Harkitsetko uutta tiilikattoa? Lue tämä ensin!

Tiilikaton käyttöikä on jopa 50 vuotta – mikäli siitä pidetään hyvää huolta. Mistä tiedät, onko jo uuden katon aika?

Tiilikaton huolto on sinänsä yksinkertaista. Katolle päätyneet lehdet, oksat ja muu eloperäinen aines tulee poistaa sellaisista kohdista, mistä sadevesi ei ole niitä huuhdellut pois. Isompi ongelma on kattotiiliä suojaavan pinnoitteen kuluminen ajan saatossa: suojaamattomaan tiileen alkaa herkästi kasvaa sammal, varsinkin varjon puolelle.

Suomen oloissa on lisäksi tyypillistä, että tiilikatolla tapahtuu pakkasrapautumista eli käytännössä tiileen tulee pieniä halkeamia, joiden myötä tiili alkaa lopulta murentua. Tällöin on jo syytä miettiä vaihtoehtoja: onko uuden katon aika?

Vanhan tiilikaton voi korvata uudella tiilikatolla – ja myös Vesivek tekee tiilikattoremontteja. Vesivek käyttää kotimaista Ormax Protector+ -betonikattotiiltä, joka on kaunis ja kestävä betonitiili.

Millainen on hyvä pinnoite?

Protector-pinnoite antaa läpivärjätylle tiilelle kauniin, likaa ja kasvillisuutta mahdollisimman tehokkaasti hylkivän pinnan. Pinnoite suojaa myös uv-säteilyltä, jolloin väri pysyy pitkään haalistumattomana. Värejä löytyy savitiilenpunainen, tupapunainen, tummanharmaa, musta ja ruskea.

Tiilikattoa ei silti voi suositella varauksetta ja kaikissa tapauksissa. Tiilikatto – myös se uusi – kerää herkemmin sammalta kuin esimerkiksi peltikatto. Mikäli talon omistajilla on jo ikää, heitä ei ehkä innosta ajatus sammaleen poistamisesta katolta tasaiseen tahtiin.

Vaihtaminen huopakattoon taas ei juurikaan auta, koska sammal viihtyy hyvin myös huopamateriaalissa.

Aurinkopaneelit tiilikatolle?

Kattoremontin yhteydessä moni miettii myös, että kannattaisiko katolle laittaa aurinkopaneelit tai -keräimet. Investointi voi hyvinkin olla järkevä liike, koska aurinkopaneelien hinta jo hyvin kilpailukykyinen sähkön hinnan jatkuvasti kallistuessa.

Tiilikatto ei kuitenkaan ole paras mahdollinen alusta aurinkopaneeleille. Ruotsista, missä aurinkosähkö on paljon suositumpaa kuin Suomessa, on kuultu huolestuttavia esimerkkejä siitä, mitä ongelmia aurinkopaneelien asennukseen tiilikatoille saattaa liittyä.

Jos paneelijärjestelmän kattokannakkeen alta hajoaa tiili, on sen vaihtaminen todella hankalaa. Tiili on silti vaihdettava, koska haljenneen tiilen kohdalta pääsee vettä valumaan aluskatteelle. Paneelien kannaketyyppi tulee siis valita huolella, jotta riski tiilen halkeamisesta minimoituu.

Onko vanha aluskate edelleen vedenpitävä?

Kosteusvaurio on erittäin lähellä tapauksessa, jossa tiilet ovat haljenneet tai murentuneet ja niiden alla oleva aluskate on sekin puutteellisessa kunnossa. Vesivekin tekemissä kattoremonteissa on nimittäin huomattu, että monien vanhojen tiilikattojen aluskate ei ole enää kaikilta osiltaan täysin vettä pitävä.

Toinen ongelma liittyy – jälleen – tiilikattojen sammalkasvustoon. Jos tiilikatolle asennetaan aurinkopaneelit, sitä ennen täytyy sammaleesta päästä eroon todella tehokkaasti, tai on suuri riski, että kasvusto uusiutuu nopeasti. Paneelien alla sammalella on hyvät olosuhteet kasvaa.

Tiilikatto vai peltikatto?

Vesivekin asiantuntija osaa kertoa, onko vanhassa katossa vielä mahdollisesti käyttöikää jäljellä ja millainen remontti voisi olla suositeltava. Tiilikatolla on valttinsa: esimerkiksi sateella se on tuntuvasti hiljaisempi kuin peltikatto. Mutta itse asiassa asiakas, joka on suunnitellut tiilikattoa, saattaakin lopulta valita peltikaton, koska jokin yllä esitetyistä seikoista on alkanut arveluttamaan.

Peltikatolla on taas omat vahvat puolensa, kun puhutaan aurinkopaneeleista. Peltikatto kestää paneelikannakkeet ilman rakennevauriota, eikä sammal ole peltikatolla samanlainen ongelma kuin tiilikatolla. Monilla asiakkailla on hyviä kokemuksia aurinkopaneeleista lukkosaumapeltikatoilla, joilla paneelien kannakkeet eivät lävistä peltiä lainkaan, vaan kiinnitys tapahtuu saumoihin puristamalla.

Yleisenä ohjeena voidaan todeta, että katon kunto tulee joka tapauksessa selvittää ennen aurinkopaneelien asennusta – ja asentajien on ymmärrettävä, miten katon rakenne toimii. Näin vältytään monelta murheelta jatkossa. Ennen aurinkopaneelipäätöstä tulee selvittää myös katon jäljellä oleva arvioitu käyttöikä.

kattoremontti

Lataa kattoremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi kattoremonttia.

Lataa opas