EU sen täräytti suoraan – Joulupukeilla ei pian asiaa kaikille katoille

Brysselistä tihkuneiden tietojen mukaan vuoden 2023 ja sitä seuraavista jouluaatoista uhkaa tulla todella pukkiköyhiä juhlatapahtumia. Syy tähän on EU:n uusi ns. jouludirektiivipaketti, joka tulee näillä näkymin voimaan heti vuoden 2023 alkupuolella.

Suomessa tilanne voisi olla parempi

Direktiivin mukaan moni asia tulisi jatkossa muuttumaan suomalaisessakin joulunvietossa. Yksi isoimmista muutoksista tulee koskemaan joulupukin vierailua aattoiltana suomalaiskodeissa. Pahimmillaan pukilla ei ole laskeutumislupaa katoille, jotka eivät täytä tiettyjä EU:n säädöksiä.
Nyt tehtävä direktiiviuudistus suorastaan kannustaa talojen omistajia panostamaan kattoturvallisuuteen. Läheskään aina ei tarvita koko katon uudistamista, kun halutaan katosta turvallinen jokavuotinen työskentelypaikka mm. nuohoojalle ja tietenkin joulupukille. Myös Suomen laki sääntöpykälöi tällä hetkellä painokkaasti, että edes nuohoojalla ei ole katolle asiaa, jos katto ei ole turvallisessa kunnossa.

Nyt panostetaan vahvasti kansalaisten pukkitelakointitasoihin, eli talojen kattoihin ja niiden nykyaikaistamiseen. EU:ssa on laskettu, että direktiivien mukaiset katot nopeuttavat pukin ns. varikkoaikaa per kotitalous ja myös työturvallisuus paranee kansainvälisen JPL:n (Joulupukkiliiton) jo pitkään haikailemalle tasolle.

Pukin ja porojen työolosuhteet turvattava

Jouludirektiiviin on siis kirjattu tiukat ehdot sille, minkälaisessa kunnossa talojen katot, kattovarustelu ja mm. savupiiput tulee olla. Jatkossa katolla tulee olla ajanmukainen pukin laskeutumistaso (tunnetaan nimellä nuohoustaso), joka kestää painavammankin lahjasäkin ja pukin kokonaispainon.
Erityistä huomiota on myös kiinnitettävä siihen, miten pukin reen voi sitoa kiinni pukin lahjatoimituksen ajaksi. Tässä on aikaisemmin ollut montaa eri toimintatapaa, joskus on kiedottu ohjakset piipun ympärille ja joskus on porot jouduttu jättämään kokonaan vartioimatta. Lahjapakettistopparit eli kansankielellä katon lumiesteet tulee olla myös kunnossa.

Jatkossa kiinnitetään huomiota myös porojen päästöihin, lyhyempi tyhjäkäynti kohteessa on hyväksi myös maapallon ilmakehälle kaiken sen kinkunkäryttämisen jälkeen.

Kulkusillat ja lapetikkaat pukkikuntoon!

EU kehottaa myös kansalaisia pistämään talojen kulkusillat kuntoon, sillä viime vuosina se on joutunut korvaamaan turhan monta kertaa erilaisia pukkitapaturmia puutteellisten kulkusiltojen takia. Optimitilanteessahan pukki karauttaa pororeen kanssa suoraan katolle, hyppää lahjoineen tukevalle pukkiturvalliselle nuohoustasolle ja siitä sitten savupiipun kautta suoraan olohuoneeseen.
Kansalaisia uusi jouludirektiivikokoelma on puhuttanut melkoisesti muutenkin, räikeimpänä esimerkkinä mm. porkkanalaatikoita ei saisi enää jatkossa valmistaa liian käyristä porkkanoista. Pitäisiköhän tätä direktiiviä vielä miettiä? No katot pitää saada kuntoon joka tapauksessa.

Tee paras ratkaisu turvallisen joulun puolesta

Nyt on juuri oikea aika kysyä omaa tarjousta kattoturvallisuuden saattamisesta tarvittavalle tasolle tai kokonaisvaltaisesta kattoremontista. Kattoturvalliseksi katon saa usein myös ilman että koko kattoa tarvitsee uusia.

Kun pyydät tarjouksen remontista viimeistään 26.2.2023, osallistut ilmaisen remontin arvontaan, eli joku onnekas voittaa melkoisen joululahjan muutama kuukausi joulun jälkeen. Maksuton katon, rännien ja kattoturvan kuntotarkastus kannattaa ehdottomasti varata nyt, jotta omat puitteesi joulupukin vierailulle olisivat jatkossakin priimaa.

Oikea-aikaisella toiminnalla teikäläisen katto täyttää tulevina jouluina EU:n jouludirektiivit, toivottavasti kattosi täyttää ne jo nyt. Jos haluat katon kuntoon, ota rohkeasti yhteyttä ja suunnitellaan pukkiturvallinen katto myös teille!

Uncategorized