhtaanapito, ruostumattomuus, tyylikäs muotoilu sekä vahvat ja kestävät kourunkannakkeet. Uusitalon mukaan ihmisiä ei huolestuttanut niinkään ajan myötä muodostuva ohut ja tasainen likakerrostuma, vaan nimenomaan kourun ulkoreunaa pitkin valuvan veden aiheuttamat raidat.

– Muotoilimme kourun reunan sellaiseksi, että taitos ei päästä vettä valumaan ulkopintaa pitkin. Huomasimme, että vesi putosi taitoksen reunalta pois ja kouru todella pysyi puhtaana.

Arvon muoto asettaa kourukoneelle erityisvaatimuksia, jotka vain Vesivekin koneet täyttävät.

Tyylikäs, puhdas, ruostumaton ja jämäkästi kiinnitettävä kouru

Kun Arvo-kourun ominaisuudet oli lyöty lukkoon, alettiin kehitellä laitetta, jolla tuotetta voidaan valmistaa.

– Etukäteen tuntui haastavalta luoda tämän mittaluokan liikkuvaa kalustoa, mutta kaikki toimi oikeastaan kertalaakista. Kun itse tuote oli kunnossa, siirryttiin sen lisäosien, kuten kannakkeiden ja päätyjen valmistukseen.

Ensimmäisistä ideointitapahtumista Arvo-kourun lanseeraukseen meni kolme vuotta, Uusitalo kertaa. Kuluttajat ottivat uuden kourun avosylin vastaan. Puhtauden lisäksi Uusitalo nostaa esiin myös muita tuotteen huippuominaisuuksia. – Hyvä korroosionkesto lisää rännien ikää. Muotoilu on tyylikäs, ja ulkoiset kannakkeet pitävät kourun jämäkästi paikoillaan.

Tavallisten suomalaisten lisäksi myös kilpailijat kiinnostuivat uudenlaisesta kourumallista. Toistaiseksi vastaavia tuotteita ei kuitenkaan ole markkinoille ilmaantunut. Vesivek lanseeraa kourusta myös suuremman mallin isompiin taloyhtiöihin. Muuten alkuperäinen Arvo-kouru toimii niin kuin pitääkin, eikä seuraavan sukupolven mallille ole tarvetta. – Lähdimme tekemään maailman parasta järjestelmää, ja mielestäni onnistuimme tavoitteessamme, Uusitalo hymähtää. Kokonaisuudessaan Arvo-kouru edustaa Uusitalolle koko Vesivekin tapaa toimia.

– Projektissa kiteytyy hyvin yrityksen ajattelumalli. Me saamme kommentteja sekä asiakkailta että omilta asentajiltamme, ja kertyneen palautteen perusteella kehitämme tuotteen, joka palvelee paremmin kaikkien tarpeita. Se on se Vesivekin ideologian lähtökohta. Kuuntelemme, mitä ihmisillä on sanottavana ja vastaamme heille erinomaisilla tuotteilla, Uusitalo summaa.

”Lähdimme tekemään maailman parasta järjestelmää, ja mielestäni onnistuimme tavoitteessamme.”

rännit